(VIDEO) BIVŠI PLEJ PRESUDIO CRNO-BELIMA: Gordić vodio Budućnost do pobede nad Partizanom
Foto: ABA liga

aba liga

(VIDEO) BIVŠI PLEJ PRESUDIO CRNO-BELIMA: Gordić vodio Budućnost do pobede nad Partizanom

Košarka -

Košarkaši Partizana izgubili su u Podgorici od Budućnosti sa 79:86 (20:24, 23:31, 26:16, 10:15) u derbi utakmici 10. kola regionalne ABA lige.

1 / 5 Foto: ABA liga

Budućnost je pre svojim navijačima u dvorani Morača uspela da izbegne drugi poraz u sezoni, iako je Partizan gotovo tokom celog meča imao rezultatski priključak i par situacija da dodje do preokreta.

Podgoričane je do pobede predvodio Nemanja Gordić sa 19 poena, pet asistencija i tri skoka, dok je Danilo Nikolić ubacio 16, a Kajl Gibson dodao je 13.

U ekipi Partizana najefikasniji bio je Patrik Miler sa 22 poena, a 14 je dodao Najdžel Vilijams Gos.

Budućnost je dobro poečla meč, već nakon uvodnih minuta imala je dvocifrenu prednost, da bi Partizan u finišu prve i serijom do 7:0 na početku druge četvrtine stigao do preokreta.

Podgoričani su uzvratili serijom 10:4 kojom su ponovo došli u vodjstvo koje do kraja susreta nisu ispuštali.

Imao je Partizan par situacija u drugom poluvremenu kada je prilazio na poen zaostatka, a čak i nekoliko napada da preokrene, ali ekipa Miroslava Nikolića u tome nije uspela, pa je Budućnost na kraju došla do novog trijumfa.

Budućnost je prva sa devet pobeda i jednim porazom, dok je Partizan četvrti

sa skorom od pet trijumfa iz 10 mečeva.

Trener Partizana Miroslav Nikolić je posle utakmice kazao:

"Najmanje smo iskoristili 14 dana pauze. Bar 10 dana smo imali 4-5 igrača na treningu i nismo mofli da se fizički spremimo. Pobedili su nas, možda i nezasluženo, na naše greške. Pokazali smo da kada smo kompletni možemo da igramo kvalitetnu košarku."

Košarkaš Partizana Vanja Marinković je rekao:

"Ušli smo čvrsto u meč, ali smo glupostima doveli Budućnost u situaciju da pobedi".

Trener Budućnosti Aleksandar Džikić zadovoljan je pobedom nad Partizanom, koga je ocenio za veoma neugodnog protivnika.

"Zadovoljan sam pobedom, ali nisam zadovoljan sa dva momenta posle vođstva na početku. Normalno je da se Partizan vrati. Oni su vrlo, vrlo dobar tim. Nije mi se svidelo kako smo otvorili treću četvrtinu, zato što su se dešavale stvari za koje smo znali da će se dogoditi. Dopustili smo da se dese. S Partizanom ne možeš da igraš tako. Moraš da odabereš ono što mu najmanje odgovara i da se toga držiš", rekao je Džikić novinarima posle utakmice.

"Hoću da čestitam Partizanu, vrlo su težak protivnik. Okreneš glavu već si primio dve trojke. Kada rašire (Mihajlo) Andrić i (Marko) Čakarević i još kad je (Patrik) Miler raspoložen, ide gde god hoće.... Mi smo se trudili oko njega, ali bogami, neprijatan igrač. Neki momenti u napadu mi se nisu svideli, ali opet normalno je da nam se ta pauza oseti. Valjda će biti vremena da se popravljamo i da budemo još bolji. Stvarno mislim da možemo da igramo bolje. Partizan je odličan protivnik", zaključio je trener Budućnosti

Prva četvrtina

Partizan je prve poene postigao posle dva ofanzivna skoka i odličnog utrčavanja Vilijamsa Gosa. Već posle tri minuta igre gosti su bili u zaostatku od 10 poena, pošto je Gibson ubacio dve trojke za 12:2.

Posle minuta odmora koji je zvao trener Nikolić gosti su ubacili četiri vezana poena, ali im je mini seriju trojkom prekinuo Danilo Nikolić. Tako je polovinom prve deonice bilo 15:6 za Budućnost.

Partizan je stegao odbranu i u poslednjem minutu posle trojke Veličkovića izjednačio na 20:20. Ipak prvi deo igre dobila je Budućnost 24:20.

