Partizan protiv Barse, CSKA, Ritasa...

Evroliga žreb

Partizan protiv Barse, CSKA, Ritasa...

Košarka -
Srpski šampion Partizan nadmetaće se u grupi "D" protiv Barselone, moskovskog CSKA, Ljijetuvas Ritasa, Bamberga i turskog Bešiktaša

U Barseloni su izvučene grupe preliminarnog nadmetanja košarkaške Evrolige, a srpski šampion Partizan nadmetaće se u grupi "D" protiv Barselone, moskovskog CSKA, Ljijetuvas Ritasa, Bamberga i turskog Bešiktaša.

Grupu "A" činiće: Panatinaikos, Real Madrid, Himki, Ferebahče, Olimpija i Kvalifikant, grupu "B" činiće: Makakbi, Montepaski, Alba, Unikaha, Prokom i Šalon, dok će u grupi "C" igrati: Olimpijakos, Kaha Laboral, Efes, Žalgiris, Emporio Armani i Cedevita.

U kvalifikacijama čiji će se pobednik naći u grupi "A" sastaće se: Le Man - Donjeck, Nimburk - Ostende, Uniks - Ulm, Kantu - Lukoil.

Plasman u TOP 16 fazu Evrolige, koja će se po prvi put igrati u drugačijem formatu, po kom će 16 timova biti razvrstano u dve grupe, izboriće najbolje četiri ekipe iz svake od četiri grupe.

Nova sezona počinje 19. oktobra, mečevi će se igrati četvrtkom i petkom, a fajnal-for je u Londonu od 10. do 12. maja 2013.

Duško Vujošević, trener Partizana istakao je posle žreba u Barseloni da je grupa izuzetno teška:

”U Evroligi nema slabih ekipa. Možda se svake godine zadesi jedna koja ima finansijske probleme, pa je u lošijem stanju i nije na nivou Evrolige. U našoj grupi nijedan tim nije takav. Grupa je teška, mislim da je uz C grupu teža nego ostale”, rekao je Vujošević.

On je dodao da sastav grupe motiviše sve u klubu.

”Sad bar znamo koji su nam protivnici i sa još većom energijom ljudi u klubu, nadam se i sponzora i zainteresovane države, radićemo na selekciji koja je u stanju da se bori u takvoj grupi. Osim što kažem da u grupi nema nijedne slabe ekipe, izlišno je govoriti o kvalitetu CSKA i Barselone. Takođe, znate da Nemci ulažu jako mnogo u košarku, dok je Lijetuvos naš stari poznanik. Dobro znamo sve timove osim Bešiktaša sa kojim se nije igralo u poslednje vreme. Ono što pravi grupu teškom je upravo to što je šampion Turske došao iz šestog šešira. To bi rukovodstvo Evrolige trebalo da ispravi, da ima bolje kriterijume odabira koja ekipa ide u koji šešir. Ne radi se o tendenciji, već o grešci u bodovanju koja može da dovede baš do ovako teške grupe”, kaže Vujošević.

Najtrofejniji stručnjak u istoriji Partizana je dodao da predstoji velika borba.

”U svakom slučaju, borićemo se. Velika je promena i u sistemu takmičenja. Plasman u Top 16, u kojem će biti dve grupe po osam timova, donosi i veliki broj utakmica sa najboljim klubovima Evrope. Nije samo što je povećan broj utakmica, već svaka ima još veću važnost. Ne postoji nijedna utakmica koja za ekipu poput Barselone može da bude nevažna. Svaka je, praktično, kvalifikaciona, čak i drugo mesto u grupi predstavlja veliku prednost. Promene su velike i njih bi trebalo razumeti. Ono što će Partizan krasiti, kao i do sada, jeste velika borbenost i ogromna podrška publike. Nadam da ćemo svoj deo obaviti a da će publika to prepoznati i pomoći. Sad je momenat da i grad i država, ukoliko žele da imaju predstavnika u ovako elitnom takmičenju, pomognu i kroz sponzorstvo i na druge načine”, rekao je Duško Vujošević.

Pojačanje Partizana Leo Vesterman je kratko poručio:

"Dobra grupa. Možemo u Top 16"...

Direktor CSKA Andrej Vatutin od Moskovljana očekuje plasman na Fajnal-for.

"Biće teška sezona. Cilj je plasman na Fajnal-for. Za rivale smo dobili ekipe koje imajusjajnenavijače", istakao je Vatutin.

I predstavnik Barselone na žrebu je napomenuo da je grupa teška, a posbno je apostrofirao gostovanje u Beogradu.

Ivkoviću uručena nagrada Aleksandar Gomeljski "

Neposredno pre same ceremonije žreba dodeljene su i godišnje nagrade Evrolige. Nagrada "Aleksandar Gomeljski" za najboljeg trenera u protekloj sezoni pripala je Dušanu Ivkoviću, sada već bivšem treneru Olimpijakosa i selektoru košarkaške reprezentacije Srbije, koji je u protekloj sezoni sa pirejskim crveno-belima osvojio Evroligu i šampionat Grčke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track