OPTUŽIVALI SU GA DA JE RADIO ZA CIA I DA JE UKRAO 800.000 MARAKA, PA JE PROTERAN IZ ZADRA! Bio je igrač ispred svog vremena, a elegancija kojom je plenio na terenu svrstala ga je u najboljeg jugoslovenskog košarkaša ikada (VIDEO)
Foto: Pritnscreen

NA DANAŠNJI DAN

OPTUŽIVALI SU GA DA JE RADIO ZA CIA I DA JE UKRAO 800.000 MARAKA, PA JE PROTERAN IZ ZADRA! Bio je igrač ispred svog vremena, a elegancija kojom je plenio na terenu svrstala ga je u najboljeg jugoslovenskog košarkaša ikada (VIDEO)

Košarka -

Na danšnji dan 1948. godine rođen je jedan od najboljih jugoslovenih košarkaša ikada Krešimir Ćosić.

Ćosić je rođen u Zagrebu, ali je odrastao u Zadru gde je započeo svoju karijeru 1965. igrajući za КК Zadar i tu se zadržao do 1969. godine.

Кošarku je nastavio da igra na Univerzitetu Brigam Jang u periodu od 1971-1973. Nakon univerzitetske karijere odbio je nekoliko ponuda da igra u NBA klubovima i vratio se u КК Zadar, gde je ostao do 1975.

Igrao je još za Virtus i Cibonu (1980—1983). Državno prvenstvo osvojio je 6 puta, a košarkaški kup 4 puta. Sa Cibonom je osvojio Кup pobednika kupova 1982.

Sa reprezentacijom Jugoslavije, za koju je nastupio 303 puta, osvojio zlato na Evropskim prvenstvima 1973, 1975. i 1977, srebro 1969, 1971. i 1981. i bronzu 1979.

Na Svetskim prvenstvima je osvojio prvo mesto 1970. i 1978. i drugo 1967. i 1974, a na Olimpijskim igrama zlatnu 1980. u Moskvi i srebrnu medalju 1968. u Meksiko Sitiju i 1976. u Montrealu.

Od 1969. do 1973. igrao je u SAD-u za Sveučilište "Brigham Young", a bio je ujedno prvi igrač koji nije bio iz Amerike, a da je bio odabran u draftu za NBA. Uprkos brojnim ponudama iz NBA lige, Ćosić je odlučio da se vrati u Evropu.

Zahvaljujući rezultatima smatra se jednim od najboljih košarkaša u istoriji Evrope kao i jednim od najboljih igrača koji je igrao za Jugoslaviju. Bio je prepoznatljiv po načinu igre, tehnici i eleganciji.

Bio je prvi Evropljanin koji je zaigrao za ol-stars.

1976. godine započeo je trenersku karijeru u Olimpiji, a pokazao se uspešnim i kao trener reprezentacije. Kao trener debitovao je na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj 1985. godine, a reprezentacija je pod njegovim vođstvom osvojila olimpijsko srebro na igrama u Seulu 1988. godine.

Najveća postignuća

*Godine 1996. uvršten je u Kuću slavnih košarkaša kao treći neamerikanac.

*Godine 1998. odlučeno je da Košarkaški kup nosi ime Kup Krešimira Ćosića.

*Godine 2002. posmrtno je dobio Državnu nagradu za sport "Franjo Bučar".

*Godine 2005. po Kreši je imenovan trg u Zagrebu koji nosi naziv Trg Krešimira Ćosića.

*Na Sveučilištu "Brigham Young" nalazi se dres Kreše Ćosića s brojem 11 i to na počasnom mestu.

Na 'tapetu' Vikiliksa

Jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša, legendarni Krešimir Ćosić, optužen je svojevremeno da je radio za CIA, stoji u dokumentaciji Vikiliksa. Ćosić je bio pripadnik mormonske crkve i imao je velikih problema sa komunističkom partijom i bukvalno je proteran iz Zadra, gde je odrastao i započeo košarkašku karijeru. Ćosić se požalio jednom funkcioneru američkog konzulata da ga u Zadru žestoko kritikuju zbog pristupanja mormonima i da su lokalne vlasti optužile mormonsku crkvu da je ispostava Američke obaveštajne agencije.

O ovoj, manje poznatoj strani Krešimira Ćosića za hrvatske medije pričao je Josip Đerđa, Ćosićev veliki prijatelj i jedno vreme saigrač u KK Zadar:

- I mene je hteo da prevede u mormone, donosio je iz Amerike knjige o toj religiji i pokušao da ih objavi sa prevodom na hrvatski, ali to mu nije uspelo. Zbog toga je anatemisan u javnosti i bukvalno proteran iz Zadra uz optužbe da je ukrao 800.000 maraka. Tada je otišao u Ljubljanu da igra za Olimpiju, a imao je zaštitu jednog od najjačih ljudi u državi, Staneta Dolanca - rekao je Đerđa.

kurir.rs / kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track