MOKA SLAVNIĆ TVRDI: Ova petorka je mogla u NBA pre Divca, Kukoča, Rađe i Dražena

legenda sigurna

MOKA SLAVNIĆ TVRDI: Ova petorka je mogla u NBA pre Divca, Kukoča, Rađe i Dražena

Košarka -

Legendarni košarkaš Zoran Slavnić, pričao je za "Avaz" gde se prisetio generacije iz 1980. godine koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama.

Selekecija Jugoslavije koju su predvodili Slavnić, Dalipagić, Kićanović, Ćosić i družina osvojili su najsjajnije odličje pobedom u finalu nad Italijom 86:77.

Legendarni Moka smatra da bi bar pet igrača iz generacije moglo da zaigra u NBA ligi.

"To su, pre svih, Krešimir Ćosić, Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović, Mirza Delibašić i Ratko Radovanović. Mislim da tada uopšte i nije bilo Evropljana u NBA, ali su posle sve nadoknadili Toni Kukoč, Dino Rađa, Vlade Divac, a pogotovo Dražen Petrović", rekao je Slavnić.

Podsetimo, košarkaši iz Evrope nisu bili mnogo zastupljeni u najjačoj ligi na svetu. Prvi koji je zaigrao na tlu SAD bio je Islanđanin Petur Gudmundson koji je 1981. godine odigrao čak 68 utakmica za Portland Trejlblejzerse. Pre njega su na NBA draftu birani Francuz Žan Klod Lefevr, Finac Kari Limo, Italijan Dino Menegin, Hrvat Krešimir Ćosić, još jedan Finac Kalevi Sarkalati i Rus Aleksandar Belov, ali niko od njih nije odigrao niti jedan meč za neki od NBA klubova.

Kurir sport / Avaz

Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Počinje rasplet. Partizan sa odmora najavljuje Evroligu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track