VEČITI BEZ PARDONA DELE SRPSKE PASOŠE: Došli kao Ameri, igraju kao Srbi! DOKLE VIŠE!?
Foto: Starsport

ZANIMLJIVO

VEČITI BEZ PARDONA DELE SRPSKE PASOŠE: Došli kao Ameri, igraju kao Srbi! DOKLE VIŠE!?

Košarka -

Nečuveno - Zbog pravila KSS da svaka ekipa u domaćem takmičenju može da ima maksimum četiri stranca večiti ponovo preko noći registruju inostrane igrače kao domaće

U čemu je poenta pravila o broju stranaca ako im dajete naše državljanstvo? Ili ne valja pravilo, ili ne valja država. Baš ovako glasi pitanje koje je postavio nekadašnji košarkaš Partizana i Crvene zvezde Milan Dozet.

Tako glasi i pitanje koje razuman čovek postavlja nakon što je Kevin Panter, Zvezdin Amerikanac, dobio srpski pasoš, a da je u Srbiju stigao nekoliko dana pre Nove godine. Pitanje koje ide ruku podruku s pitanjem zbog čega se uopšte strancima tako dele pasoši i državljanstva kada se zna da „običan“ čovek mora da prođe sve i svašta u administraciji kako bi se domogao crvene knjižice.

Dosta nelogičnosti

Osim nelogičnosti kad je reč o kriterijumima za dodelu srpskog pasoša strancima, ovakav razvoj situacije dodatno ubija naše mlade košarkaše, koji bi dobili priliku da osete draži nekih velikih utakmica da nije novopečenih nam zemljaka. Ovako navijamo za strance i pomirljivo konstatujemo da već sad nemamo plejmejkera za budućnost reprezentacije. A nećemo ga ni imati u skorije vreme ako se s praksom domaćih stranaca nastavi. O tome je svoj stav izneo i Ratko Varda, čovek koji je svojevremeno plaćao porez kao državljanin Srbije, a u Kupu nije mogao da igra kao domaći igrač. - Treba li bilo koji komentar?! Ma jok, mi smo zemlja velikog srca. Tako, bre, treba još jednom da pokažemo da državljanstvo Republike Srbije očigledno nekim ljudima ništa ne znači, da su naša deca očigledno sline koje treba istresti iz nosa pa dajte državljanstvo nekom ko je pre ove godine za Srbiju čuo možda samo preko TV i svi su oni bolji od naše dece - napisao je Varda na Instagramu.

Pravilnik jasan

I svega ovoga ne bi bilo da KSS nema pravilo koje glasi: „Ekipa u domaćem takmičenju može da ima maksimum četiri stranca“. Može se reći da je pravilo i na mestu, ali šta vredi...

foto: Kurir

Osobe od značaja Nije do MUP, Vlada odlučuje

Da bi jedan stranac postao naš sunarodnik, potrebno je da bude punoletan i poslovno sposoban. Osim toga, pre podnošenja zahteva mora da ima najmanje tri godine prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, otpust iz stranog državljanstva, kao i potpisanu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom. I da sačeka 30 do 60 dana. Ipak, mnogi poznati stranci su dobili srpsko državljanstvo po skraćenom postupku, jer imaju određen ekonomski, kulturni, sportski ili naučni značaj za Republiku Srbiju. U takvim slučajevima, umesto MUP, odlučuje srpska vlada.

Gojko Filipović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track