OLIMPIJAKOS NIJE JEDINI KOJI HOĆE U ABA LIGU: I drugi grčki velikan zakucao na vrata regionalnog takmičenja!
Foto: EPA / Georgia Panagopoulou

BOMBE NA SVE STRANE

OLIMPIJAKOS NIJE JEDINI KOJI HOĆE U ABA LIGU: I drugi grčki velikan zakucao na vrata regionalnog takmičenja!

Košarka -

Posle nekoliko meseci nagađanja Olimpijakos je u četvrtak ujutro zvanično pisao čelnicima regionalne lige i raspitivao se o uslovima pod kojim bi mogao da se priključi tom takmičenju. Tek što je bomba iz Pireja odjeknula u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj i Srbiji, sa sličnim zahtevom javio se i Panatinaikos.

Razlika je samo u tome, što je klub iz Pireja sprteman da napusti šampionat Grčke (što je malo verovatno zbog prohodnosti i ugovora sa Evroligom), dok je ekipa iz zelenog dela Atine spremna da paralelno igra u četiri takmičenja (prvenstvo i Kup Grčke, ABA i Evroliga).

U pismu koje je PAO poslao na adresu ABA lige, se navodi da Panatinaikos želi da se nadmeće u "vrhunskoj ligi" i u šampionatu sa Olimpijakosom.

da podsetimo, sukob dva kluba eskalirao je u polufinalu Kuopa Grčke kada je Olimpijakos povukavši ekipu sa terena i iz dvorane, odbio da igra drugo poluvreme meča sa Panatinaikosom.

Problem mogu predstavljati akta ABA lige koja nedvosmisleno kažu da u njoj mogu da igraju samo klubovi iz bivše SFRJ. Drugo ulazak grčkih velikana, bi značio proširenje lige sa 12, na 14 klubova, što podrazumeva produženje sezone i neophodan pristanak sponzora takmičenja, koji je ABA ligi uplatio 15 miliona evra na period od sedam godina.

Dakle, ako ova inicijativa nije samo nastavak rata dva kluba i oni iskažu stvarnu želju da se nađu u ligi, koju su ranije igrali Makabi, Nirmburk Levski i Solnok, liga bi morala da menja akta i tako stvori uslove za dolazak Olimpijhakosa i Panatinaikosa. Sa druge strane grčki velikani bi time ugrozili ugovor sa Evroligom, koja jasno kaže da ste dužni da igrate nacionalno takmičenje (u slučaju našeg regiona to je ABA liga) i iz njega idete ka takmičenjima pod okrljiljem ULEB-a, osim ako se posebnom odlukom ne reši drugačije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track