Druga četvrtina

Posle pet vezanoigh poena Čakarevića Partizan je u 12. minutu prvi put poveo 25:24. Zatim je posle nesportske lične greške Popovića Miler ubacio oba penala za seriju Partizana 7:0 na startu drugog kvartala.

Mihjajlo Andrić je pogodio dve vezane trojke za Partizan, ali je Budućnost na polovini druge četvrtine ponovo imala prednost 41:35. Miler je prekinuo niz domaćeg tima.

Bilo je 44:43 a zatim je Budućnost trojkama Ivanovića i Grdića pobegla na 52:43, minut pre odmora. Prvi deo meča u ne punoj Morači se posle trojkw Gordića završio rezultatom za 55:43 domaće.

Treća četvrtina

Utakmica je nastavljena trojkama Vilijamsa Gosa za 49:55. Veličković je potom ubacio jedan od dva penala, pa je u 23. minutu zaostatak gostiju bio pet poena 55:50. Na polovini treće deonice Budućnost čija se prednost kreće od pet do osam poena je vodila 62:54.

Partizan je u 27. minutu posle trojke Marinkovića prišao na 64:61, ali je na to Starovlah odgovorio trojkom. Minut kasnije Milerov pogodak o tablu približio je tim trenera Miroslava Nikolića na 65:67.

Trojka Marinkovića sa osam metara, deseta za Partizan primakla je goste na poen zaostatka 69:68. Posle koša Milera sa linije slobodnih bacanja u 30. minutu na semaforu je pisalo 69:69.Ipak četvrtina je okončana pogotkom Ivanovića za 71:69.

Četvrta četvrtina

Partizan nije uspevao da pogodio duže od dva minuta poslednje četvrtine, ali je onda Miler ubacio tri poena za 72:73.

Partizan je imao dva napada da povede, nije poentirao, a sa druge strane Šehović je u kontranapadu ostao sam na ziceru. Budućnost je šest minuta pre kraja vodila 75:72.

Četiri i po minuta pre kraja Miler je faulirao Gordića pri šutu za tri poena, a plej Budućnosti je ubacio dva bacanja za 77:72. Partizan je tada propustio nekkoliko napada i priliku da čak i povede.

Nešto manje od tri minuta pre kraja Andrić je pogodio trojku za 77:79, a nekoliko desetina sekundi kasnije još jednom su Beograđani propustili priliku da povedu, pošto je Marinković promašio trojku.

Partizan je kod rezultata 80:77 za Budućnost promašio čist zicer u kontranapadu, a zatim je Nikolić pogodio posle ofanzivnog skoka. Budućnost je tada vodila 82:77.

Do kraja meča izabranici trenera Džikića sačuvali su prednost i ostvarili vrednu pobedu, koja ih ostavlja na vrhu tabele.

Tok meča

Podgoričani u meč ulazi nakon ubedljive pobede nad MZT-om u gostima u prošlom kolu, dok Partizan želi da se iskupi za poraz od Olimpije u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Trener Budućnosti Aleksandar Džikić, nekada strateg Partizana, rekao je da njegove izabranike ne očekuje lak posao, jer protivnik igra raznovrsno.

"Čeka nas vrlo težak posao. Naš sledeći protivnik je vrlo kvalitetan, sigurno su u samom vrhu lige, a i imali su prilike da iskoriste ovu pauzu da porade na unapređenju igre, u odbrani, jer su napadački vrlo potentni, to su pokazali mnogo puta. Očekujemo i novitete, spremali smo se za njihove kombinovane odbrane. Moraćemo da budemo vrlo koncentrisani u prvoj fazi njihovog napada, organizatori igre su vrlo agresivni pre nego što se postavi odbrana. Takođe, njihov prošli meč i 24 skoka u napadu su upozorenje. Bez obzira u kom sastavu ćemo biti, pokušaćemo da damo sve od sebe", izjavio je Džikić.

Trener Partizana Miroslav Nikolić prepustio lideru tabele ulogu favorita.

"Apsolutni favorit na utakmici je Budućnost. Dobra su ekipa, jedna od najboljih u ligi, dobro igraju i zaslužuju sve pohvale za dosadašnji učinak u sezoni. Mi smo tokom ove pauze imali dosta problema sa povredama, pa smo i trening prilagođavali tome a protiv Budućnosti ćemo se suprotstaviti mladošću i energijom koja mora da bude na najvišem nivou", izjavio je Nikolić.

Ekipa iz Podgorice je prvoplasirana na tabeli sa samo jednim porazom nakon devet odigranih mečeva, dok je Partizan peti sa skorom od pet pobeda i četiri poraza.

Meč počinje u 19.00 u dvorani "Morača".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ma kakav Mundijal!? Ovo je na Balkanu važnije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track