KAKVA KATASTROFA! Srbija bez evroligaša prvi put od 2001. godine!
Foto: Dado Đilas

užas

KAKVA KATASTROFA! Srbija bez evroligaša prvi put od 2001. godine!

Košarka -

Porazom u finalu ABA lige Crvena zvezda je izgubila mesto u Evroligi naredne sezone, to znači da Srbija posle dosta godina neće imati predstavnika u najjačem evropskom takmičenju.

Poslednji put to se dogodilo u sezoni 2000/2001. Budućnost je tada učestvovala u ovom takmičenju To je inače bilo inauguraciono takmičenje pod ULEB, a tada najbolji srpski predstavnik u zajednici Srbije i Crne Gore Partizan odabrao je da učestvuje u FIBA Suproligi, koja je bila pandam ULEB Evroligi. U tom takmičenju između ostalih su igrali i Panatinaikos, Makabi, CSKA, Efes Pilsen. Stoga, teško se može govoriti da su srpski klubovi i tada bili bez elite, tako da je najrealnije uzeti kao godinu u kojoj poslednji put nisu igrali najjače takmičenje na Starom kontinentu sezona 1995/96. kada Partizan nije prošao kvalifikacije izgubivši od Benfike.

Inače od kada je ULEB dobio rat sa FIBA i najbolji evropski klubovi se priklonili Evroligi od tada i srpski klubovi redovno učestvuju.

Budućnost je osvajanjem titule obezbedila plasman u Evroligu, ali u bliskoj prošlosti to nije uvek bila garancija učestvovanja u istoj. Ono što se ovih dana, ali ne samo ovih dana već i unazad nekoliko sezona, spominje kao otežavajuća okolnost za Podgoričane, je činjenica da Morača nema potreban kapacitet od 5.000 sedećih mesta i da bi zbog toga mogli da ne dobiju licencu za takmičenje u Evroligi. Ne bi to bio prvi put u bliskoj prošlosti odnosa Evrolige i ABA lige.

Kurir sport/Sportklub, foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) BUDUĆNOST OSVOJILA ABA LIGU PRVI PUT: Pogledajte finiš meča i veliko slavlje Podgoričana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track