KOŠARKAŠICE USPEŠNO STARTOVALE NA EP: Kadetkinje selektora Nenada Markovića savladale Holandiju na premijeri
Foto: FIBA

Prva pobeda

KOŠARKAŠICE USPEŠNO STARTOVALE NA EP: Kadetkinje selektora Nenada Markovića savladale Holandiju na premijeri

Košarka -

Ženska kadetska košarkaška reprezentacija Srbije, igračice rođene 2002. godine i mlađe, startovala je pobedom na Evropskom prvenstva koje se održava u Kaunasu (Litvanija).

Izabranice selektora Nenada Markovića su u prvom kolu grupe “B” savladale selekciju Holandije 54:48 (11:15, 20:8, 17:3, 6:22) i većim delom susreta plenile dobrom i borbenom igrom.

Srpske kadetkinje su briljirale u prvih 30 minuta susreta kad su snažnom odbranom i serijom trojki došle do činilo se nedostižne prednosti od 22 poena razlike.

Ipak, zbog velikog pada u igri našeg mladog tima u poslednjoj deonici, rival je opasno zapretio, ali nije uspeo da ugrozi zaslužen trijumf naših reprezentativki kojima će ovaj trijumf dosta značiti na planu samopouzdanja u nastavku šampionata.

Veoma dobro su srpske reprezentativke počele premijerni meč u Kaunasu.

Raspoložena Sara Opačić pogodila je dve trojke za vođstvo 8:3 u petom minutu. Međutim, od tog trenutka Holanđanke preuzimaju inicijativu, popravljaju šut, što im je uz nekoliko ofanzivnih skokova pomoglo da prvu četvrtinu reše u svoju korist – 15:11. Serijom 15:2, Srbija je krenula u nastavak susreta i uspela da dođe do prvog osetnijeg vođstva 26:17. Da nije bilo nekoliko promašenih zicera i izgubljenih lopti, naš mladi tim je mogao na poluvrmenu da ima još ubedljiviju prednost od 31:23.

Nastavile su srpske kadetkinje sa borbenom i još agresivnijom igrom u drugom poluvremenu. Napravljena je serija za 13:2 za vođstvo 44:25 koje su trojkama krunisale nepogrešiva Sara Opačić, Jovana Boričić i Isidora Mladenović.

Impresivna je u tim trenutcima bila igra u odrbani izabranica selektora Markovića, jer Holanđanke nisu imale gotovo nikakvih rešenja u napadu.

Međutim, sve se naglo promenilo u poslednjoj četvrtini. Došlo je do velikog pada koncentracije u igri srpskih kadetkinja, rivalke su počele da pogađaju iz gotovo svih pozicija čime su u 35. minutu drastično smanjile zaostatak – 51:44. Ipak, naš mladi tim je u samoj završnici našao način da zaustavi protivnika i mirno privede meč kraju.

SRBIJA U16: Jovanović 2, Opačić 19, Matić, Popović, Zarić, Radojčin 7, Vučković 2, Boričić 3, Mladenović 10, Davinić 5, Mitrović 6, Samardžić.

HOLANDIJA U16: E. Romkes, Rozing, Meijer 11, Meringa, Sendar, Kulk 2, Van der Plas 9, Tonders 4, Brujinjes 5, Hujbens 16, Van der Mas, L. Romkes 1.

U drugom kolu grupe “B” reprezentacija Srbije u subotu od 15:45 časova igra protiv selekcije Letonije.

Kurir sport Foto: FIBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track