CRNA MAMBA OTIŠLA U LEGENDU: Evo ko je bio Kobi Brajant, jedan od najboljih košarkaša SVIH VREMENA (VIDEO)
Foto: EPA/ Mike Nelson

IN MEMORIAM

CRNA MAMBA OTIŠLA U LEGENDU: Evo ko je bio Kobi Brajant, jedan od najboljih košarkaša SVIH VREMENA (VIDEO)

Košarka -

Tragično preminuli legendarni košarkaš Lejkersa Kobi Brajant postao je prvi igrač u čiju čast su povučena dva broja, a brojke koje se vezuju za njegovu karijeru su više nego impresivne.

NBA Draft 1996 i dan danas se smatra jednim od najbogatijih, talente gledajući, draftova u istoriji najjače lige na svetu

U elitno takmičenje su tada uskočili: Stiv Neš, Alen Ajverson, Ben Volis, Rej Alen, Stefon Marburi, Predrag Stojaković, i da, prvi u istoriji bek šuter draftovan direktno iz srednje škole, sedamnaestogodišnjak po imenu Kobi Brajant.

Kao 13. pik izabran je od strane Šarlot Hornetsa, da bi igrom slučaja bio poslat u Los Anđeles Lejkerse u zamenu za izvesnog Vladu Divca. Ostalo će postati istorija

Veliki Geri "Rukavica" Pejton je o njemu izjavio: "Kobi je bio veoma mlad i nezreo u neku ruku, ali ovo mogu da vam kažem: sve što Kobi radi sada, davno mi je rekao da će uraditi. Jednom smo sedeli u autobusu i on mi je rekao: "Biću prvi strelac Lejkersa, osvojiću pet ili šest titula, i biću najbolji košarkaš u ligi." Bio sam u fazonu "Okej, važi." Zatim me je pogledao pravo u oko i rekao: "Ja ću biti Vil Smit NBA lige."

foto: Profimedia

Šta je sve to postigao Brajant?

Da vidimo: 5 puta NBA šampion, osvajač zlatnih medalja na Olimpijadama u Pekingu i Londonu, 2 puta najkorisniji igrač NBA finala, najkorisniji igrač NBA lige 2008. godine, 2 puta najbolji strelac NBA lige, 18 puta "All Star", 4 puta najkorisniji igrač NBA All Star utakmice, 11 puta izabran za prvi tim NBA, 9 puta za prvi odbrambeni tim lige, pobednik takmičenja u zakucavanju 1997., i još dosta raznoraznih rekorda.

Jedini koji je dostigao 30 000 poena, 6 000 asistencija i 6 000 skokova, ali i igrač sa najviše promašenih šuteva u istoriji.

Proveo je više od pola svog života u NBA ligi. Svaki minut, svaki sekund, svake utakmice je proveo želeći da pobedi i da dokaže sebi i svetu da je najbolji. Interesantna priča oslikava mentalitet Crne Mambe kroz sliku koju su drugi imali o njemu.

U šestoj utakmici NBA finala 2008. godine između Seltiksa i Lejkersa Bostonu je bila potrebna pobeda za titulu. Imali su prednost od 42 poena 6 minuta pred kraj i bilo je jasno ko je novi šampion. Tadašnji asistent trenera Bostona Tom Tibidou, aludirajući na ubacivanje rezervnih igrača jer je pobednik izvestan, obraća se treneru Doku Riversu: "Hoćeš da izvršiš izmene? Ima još 6 minuta, vodimo 42 razlike." Rivers je pogledao na teren, video Kobija u igri i mrtav ozbiljan rekao: "Kada Fil (Džekson) izvede tog momka, ja ću izvesti moje momke." Tibidou se nadovezuje: "Bezbedni smo." Rivers odgovara: "Ne dok je onaj čovek na parketu." Kasnije je Dok obrazložio da je očigledno bio previše pogubljen, ali i zabrinut zbog Kobija, koji ume da stvori upravo takav strah u vama. Eventualno, Fil je izveo Kobija pa i Rivers svoje startere.

foto: Profimedia

Brajant je na vrhuncu karijere bio perpetuum mobile. Nezaustavljiva mašina. Ako mu ne priđete, kazniće vas sa trojke. Ako mu previše priđete, najverovatnije vas probija prvim korakom posle koga, ne tako retko, zakucava na vašeg centra.

