ALEKSEJ PODESĆA NA BIRDA I DURENTA: Ako popravi OVO Pokuševski može da dominira NBA ligom! VIDEO
Foto: Kss.rs

u susret nba draftu

ALEKSEJ PODESĆA NA BIRDA I DURENTA: Ako popravi OVO Pokuševski može da dominira NBA ligom! VIDEO

Košarka -

Sport je stao zbog pandemije korona virusa, ne zna se kada će i kako košarkaška sezona biti nastavlejna, ali američki mediji podsećaju da se bliži NBA draf i predviđaju da će srpski igrač Aleksej Pokuševski na njemu imati značajno mesto.

Portal Leaguealertsofficial podseća da je Pokuševski svojevremeno postao rekorder kao najmlađi igrač Olimpijakosa koji je debitovao u Evroligi. Uz poređenja sa Kevinom Durentom i Lerijem Birdom, aktuelnom zvezdom i legendom NBA lige kaže se da Srbina odlikuje veliki raspon ruku (2.24), visina (2.15) uz sjajne plejmejkerske sposobnosti i mogućnost igranja na više pozicija.

- Podseća na Kevina Durenta sa načinom na koji se kreće u skladu sa svojom visinom. Deluje sposobno da se kreće u oba pravca parketa bez previše napora, pa deluje da bi mogao da napreduje u mnogim NBA sistemima koji zahtevaju brz tempo.

Fokus je i na plejmejkerskim sposobnostima.

- On ima dobru viziju, on ne gleda... On vidi. Završava dobar deo posla pravim dodavanjem, pod različitim uglovima i pri različitim brzinama, imao je prosek od 3.1 asistencije u sporijoj ligi, pritom i nije forsirao taj segment igre, pa je ovo impresivno.

foto: EPA / Georgia Panagopoulou

Uz to, navodi se da bi uz pravi trening mogao da postane veoma dobar trojkaš, posebno je pohvaljena defanziva.

- Za razliku od pojedinih evropskih talenata iz prošlosti, Aleksej je veoma posvećen defanzivac. Konstantno se kreće i koristi svoj raspon ruku da blokira šuteve na visokom nivou, imao je prosek od tri blokade za U17 tim Srbije, u Olimpijakosu je imao 1.8 blokada za samo 23 minuta na parketu. Njegova posvećenost i aktivne ruke u odbrani su zaslužni za prosek od 1.3 ukradene lopte.

Kao mana se navode fizikalije. Aleksej je mršav da izdrži duele sa najjačim NBA igračima.

- Njegova građa ne sugeriše da će ikad biti dovoljno jak da parira centrima i krilnim centrima, zato će verovatno igrati od pozicije krila na narednom nivou.

foto: Privatna Arhiva Kurir

Po analitičarima ovog portala Aleksej ume nepotrebno da potroši previše lopti, šut je često nekonzistentan, ali se navodi i da sve to deluje kao aspekat koji se može nadograditi i izbrusiti u radu sa NBA trenerima.

- Aleksej Pokuševski ima mogućnosti da postane posebno krilo ove lige. On bi trebalo da ode u funkcionalnu organizaciju, koja će biti strpljiva sa njim, i ne treba mu čak ni da igra prave NBA minute u nekoliko godina. Uspeh u NBA karijeri biće determinisan time koliko će tereta moći da iznese i koliko će njegova ofanzivna igra postati disciplinovana. Ako u tim aspektima igre sazri... Govorimo o superzvezdi u nastajanju. Ako nikad ne nađe odgovore na ta pitanja... Možda neće ni dobiti prave minute u NBA - navodi se u zaključku.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track