POJEDINCI SU ZASPALI U PROŠLOSTI: Evo kako je prvi čovek Zvezde prokomentarisao promene u regionalnoj ABA ligi
Foto: Saša Pavlić

u svom stilu

POJEDINCI SU ZASPALI U PROŠLOSTI: Evo kako je prvi čovek Zvezde prokomentarisao promene u regionalnoj ABA ligi

Košarka -

Prvi čovek regionalne košarkaške ABA lige i Crvene zvezde Nebojša Čović prokomentarisao je promene u sistemu takmičenja lige i istakako da je odluku da liga sledeće godine ima 12 timova i da se u nju ulazi isključivo iz Druge ABA lige očekivana.

– Za mene je to očekivano. Na našim prostorima sve što uvedete novo svi su na plafonu, a onda svi u podrumu. Doneli smo dobru odluku. Jednoglasna je odluka bila svih 12 klubova da plasman u ABA ligu iz druge ABA lige. Nije bilo jednoglasno za to koliko ispada. Sedam je glasalo da jedan ispada i jedan ulazi, uz baraž. Sve ostale odluke su faktički donete jednoglasno, rekao je Čović.

Mišljenje da se na ovaj način obezvređuju nacionalni šampionati po njegovim rečima nije tačna.

– Ta razmišljanja su interesatna. Samo ovo nije vreme od pre 20 ili 30 godina. Ta priča ne igra se samo za pare..To je lepa priča, populistička. Ali, vremena su se značajno promenila. Što se tiče nacionalnih liga, one ne da nisu obezvređene, nego dodatno dobijaju na značaju. Te priče pojedinaca zaspalih u prošlosti… Nacionalna liga se igra za prvaka države i za dva kluba za drugu ABA ligu. Moramo da razdvojimo kvalitet od nekvaliteta. Imamo predlog za još veći nivo unapređivanja nacionalnih liga. Suština je u tajmingu pomeranja i redosledu takmičenja. To traži dogovor svih učesnika, pojasnio je predsednik crveno-belih i predsedavajući ABA lige za ovu sezonu.

Demantovao je da su pravila promenjena u toku sezone.

– To pominju oni koji ništa ne čitaju. Na ovim prostorima ima malo ljudi koji čitaju. A i od tog malog broja ima dosta koji ne razumeju. Jasno je da u ABA ligi imamo prostor da se najkasnije do 15. decembra 2017. godine dogovorimo s nacionalnim savezima. Ako se ne dogovorimo, stičemo pravo da promenimo propozicije za sezonu 2018/2019. Ali samo propozicije koje se tiču sistema takmičenja. Juče je bio 13. mart, produžili smo period čekajući dogovor. A njega nije bilo. Nemam ništa protiv da bude osam hrvatskih timova ili pet na koliko smo limitirali, ako su dobri i kvalitetni. Nama je potreban kvalitet, nemam nikakvu paranoju oko toga, dodao je Čović.

Mesto u Evroligi prema njegovom mišljenju nije ugroženo.

– Mislim da je mesto u Evroligi za sada potpuno sigurno. Mislim da se Evroliga neće proširivati u sezoni 2018/2019. Očekujem da će se širiti i menjati format ubuduće. U tom slučaju ABA liga mora da podigne nivo kvaliteta. Da dođemo do toga da ABA liga da dva kluba u Evroligi. Kada će se to dogoditi, to ne mogu da vam kažem. Moramo da radimo na standardima. Da postoji pravni segment. Da se uvede finansijski fer-plej koji bi imao tri sezone kao pilot sezone navikavanja na fer-plej. Time bi ona postala konkurentna. Kada je ABA bila privatna liga jedva smo uspevali da dobijemo 350.000 evra za TV prava. Sada imamo 1.800.000 evra po sezoni za TV prava. Ti koji to plaćaju imaju svoj interes i prodaju za više. ABA liga se gleda u 22 ili 23 države. Na tom delu mora da se radi. Da se radi na posećenosti utakmica, zaključio je Čović.

Kurir sport / Mozzart sport

Foto:Saša Pavlić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: ABA dodatno ponizila nacionalne saveze. KLS se igra za kikiriki

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track