Igru leđima je definitivno izgradio po ugledu na Džordana. Kada na to dodamo i besprekoran rad nogu i savršen tajming i koordinaciju, možemo da dobijemo recimo ovakav rezultat - statistika Kobija Brajanta sa 13 utakmica iz januara 2006. godine: 43.4, dobro ste pročitali, 43.4 poena, 5.6 skokova i 4.0 asistencije po meču.

Tog 22. januara je sasuo 81 poen Toronto Reptorsima, drugi najbolji šuterski učinak na jednoj utakmici u istoriji NBA lige.

Njegova neverovatna takmičarska priroda ga je terala da postane najbolji u svojoj eri, kako u napadu, tako i u odbrani.

A davao je svojih 100 procenata svako veče.

foto: Profimedia

Čak i više od toga. 2013. godine u utakmici protiv Golden Stejt Voriorsa, posle jednog prodora Kobi je pokidao Ahilovu tetivu, a ipak ostao na terenu da šutira slobodna bacanja. Lomio je gotovo svaku koščicu u svom telu i opet se vraćao

Crpeo je energiju i hranio se od zvižduka i uvreda protivničkih navijača i pretvarao je u poeziju na terenu. Kada je bilo najpotrebnije i najvažnije on je uzimao loptu u ruke.

Jednostavno je obožavao tu odgovornost. 20 godina i 20 sezona je u Lejkersima.

U svojoj poslednjoj sezoni u 37. godini, na trenutke smo imali prilike da vidimo nešto od onog starog, nemilosrdnog i hladnokrvnog Brajanta.

Podario nam je još jedan koš za pobedu, ovaj put protiv Vašington Vizardsa kada je ubacio 31 poen.

Svoju poslednju košarkašku utakmicu će odigrati 13. aprila 2016., u noći između srede i četvrtka. Njegov saigrač Dianđelo Rasel je imao šta da izjavi povodom taktike koju Lejkersi planiraju za taj susret: "Dati Kobiju loptu. Gde god da se nalazi, dati mu loptu."

Jedan je od najvećih ikada.

On je Broj 24.

On je Crna Mamba.

On krvari ljubičasto i zlatno.

On je Kobi Brajant.

Hvala mu.

foto: EPA/Yoan Valat

Njemu u čast američki portal "Clutchpoints" izdvojio je sedam zanimljivosti o Brajantovoj karijeri koje verovatno niste znali:

1. Kroz karijeru Brajant je utakmicu sa 40+ postignutih poena odigrao protiv svake ekipe u ligi.

2. Utakmica u kojoj je postigao 81 poen (Lejkersi su ukupno postigli 122) je najveći procenat koji je neki igrač imao u ukupnom broju poena svoje ekipe (66 procenata) i najveći procenat jednog igrača od ukupnog broja poena na utakmici (36 procenata).

3. Jedini igrač u poslednjih 50 godina koji je spojio četiri utakmice sa 50+ postignutih poena. To mu je 2007. godine pošlo za rukom.

4. Još uvek je najmlađi igrač koji je ikada stigao do 30, 31, 32, i 33 hiljade poena.

5. Drži rekord Lejkersa po broju utakmica sa 60+, 50+, 40+, 30+, 20+, 10+ poena. Šest puta je išao preko 60, a 26 puta preko 50 postignutih poena na meču. Preko 40 poena je ubacivao neverovatnih 124 puta.

6. Kobi je jedini igrač u istoriji lige koji je postigao 600 "plejof" poena tri sezone zaredom.

7. Od Brajantovog dolaska u ligu 57 igrača je postizalo više od 50 poena na utakmici, ali samo su trojica to uspela više od 10 puta. Pored Kobija to su Ajverson i Lebron.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track