MLADI KOŠARKAŠI BEZ BORBE ZA MEDALJU: Srbija poražena od Francuske uz grube greške sudija u finišu
Foto: FIBA

Nesrećan poraz

MLADI KOŠARKAŠI BEZ BORBE ZA MEDALJU: Srbija poražena od Francuske uz grube greške sudija u finišu

Košarka -

Mlada reprezentacija Srbije, igrači rođeni 1998. godine i mlađi, nije uspela da se plasirala u polufinale Evropskog prvenstva koje se održava u Hemnicu (Nemačka).

Izabranici selektora Vlade Jovanovića propustili su veliku priliku da savladaju selekciju Francuske i bore se za jednu od medalja, ali se mora istaći da su grubo oštećeni od strane sudija u samoj završnici meča.

Naš mladi tim je loše počeo utakmicu, imao već u prvoj četvrtini zaostatak od 14 poena, ali je velikom borbenošću uspeo da se vrati u utakmicu i u 36. minutu povede sa 59:52.

Dok kraja susreta srpski reprezentativci nisu na žalost uspeli da poentiraju, što ih je uz dve sudijske greške u samom finišu koštalo poraza: Srbija U20 – Francuska U20 59:60 (9:21, 19:16, 20:10, 11:13).

Reprezentacija Srbije u nastavku šampionata boriće se za plasman od 5. do 8. mesta, a sledeći rival u subotu (20:15) biće joj selekcija Španije.

Početak meča pripao je selekciji Francuske koja je je nametnula željeni ritam i povela sa 21:7 u finišu prve četvrtine. Naš tim je imao velikih problema u organizaciji napada i šutu sa distance. Mnogo žešće krenula je Srbija u drugom periodu. Povećan je intenzitet igre u odbrani, a posle nekoliko odličnih akcija u napadu rezultat je smanjen na 26:22. Finiš je ipak pripao rivalu, koji je na kraju prvog poluvremena ponovo uspeo da se rezultatski odlepi – 37:28.

Aleksa Radanov obeležio je start drugog dela igre sa 11 uzastopnih poena, posle čega se naš mladi tim definitivno serijom 14:4 vratio u utakmicu i prešao u vođstvo– 42:41. Srbija je vodila i sa 48:44, ali je nekoliko nepreciznosti u finišu treće četvrtine uslovilo da se rival približi na isteku 30. minutua – 48:47.

Dugo se posle toga vodila ravnopravna borba, igralo koš za koš, da bi Aleksandar Aranitović, Dušan Beslać i Miloš Glišić doneli našem timu činilo se kapitalnu prednost u 36. minutu 59:52.

Međutim, srpski reprezentativci skoro tri minuta nizu uspeli da poentiraju, što Francuzi koriste da se sa dve trojke približe na 59:58.

Ovaj rezultat bio je na snazi do sekund i po pre kraja, kad arbitri sviraju nepostojeći faul Radanova nad Dijavarom koji sa linije slobodnih bacanja pogađa za 60:59.

Usledio je tajm-aut selektora Jovanovića i dogovor za poslednji napad. Loptu je ispod samog koša dobio Dušan Beslać koji je očigledno bio fauliran, ali se umesto sudijske pištaljke čuo zvuk sirene za kraj utakmice.

SRBIJA U20: Marjanović, Vulikić 2, Aranitović 5, Musić 9, Beslać 2, Tadić, Radanov 20, Stepanović, Simanić 2, Glišić 6, Đorđević 9, Momirov 4.

FRANCUSKA U20: N Doje 2, Vogir, Rambo 4, Bazile 2, Gulmi, Čofi 13, Godu Sina, Desine 5, Votijer 6, Dijavara 7, Fevri 20, Blan 1.

Kurir sport

Foto: Fiba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track