SALE JE REKAO SALETU, OVO SAMO TI MOŽEŠ DA ZAVRŠIŠ: Nekoliko sekundi kasnije Đorđević je odveo Partizan na krov Evrope!
Foto: Pritnscreen

lepa sećanja

SALE JE REKAO SALETU, OVO SAMO TI MOŽEŠ DA ZAVRŠIŠ: Nekoliko sekundi kasnije Đorđević je odveo Partizan na krov Evrope!

Košarka -

Košarkaši Partizana su 16, aprila 1992. godine trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjim sekundama finala Kupa šampiona (danas Evrolige) savladali španski Huventud 70:71 i jedini put u klupskoj istoriji postali šampioni Evrope.

Nekadašnji košarkaš i u to vreme direktor kluba iz Humske Milenko Savović, je 28 godina kasnije ovako prokomentarisao dešavanja u po mnogo čemu jednistvenoj sezoni.

- Cela sezona je bila jako čudna pošto nismo mogli da igramo u Beogradu zbog sakcija (samo jedan meč četvrtfinala protiv Kindera, prim. aut). Završili smo u Istanbulu i na današnji dan spremali se za finale, koje je teže bilo gledati nego igrati. To sigurno, rekao je Savović i u dahu nastavio:

- Saša Danilović je pred sam kraj dobio petu ličnu i dolazeći na klupu rekao Saletu Đorđeviću: "Ovo samo ti možeš da završiš!" i Sale je to završio na najbolji mogući način, pričao nekadašnji reprezentativni centar.

Bila je to kruna više nego čudne sezone. Zbog ratnog okruženja crno-beli su morali da igraju svoje mečeve kao domaćini u predgrađu Madrida Fuenlabradi, a samo je jedan od devet mečeva igrao u Beogradu. Pre dve godine, podstaknuti ovim podvigom, novinari "Kanala plus" snimili su dokumentarni film "Partizan iz Fuenlabrade".

foto: Nebojša Mandić

Partizan se u četvrtfinalu namerio na Kinder iz Bolonje i savladao ga 2:1. U polufinalu je pao Filips rezultatom 82:75 (Danilović 22, Đorđević 21), a u finalu favorizovani klub iz Badalone 71:70 (Danilović 25, Đorđević 23). MVP turnira bio je sadašnji predsednik Partizana Predrag Saša Danilović.

Kurir sport / RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track