NEBOJŠA ČOVIĆ OŠTRO KRITIKUJE FIBA: Ni u čemu nisu u pravu, pogledajte samo sudije!
Foto: Dado Đilas

PREDSEDNIK ZVEZDE OTVORENO

NEBOJŠA ČOVIĆ OŠTRO KRITIKUJE FIBA: Ni u čemu nisu u pravu, pogledajte samo sudije!

Košarka -

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović oštro je danas kritikovao Fiba, uz reči da se nada dogovoru te organizacije sa Evroligom.

"Fiba ni u čemu nije u pravu, ona hoće silovanjem da nekoga natera da igra nešto, a pri tome ništa ne daje. Kada ništa ne možete, idete sistemom ucene, napadate saveze, ucenjujete da ćete suspendovati reprezentativne selekcije, od mladjih do seniorskih, ucenjujete sudije i na kraju dobijete ovakvo takmičenje", rekao je Čović.

On je pozvao čelnike Fiba da "smanje svoje plate" koje iznose izmedju 10 i 15 hiljada evra i da ih daju fondovima za klubove koji preživljavaju.

Naveo je da se, ipak, nada pomirenju na relaciji Evroliga - Fiba.

"Nadam se da će Fiba i Evroliga da se dogovore. Iskreno se nadam, to je u interesu evropske košarke. To sve može da marginalizuje košarku u odnos na nalet fudbala. Nije moje da vučem bilo čiju stranu, ali imam pravo da kažem ono što mislim i za šta smatram da je razbijanje košarke. I to sve zarad ličnih interesa i sujete pojedinaca", kazao je Čović.

On je istakao da je "ortodoksna glupost" eliminacija najboljih evropskih sudija koje su na listi Evrolige sa Evropskog prvenstva u Istanbulu.

"Te sudije plaćaju cenu sudara Evrolige i Fibe. Strašno me je razočaralo to što nema kvalitetne košarke ako imate sudije ispod nivoa. Pa, oni, bre, pojma nemaju, pojma nemaju. Ali, ni to me ne čudi znajući ko koordinira u Fibi", naveo je on.

Za sudije finalne utakmice izmedju Srbije i Slovenije je rekao da su "tri zalutala indijanca".

"Nikad nisam tražio da mi bilo šta poklanjaju, ali sam uvek tražio da me ne kradu. Samo da mi sude pošteno", kazao je Čović.

Posebno je govorio o reprezentaciji Srbije i osvojenom drugom mestu na kontinentalnom šampionatu.

"Ne može svaka zemlja da ima takve mogućnosti, da joj nedostaje osmorica igrača, a stigne do finala, što dovoljno govori o košarkaškoj snazi Srbije. Mi smo mala zemlja i Sale Djordjević je uradio sjajan posao. Od tih osam igrača bi bar pet-šest bilo medju 12 i od njih sigurno može da se napravi kompletna petorka sa tri veoma kvalitetne izmene. Odličan rezultat", rekao je Čović.

On je uputio i iskrene čestitke reprezentaciji Slovenije za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, ne želeći da zbog reči o sudijama umanji uspeh te selekcije.

Istakao je da posebno ceni selektora Slovenije Igora Kokoškova, koga je ranije želeo da dovede u Zvezdu.

"Kokoškova smo želeli da dovedemo u Zvezdu ali, nažalost, nismo uspeli jer je već bio potpisao NBA ugovor. To je mlad stručnjak koji je u naletu i mislim da će napraviti još veću karijeru", rekao je Čović.

On je naveo da je Zvezda mnogo pomogla Jadranskoj ligi u unapredjivanju formata tog takmičenja i istakao da ga ne raduje što se u regionu ne razmišlja o racionalizaciji košarke.

"Neophodno je da se prvo prečisti ko je ozbiljan, a ko neozbiljan klub. Evropa nikog neće da čeka. Ne mogu školice košarke da imaju isto pravo glasa kao profesionalni klubovi. Druga ABA liga je zamišljena tako da polako izdižemo i vraćamo bivše centre iz bivše Jugoslavije, kod nas Čačak i nadam se Vršac, vraćamo Split, Bosnu, pojavio se Ohrid, tu je ponovo Široki...", rekao je Čović.

Nebojša Čović je podsetio da su klubovi vlasnici Evrolige, a ne "privatnik" i istakao da je region "zbog naše nesloge" izgubio tri predstavnika u Evroligi i da sada svi moraju da se bore da se sačuva i to jedno mesto koje sada ima.

kurir.rs / Beta

foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Prazne tribine - prednost Partizana !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track