BRAVURE, RAT GROBARA I DELIJA, PREKID U KRAGUJEVCU: Ovo je obeležilo osam finala Kupa između Partizana i Zvezde (VIDEO)
Foto: @starsport

DEVETI PUT ZA ŽUĆKOVU LEVICU

BRAVURE, RAT GROBARA I DELIJA, PREKID U KRAGUJEVCU: Ovo je obeležilo osam finala Kupa između Partizana i Zvezde (VIDEO)

Košarka -

Četvrtu godinu za redom, a deveti put u istoriji za "Žućkovu levicu" igraće košarkaški Partizana i Crvene zvezde, klubova koji su najviše puta osvajali trofej, koji nosi ime legendarnog Radivoja Koraća i namenjen je osvajaču Kupa Srbije.

Partizan je, najtrofejniji tim nacionalnog kupa. Petnaest puta je trofej završavao u Humskoj, a Zvezda ima šest trofeja manje.

Beogradski "večiti" igrali su za trofej osam puta do sada. Partizan ima prednost kada su međusobni okršaji u pitanju (5:3), a evo kako su dosadašnja finala završena. Bilo je igračkih bravura, navijačkih nadglasavanja, ali i tuča i prekida, pa je tako finale 2013. godine u Kragujevcu igrano dva dana.

1973. (NOVI BEOGRAD): Crvena zvezda - Partizan 71:65

Novinski izveštaj sa meča igranog u Hali sportova, koja danas nosi ime tadašnjeg trenera Partizana Ranka Žeravice, kažu da je gledalište bilo puno, sudili su Obrad Belošević (otac Ilije Beloševića, prim.aut) i Kruno Brumen, a utakmica je obilovala preokretima. Derbi u istinskom hramu košarke pred 5.000 navijača oba kluba rešio je Zoran Slavnić, koji je u ključnim momentima pogađao sa distance i poludistance.

Zvezdu su do pobede predvodili Kapičić 23, Slavnić 21 i Vučinić sa 17 poena, dok je u timu Partizana najefikasniji bio Đukić sa 15, a poen manje je upisao Dalipagić.

1994. (NOVI SAD): Partizan - Crvena zvezda 104:102

Utakmici u velikoj dvorani SPC Vojvodina, prisustvovalo je možda i svih 10.000 gledalaca, a Partizan je po šesti put te sezone savladao Crvenu zvezdu. Iako je na kraju bilo samo dva poena razlike, Crvena zvezda, sa raspoloženim Sašom Obradovićem, koji je ubacio 41 poen nije usepela da se odupre Partizanu u čijim redovima su se istakli Lončar sa 25, Sretenović 17, Berić 15 Rebrača 12 i Brkić 11 poena.

Zanimljivo da su sudije Tihomir Bubalo i Branko Jovanović dosudile čak 72 lične greške, po 36 na obe strane.

2009. (NIŠ): Partizan - Crvena zvezda 80:65

Presudila je igra u drugoj četvrtini, kada su ’crno-beli’ zahvaljujući skoku u napadu i fantastičnom šutu za tri poena stvorili 14 poena viška. Zvezda, oslabljena neigranjem Marinovića i Robertsa, borila se do kraja, ali nijednom nije došla u situaciju da napravi preokret.

Veličković je postigao 18, a Tripković 17 poena za Partizan, dok su u Zvezdi najefikasniji bili Ovens sa 15 i Dragićević sa 14 poena.

2012. (NIŠ): Partizan - Crvena zvezda 64:51

"Crno-beli" su osvojili ukupno 13. trofej nacionalnog kupa, peti zaredom.

U ispunjenoj dvorani Čair Partizan je još jednom potvrdio dominaciju u srpskoj košarci i zasluženo došao do novog vrednog trofeja. Ekipa trenera Vlade Jovanovića najvećim delom susreta bila je bolja i sigurnija, a meč je prelomila sredinom poslednje četvrtine. Crveno-beli su do tada još gajili nadu da mogu nešto da urade u ovom meču. Međutim, nisu imali ni snage ni koncentracije za preokret. Igrali su poprilično konfuzno i u grču, a šut ih nije služio kada je bilo najpotrebnije. Da nisu bili na visini zadatka pokazuje podatak da su tokom celog duela postigli samo jednu trojku iz deset pokušaja.

Crno-beli su, s druge strane, znali šta hoće i smirenom, kolektivnom igrom strpljivo gradili put do pobede. Iskoristili su bezidejnost rivala u napadu, nametnuli odgovarajući ritam i hrabrijom igrom poentirali za prednost koja je u finišu sureta bila nedostižna.

Najefikasniji u redovima Partizana bili su Lučić sa 11 i Džejms sa 10 poena, dok su u Crvenoj zvezdi bolji od ostalih bili Ilić i Bojan Popović sa po 12 poena.

