DAVOR RISTOVIĆ: Male su šanse da se EL nastavi, stranci trenutno ne razmišljaju o povratku
Foto: Marina Lopičić

DAVOR RISTOVIĆ: Male su šanse da se EL nastavi, stranci trenutno ne razmišljaju o povratku

Košarka -

Davor Ristović, nekadašnji direktor Košarkaškog kluba Crvena zvezda, smatra da su male šanse da se košarkaška sezona privede kraju na parketu.

Ristović ističe da je verovatnoća da se mrežice ponovo tresu veoma mala.

– Dobijam dosta informacija direktno od ljudi iz klubova i svi čekaju koji će koraci biti preduzeti s najviše instance, u ovom slučaju Evrolige. To će biti poznato posle sastanka 24. maja, a dan kasnije zasedaće Skupština ABA lige i verovatno doneti identičnu odluku. Pozitivna stvar u čitavoj situaciji je da su se igrači načelno dogovorili oko visine plata za ovu godinu, što je prvi korak u prevazilaženju krize. Nemam pouzdane informacije da li će se nastaviti takmičenje, ali vidim da je većina košarkaških radnika s kojima komuniciram skeptična po tom pitanju. Mislim da će informacija koju svi čekamo posle sednice Evrolige najverovatnije biti da nema nastavka takmičenja – jasan je Ristović u razgovoru za Hotsport.

Ristović, koji se posle funkcionerske karijere orijentisao na menadžersku, smatra da je ovo dobra prilika da se napravi zaokret u poslovanju srpskih klubova i tako smanje rashodi.

- Kriza će uticati na budućnost sporta i niko ne zna koliko dugo ćemo osećati posledice, ali ovaj region nikada nije manjkao s talentima. Trenutak je kada bi svi oni trebalo da dobiju šansu. Verujem da će većina timova iz ABA lige, kao što su Budućnost, Mornar ili Olimpija uspeti da za narednu sezonu naprave rostere sličnog kvaliteta ovosezonskim. Zvezda i Partizan su napravili veoma kvalitetne ekipe i ove sezone, ali s previše stranaca i to će biti tema za razmišljanje. Naredne sezona je idealna da se napravi zaokret u tom smislu i da se vratimo našim igračima, a broj stranaca smanjimo sa sedam ili osam na dva ili tri, a da glavnu reč vode domaći igrači. Srpska košarka mora da gleda svoj interes i da forsira igrače koji će biti budućnost naših najvećih klubova i reprezentacije. FMP, Mega, Borac i ostali “manji” klubovi moraju da nastave s proizvodnjom igrača, koji bi u njihovom pogonu hvatali zalet za veliku scenu. To se dešavalo ranijih godina, a nadam se da će tako biti i u budućnosti. Situacija koja će biti loša ekonomski, mora da se iskoristi na neki drugi način i iz nje izvuče nešto dobro. Verujem da će u tom pogledu biti više prostora za domaće igrače u našim najvećim klubovima.

Kurir sport / Hotsport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track