Mladi košarkaši Srbije bez medalje

Evropsko prvenstvo u košarci

Mladi košarkaši Srbije bez medalje

Košarka -
Bez obzira na početnih sedam pobeda "orlići" se na kraju vraćaju kući bez medalje pošto su u dva odlučujuća meča poraženi od Litvanije i Španije

Mlada košarkaška reprezentacija Srbije, igrači do 20 godina starosti, nije uspela da osvoji odličje na Evropskom prvenstvu u Sloveniji pošto je u utakmici za treće mesto posle uzbudljive završnice poražena od reprezentacije Španije sa 66:67 (18:18, 14:15, 20:16, 15:17).

Bez obzira na početnih sedam pobeda "orlići" se na kraju vraćaju kući bez medalje pošto su u dva odlučujuća meča poraženi pre svega zbog slabe koncentracije u završnicama tih utakmica.

Mladi Španci su nešto bolje otvorili utakmicu pošto su u četvrtom minutu poveli sa 9:4, ali to je, uz vođstvo Srbije u drugoj deonici od 29:24, bila najveća prednost koju je jedna ekipa stekla u prvih 20 minuta pošto je do kraja prvog poluvremena videna izjednačena borba u kojoj su se ekipe smenjivale u vođstvu.

Na veliki odmor "orlići" su otišli sa jednim poenom prednosti, ali je "furija" već na startu drugog poluvremena "tas na vagi" prebacila na svoju stranu pa je do kraja treće deonice konstantno vodila sa tri do pet poena. Primetno je bilo da je Džikić usled katastrofalnog šuterskog izdanja protiv Litvanije naložio da se što manje šutira iz daljine i da se lopta uglavnom gura pod koš, ali ni ta taktika nije dala rezultat u prvih 30 minuta igre.

Trojka Dangubića sa pola terena na kraju treće četvrtine kao da je dala krila Srbiji koja je zaigrala nešto jače u odbrani na početku poslednjeg perioda što je brzo donelo i rezultat pošto su "orlići" mini serijom od 7:0 vratili prednost (53:52). Bez obzira što Španci nikako nisu uspevali da postignu koš iz igre to ih nije sprečilo da sigurnim izvođenjem slobodnih bacanja, zbog ranog ulaska u bonus našeg tima, drže priključak pa čak i da povedu u 38. minutu (60:61). Na drugoj strani penale je odlično izvodio i do tada neprimetni Bogdanović koji je sa četiri uzastopna poena doneo važnu prednost Srbiji na ulasku u poslednja dva minuta igre (64:61).

Španci su tek 35 sekundi pre kraja prvi put poentirali iz igre, ali nije bilo dobro to što je Guera pogodio i dodatno bacanje slobodno bacanje smanjinivši na 65:64. Potom naši ne uspevaju da izvedu loptu, Miljenović pada i izbacuje loptu u aut. Španci promašuju šut za tri poena, Luka Mitrović hvata loptu, prenosi je na polovinu protivnika gde biva fauliran. Međutim, pogodio je smao jedan penal za 66:64 čime su Španci dobili priliku da meč uvedu u produžetak ili čak da trojkom trijumfuju.

Samo dve sekunde je bilo potrebno Abrinesu da šutem posle dobro izvedenog auta pogodi trojku i tako devet sekunda pre kraja dovede Špance u vođstvo (66:67). Cvetković nije pogodio posle prodora, ali je lopta izbiojena u aut, pa je naš tim dobio još jednu priliku na 1,3 sekunde pre kraja. Akcija je "nacrtana" za Miljenovića, ali plejmejker ne pogađa iz ugla za tri poena pa su "orlići" ostali bez osvojene medalje na Evropskom prvenstvu u Sloveniji.

Luka Mitrović je bio ubedljivo najbolji u našem timu sa 15 poena i 10 skokova, a dvocifreni učinak imao je samo još Đorđe Drenovac koji je postigao 10 poena. Kod Španaca bolji od ostalih je bio Fernandez sa 16 poena, a veliku pomoć imao je od Guere koji je postigao 13 i Abrinesa strelca 11 poena.

Džikić: Mogli smo do medalje

Posle poraza od Španije u utakmici za treće mesto na Evropskom prvenstvu, selektor mlade košarkaške reprezentacije Srbije, Aleksandar Džikić, smatra da ne bi bilo nezasluženo da se naša selekcija domogla medalje."Teško je u ovim trenucima nešto smisleno reći jer smo još pod utiscima uzbudljive završnice i svega što se dešavalo u finišu utakmice. Mislim da smo mogli da pobedimo, bili smo blizu i apsolutno ne bi bilo nezasluženo da smo slavili i osvojili bronzanu medalju. Zahvalio bih se momcima koji su izdržali ceo program i nadam se da će imati uspeha u daljim karijerama. Ovo je svakako bila prilika da ih proverimo i da saznamo praktično sve što treba da znamo u eventualnoj preporuci za dalje nastupe u reprezentativnim selekcijama", izjavio je posle meča Aleksandar Džikić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track