Najnovije vesti

SRBIJA NAJBOLJA NA SVETU: Održan koktel u čast košarkaške 3x3 ženske i muške reprezentacije
Košarkašice i košarkaši, Foto: Foto: KSS/Nebojša Paraušić

Zemlja košarke

SRBIJA NAJBOLJA NA SVETU: Održan koktel u čast košarkaške 3x3 ženske i muške reprezentacije

Košarka

Košarkaški savez Srbije u utorak 4. jula je u "Kući košarke" organizovao koktel u čast 3x3 ženske i muške seniorske reprezentacije Srbije, koje će narednog vikenda, od 7. do 9. jula, učestvovati na Evropskom kupu u Amsterdamu.

Pored košarkaša i košarkašica, koktelu su prisustvovali i brojni ugledni ljudi iz sveta košarke i predstavnici sponzora KSS.

Selekcije Srbije u takmičenju 3x3 ostvarile su nedavno izuzetne rezultate.

Muškarci su odbranili titulu svetskog prvaka, a zatim i ostvarili plasman na Evropsko prvenstvo, dok je ženska selekcija drugi put ostvarila plasman na Evropsko prvenstvo, a zatim minulog vikenda osvojila turnir u Budimpešti, gde je u finalu savladala aktuelne evropske šampionke Mađarice.

Pored reprezentativnih uspeha, Srbija je trenutno na prvom mestu svetske 3x3 rang liste nacionalnih federacija u ukupnom zbiru i to sa sedam miliona bodova više od drugorangiranog, o čemu je prisutne izvestio generalni sekretar KSS Dejan Tomašević.

– Na sastanku Međunarodnog olimpijskog komiteta, 9. juna, basket 3x3 je postao olimpijski sport, tako da ćemo 2020. prvi put imati 3x3 na Olimpjskim igrama. Možda neko kaže da nismo spremni i da je to brzo, ali srpska federacija i naša košarka su već godinama spremne da imaju, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji, ekipe na Olimpjskim igrama. Kada pogledam u prošlost, mislim da ne postoji nijedan veliki košarkaš koji nije počeo kroz basket tri na tri. Mislim da je to naš nacionalni sport. Izuzetno mi je drago da smo došli u situaciju da imamo dvostruke svetske prvake. Žao mi je što nismo mogli da ih dočekamo kako dolikuje, jer su oni kao pravi profesionalci odmah posle osvajanja zlata na Svetskom prvenstvu otišli na kvalifikacije i uspeli da se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo. Želimo da i na Evropskom prvenstvu budete najbolji... Posebno me raduje što ćemo na Evropskom prvenstvu imati i žensku ekipu. Poznato je koliko Košarkaški savez u poslednje vreme ulaže u žensku košarku i mislim da je to potvrda ispravnosti naše odluke da više pažnje posvetimo ženskoj košarci. Siguran sam da će naše dame donositi sjajne rezultate, ne samo sa ovog Evropskog prvenstva, već i sa mnogih drugih takmičenja.

I to nije sve...

– Pored ovih sjajnih rezultata, voleo bih da istaknem da je Košarkaški Savez Srbije u još nekim segmetnima prvi na svetu. Po renkingu koji od pre par godina FIBA vodi, KSS je ubedljivo prvi na svetskoj rang listi. I to je potvrda da, pored ovih sjajnih momaka, postoje druge ekipe koje rade veliku stvar za srpsku košarku. Takođe, srpska federacija je prošle godine bila broj jedan u svetu po broju organizovanih turnira, što nas čini srećnim i ponosnim. Ovom prilikom bih, baš zbog toga i te sjajne organizacije, želeo da se zahvalim Dejanu Dimitrijeviću koga je KSS postavio da bude čovek broj jedan za 3x3, kao i celom njegovom timu, kao i ljudima u KSS koji su pored svojih dnevnih aktivnosti našli dovoljno vremena i snage da se posvete ovom, na neki način, novom sportu kod nas. Takođe, veliku zahvalnost dugujem svim našim prijateljima, ne mogu da kažem sponzorima, jer je naš odnos više od sponzorstva. Mogu da budem ponosan na činjenicu da imamo ove ljude za prijatelje. U smislu potvrde da radimo dobro, zavhvalio bih se ljudima iz FIBA, koji su prepoznali sve to što mi radimo i od 2019. će prvi put u Srbiji biti organizovan Čelendžer turnir. Momci i devojke, puno sreće na ovom Evropskom prvenstvu! – rekao je Tomašević.

Naše dame su se nedavno plasirale na Evropski kup koji je na programu od 7. do 9. jula u Amsterdamu, a kakva su očekivanja od velikog takmičenja govorila je kapiten ženske 3x3 reprezentacije Srbije Jelena Maksimović.

– Imamo sjajne momke, koji nam na takmičenju pružaju veliku podršku. Prošle godine smo se prvi put pojavile na evropskoj sceni i bile smo sedme na Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Međutim, hteli smo malo ozbiljnije da pristupimo ovoj sezoni. Htela bih da se zahvalim Milici Ivanović i Mariji Prlji, koje trenutno nisu sa nama jer su se priključile Biljana Pešović i Maja Škorić. Maja je bila sa seniorskom reprezentacijom na EP u Pragu, pa nije mogla da učestvuje na kvalifikacijama u Nantu, a Biljana je imala problem sa leđima. Dobro je da se oporavila i ovih dana se pripremamo punom parom da damo maksimum, pa da u Amsterdamu dođemo do dobrog rezultata.

Ispred muškog 3x3 nacionalnog tima, dvostrukih svetskih šampiona, kapiten Dušan Domović Bulut je rekao:

– Početak 2012. je bio malo težak za sve nas i ta naša vizija da budemo najbolji na svetu je možda imala neke prepreke. Ali, poslednje dve godine, u razgovorima i prema ponašanju KSS, videli smo da imamo iste ambicije, a to je da budemo dominantna basket sila u naredom periodu, ne samo na polju sportskih rezultata već i u organizaciji takmičenja – zaključio je Bulut.

Kurir.rs/Kurir sport, Foto: KSS/Nebojša Paraušić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...