Utakmica je obeležena i čarkama navijača, koji su pre izlaska igrača na parket priredili baklje na tribinama, pa je morala da interveniše i policija. Većih incidenata, nije bilo.

2013. (KRAGUJEVAC): Crvena zvezda - Partizan 78:69

Meč je zbog incidenta na tribinama igran dva dana, pošto je prvog zbog pražnjenja tribina prekinut pri rezultatu 43:43 sredinom trećeg perioda, a Zvezda je utakmicu prelomila u poslednjoj deonici najviše zahvaljujući raspoloženima Nelsonu i Skotu.

Nastavak se igrao pred praznim tribinama, u veoma tužnoj atmosferi, ali Zvezda je zasluženo slavila i prekinula petogodišnju dominaciju Partizana u nacionalnom kupu.

MVP finala bio je De Markus Nelson sa indeksom uspešnosti 23 – 17 poena (6-9 iz igre) i 5 skokova.

Najefikasniji je bio Igor Rakočević sa 20 poena (6-11 iz igre), a imao je i po 5 asistencija i izgubljenih lopti, kao i 2 ukradene, a Majk Skot je takođe ubacio 20 poena (6-11 iz igre, 7sk).

Vladimir Lučić predvodio je crno-bele sa 17 poena (3-12 iz igre, 10-11 penali) i 9 skokova, Leo Vesterman upisao je 14 poena (5-12 iz igre, 5ast), a Davis Bertans 10 (2-7 iz igre).

2017. (NIŠ): Crvena zvezda - Partizan 74:64

Derbi je opravdao očekivanja, bilo je veoma uzbudljivo i pored činjenice da su crno-beli bili desetkovani usled problema sa stomačnim virusom, a meč je prelomljen tek krajem treće i početkom poslednje četvrtine kada je na scenu stupio Marko Gudurić i sa 18 poena i šest skokova nosio svoj tim do pobede.

Isti broj poena je imao i Simonović, dok je Tompson dodao 15 poena uz šest skokova. Na drugoj strani je Vrabac dao 12, a Birčević 11 poena.

2018. (NIŠ): Partizan - Crvena zvezda 81:75

Ekipa iz Humske je prekinula post i prvi put od 2014. osvojila neki trofej. Crno-beli su dominirali gotvo celu utakmicu u dvorani "Čair", a u drugoj četvrtini su imali maksimalnih 20 poena prednosti. Branilac titule vratio se u poslednjoj četvrtini, u jednom trenutku prednost Partizana iznosila je samo 76:73, ali su igrači trenera Nenada Čanka uspeli da odbiju i ovaj napad večitog rivala i osvoje trofej.

Vilijams-Gos je sa 23 poena i 7 skokova (indeks 31) bio najbolji sterac i igrač u pobedničkom timu i proglašen je za najkorisnijeg igrača finalnog duela. Veličković je postigao 13, Gagić 12, Marinković 10, Aranitović 7, Van 6, Si 5...

Kod crveno-belih, koji su ostali na deset osvojenih nacionalnih kupova, Dangubić i Bjelica su upisali po 14 poena, Dilan 10, Feldin i Ročesti po 7, Lazić i Lesor po 4.

2019. (NIŠ): Partizan - Crvena zvezda 76:74

Junak je bio Džok Lendejl koji je dve stotinke pre kraja meča iznudio faul i pogodio oba slobodna bacanja za pobedu crno-belih.

Partizan zamalo ispustio sigurnu pobedu jer je na 74:72 i posle dva promašena penala Dobrića dozvolio Zvezdi dva ofanzivna skoka, a posle drugog Majk Cirbes poravnava na sekund pre kraja.

Usledio je tajm-aut Trinkijerija, posle dosta preuzimanja lopta je išla pod koš za Lendejla koji je fauliran 0,2s pre kraja. Bunili su se crveno-beli, ali sudijski trio na čelu sa Beloševićem posle pregleda snimka potvrđuje dva penala.

Australijanac pogađa oba, a Zvezda ne uspeva u preostalom vremenu da šutira pa Partizan 15. put osvaja nacionalni Kup.

Partizan su sa po 18 poena predvodili heroj Lendejl i Aleks Renfro koji je imao i 10 asistencija uz 7 skokova, 9 je dodao Novica Veličković, a 8 Đorđe Gagić.

Najefikasniji u timu Zvezde bio je Bili Beron sa 18 poena uz četiri trojke u poslednjoj četvrtini, dok su tim tokom meča nosili Dejan Davidovac i Džo Reglend sa po 17 poena.

Večerašnji meč Partizan - Crvena zvezda počinje u 21 čas.

Kurir sport / Nenad Kiš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track