Najnovije vesti

VUČIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI STANKOVIĆA: Bora je obeležio čitavu epohu u istoriji sporta na ovim prostorima
Foto: Starsport©

Poslednji pozdrav legendi

VUČIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI STANKOVIĆA: Bora je obeležio čitavu epohu u istoriji sporta na ovim prostorima

Košarka
11:50h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće porodici legendarnog trenera i košarkaškog funkcionera Borislav Stankovića, koji je umro je u 95. godini.

"Bora je obeležio čitavu epohu u istoriji sporta na ovim prostorima, a svojim autoritetom i profesionalizmom dao je nemerljiv doprinos najvišim svetskim institucijama poput FIBA i Međunarodnog olimpijskog komiteta", navodi Vučić u pismu saučešća.

Istakao je da su ugled, stručnost, samopregoran rad i neizmerna ljubav prema košarci Borislavu Stankoviću obezbedili mesto u Košarkaškoj kući slavnih, kao i u FIBA kući slavnih, a kod njegovih poštovalaca, dodaje Vučić, uvek će imati posebno mesto – "kao ponos našeg sporta i naše zemlje".

Stanković je bio jedan od utemeljivača jugoslovenske košarke, dugogodišnji generalni sekretar Medjunarodne košarkaške federacije (Fiba) od 1976. do 2002. godine, i član Medjunarodnog olimpijskog komiteta.

Jedan je od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda za koju je igrao tokom karijere i osvojio tri titule, a nastupao je i za Železničar i Partizan. Bio je trener OKK Beograda, sa kojim je napravio veliki uspeh i osvojio tri titule, a radio je i u Partizanu i Kantuu.

Sa reprezentacijom u raznim ulogama učestvovao je 28 puta na Evropskim prvenstvima, na 14 Svetskih prvenstava i 14 Olimpijskih igara.

On je u Argentini 1950. godine prvi čovek koji je postigao poene na prvom Svetskom prvenstvu.

Stanković je bio jedan od najuticajnijih sportskih funkcionera na svetu. Za vreme njegovog boravka u Fibi uvedene su brojne promene u košarci, medju kojima i promena dimenzije terena, uvodjenje "trojke" i predjeno je sa poluvremena na četvrtine, kako bi se evropska košarka primakla NBA ligi.

Za svoje zasluge u svetskoj košarci primljen je u Kuću slavnih u Springfildu 1991. godine, a 2007. godine u Kuću slavnih Fiba.

Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...