TIHI ODLAZAK LEGENDARNOG FRANCUZA: Ludog Srbina je provocirao vinom, u ormarić u svlačionici ugradio aparat za espreso, a Željko Obradović je govorio da ne može da da gol na prazan gol (VIDEO)
Foto: AP

Kraj KARIJERe O KOJOJ ĆE SE PRIČATI

TIHI ODLAZAK LEGENDARNOG FRANCUZA: Ludog Srbina je provocirao vinom, u ormarić u svlačionici ugradio aparat za espreso, a Željko Obradović je govorio da ne može da da gol na prazan gol (VIDEO)

Košarka -

Boris Dijao, objavio je kraj karijere, na brodu u društvu dvojice prijatelja s kojima je obeležio poslednje dve decenije francuske košarke, Tonijem Parkerom i Ronijem Turijafom.

"Srećan sam kad se osvrnem na karijeru. radio sam ono što sam morao. A ovo ne vidim kao odlazak, nego kao početak novog života", rekao je Dijao prijateljima.

Sva trojica su na svetskoj sceni prvi put bila 2000. godine u Zadru, na EP za košarkaške do 18 godina, gde su u finalu pobedili Hrvatsku (65:64). Parker, Dijao i Turijaf dugo su bili nosioci seniorske francuske reprezentacije, koja je osvojila zlato na Evrobasketu u Sloveniji 2013., još dve evropske bronze i jedno srebro, te jednu svetsku bronzu. Dijao je 14 godina karijere proveo u NBA ligi, 2014. je uz Parkera osvojio titulu sa San Antonio Sparsima, a protekle sezone vratio se kući i igrao za Levaloa.

- Za reprezentaciju sam bio vezan kao za svoju majku, odigrao sam 247 utakmica i na to sam najviše ponosan. Uvek sam govorio da će tako nešto biti nemoguće, ali sada sam ponosan. Nisam želeo više, iz poštovanja za sve što je reprezentacija učinila za mene, odlučio sam da je ovo kraj - poručio je Dijao koga selektor prvi put od kada je ušao u nacionalni tim, nedavno nije zvao za naredne obaveze "trikolora".

Publika u Srbiji zapamtila ga je po porazu Srbije i Crne Gore, (71:74) na Evrobasketu 2005. godine kada je tadašnji naš selektor Željko Obradović obrazlažući poraz između ostalog rekao:

"Ako se pred meč kaže da je Dijao na tri utakmice šutirao bacanja 4 od 22, znači ne može čovek da da gol na prazan gol, kad te prođe napravi faul. Nema faula..."

Bio je centar od samo 203 cm, a u kasnijoj fazi karijere su mu zamerali višak kilograma, slabiju pokretljivost nadoknađivao je pametnim postavljanjem i lucidnim proigravanjima.

Dijao je velik ljubitelj kafe i crnog vina. Tokom četiri godine u Sparsima imao je urnebesnih rasprava s legendarnim trenerom Gregom Popovićem, koji mu je jednog leta putem medija poručio da ga na pripremama očekuje bez viška kila, a ovaj mu je odgovorio fotografijom u ambijentu sličnom ovom u kojem je objavio penzionisanje, te mu nazdravio crnim vinom. A kafa? Dovoljno je reći da je u ormariću u svlačionici imao ugrađen aparat za espreso.

U NBA karijeri, tokom koje je igrao u Atlanti, Finiksu, Šarlotu, San Antoniju i Juti, u 1064 utakmice imao je prosek od 8,6 koševa, 4,4 skoka i 3,5 asistencija, ali nikad nije tip kojem će brojke otkriti koliko vredi.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track