DECENIJA OD FAJNAL-FORA U PARIZU: Kako je Miloš Teodosić koštao Partizan finala Evrolige (VIDEO)
Foto: Starsport©

gde su, šta rade

DECENIJA OD FAJNAL-FORA U PARIZU: Kako je Miloš Teodosić koštao Partizan finala Evrolige (VIDEO)

Košarka -

Da 7. maja 2010. godine srpski reprezentativac nije promašio ceo obruč, a Džoš Čildres bio na pravom mestu, crno-beli bi igrali za titulu prvaka Evrope

Dugo se u crno-beloj familiji čekao taj 7. maj, taj završni turnir Evrolige. Čitavih 12 godina, tačno od 1998, Partizan nije uspeo da stigne do fajnal-fora. Te 2010. godine je uspeo i put Pariza otišao da proba nešto da napravi. U glavama navijača bila je 1992. godina, ona kada je Partizan postao prvak Evrope, a put Istanbula krenuo sa istom idejom - da proba nešto da napravi. Na kraju četvrto mesto, a finale je bilo tako blizu. Tako prokleto blizu. Jedna lopta, samo jedna lopta odlučila je da Olimpijakos ne padne u regularnom delu utakmice i da izvuče produžetak. Jedan nestvaran promašaj Miloša Teodosića, koji je pokupio Džoš Čildres i položio u koš na 2,6 sekundi pre kraja. U produžetku je bilo tri razlike za tim iz Atine. Slična priča i u borbi za treće mesto. Opet je koban bio produžetak, ovog puta dva razlike za CSKA, a bitka tuge i ponosa, koja je počela tih dana u Parizu, i danas se vodi u srcima svih navijača Partizana. A danas deset godina kasnije, pronašli smo aktere iz 2010. godine.

4. Lorens Roberts

Posle Partizana igrao je za Efes, Ljetuvos, Bajern, Darušafaku i Gravelin u kom je završio karijeru. Od četiri trofeja u karijeri, tri je osvojio u crno-belom dresu.

foto: Starsport©

5. Stefan Sinovec

Našetao se po klubovima u Srbiji i regionu, a od ove godine član je Lijepavas lauvasa iz Litvanije. Bio je prvak ABA lige i ima Kup i prvenstvo Srbije sa Partizanom, dve titule i jedan kup u Makeodniji sa MZT i jedan Kup Slovenije sa Krkom.

foto: Starsport©

6. Lester Bo Mekejleb

Briljantne partije u Partizanu, po tri trofeja sa crno-belima, Montepaskijem, Fenerbahčeom i jedan sa Gran Kanarijom, te nekoliko MVP titula i zvanje najboljeg strelca Evrolige. Lepa karijera zaokružena četvrtim mestom u Evropi sa Makedonijom i mestom u prvoj petorci na EP. Do prošle sezone igrao za Saragosu, čiji je zvanično i dalje član.

foto: Starsport©

7. Dušan Kecman

Kad za nekog kažu "koristan" igrač među prvim asocijacijama bude upravo crno-bela sedmica. Karijeru je završio u Monaku 2013. godine, a titulu prvaka Evrope osvojio je sa Panatinaikosom. Ukupno 18 torfeja u odličnoj karijeri. Bio je pomoćni trener u Partizanu od 2015 - 2017. godine u kom sada radi kao tim menadžer.

foto: Starsport©

8. Strahinja Milošević

Popularni Braca je po završetku te sezone 2010. godine prešao u Crvenu zvezdu, igrao za Vojvodinu, Budućnost, Sevilju i nekoliko mađarskih klubova. Sada je član Debrecina, ima osvojenih 16 trofeja (devet u Partizanu, sedam u Solnoku).

foto: Starsportphoto©

10. Aleksandar Rašić

Mirni momak mirne ruke naigrao se košarke po Evropi, a prošle godine je okačio patike o klin. U svojoj oproštajnoj sezoni igrao je za Kluž. Karijeru je završio sa 15 osvojenih trofeja od čega šest u Partizanu, a igrao je na SP i Turskoj i EP u Litvaniji za reprezentaciju Srbije.

foto: Starsport©

19. Aleksandar Mitrović

Nema sumnje da su mu godine u Partizanu najbolje u karijeri, koja i dalje traje. Od četiri osvojena trofeja, tri idu na adresu crno-belih, a jedan na Dinamo Tbilisi s kojim je bio prvak Gruzije 2018. godine. Član je kluba Ahba iz Saudijske Arabije.

foto: Starsport©

20. Petar Božić

Oooo, Pero zakucaj, omiljena je pesma navijača Partizana kada se pomene čuveni kapiten. Nikada nije igrao nigde osim u Srbiji, crno-beli dres nosio je od 2004 - 2012. godine, u dve sezone je bio pomoćni trener u Partizanu, a u jednoj i glavni. Radi kao pomoćnik u Ostin sparsima u razvojnoj NBA ligi. Ima 18 igračkih i tri trenerska trofeja.

foto: Saša Pavlić

21. Aleks Marić

Srpski Australijanac ili australijski Srbin napaltio je pariski neuspeh već sledeće sezone kada je kao član Panatinaikosa, a pod trenerskom palicom Željka Obradovića, osvojio Evroligu. Sa Lokomotivom Kubanj uzeo je Evrokup i karijeru završio u Al-Muharaku 2017. godine sa ukupno osam trofeja.

foto: Starsport©

24. Jan Veseli

Jedan od najvoljenijih stranaca iz Partizana je otišao u NBA ligu, a posle tri sezone se vratio u Evropu. Već šest godina nosi dres Fenerbahčea, sa kojim je postao prvak Evrope sedam godina nakon što to nije uspeo sa crno-belima. Najkorisniji igrač Evrolige u prošloj sezoni naosvajao se pehara, dosad ih ima 18, a pola od toga prigrlio je igrajući za Partizan.

31. Branislav Đekić

Tada golobradi, a sada već iskusni krilni centar/centar karijeru je gradio na teritoriji bivše SFRJ. Igrao je za četiri makedonska, tri srpska i dvas slovenačka kluba, a sada je član Sarajevo Sparsa iz Bosne i Hercegovine. Od osam trofeja koje je osvojio, samo jedan nije iz Partizana, onaj najsvežiji - Kup BiH.

foto: Starsport©

33. Slavko Vraneš

Grmalj iz Pljevalja, 230 centimetara visoki centar, karijeru je završio 2018. godine u Metalcu. To mu je bio 15 klub u bogatoj karijeri u kojoj ima duplu krunu u Crnoj Gori kao član Budućnosti, devet trofeja s Partizanom i ULEB Evrokup kao član Uniksa iz Kazanja godinu dana nakon osvajanja četvrtog mesta u Evroligi sa crno-belima.

foto: Printskrin

Duško Vujošević

Pitajte koga hoćete - najveće zasluge za zlatne godine KK Partizan idu na račun trenera. Prvak države 12 puta, nacionalni Kup osvojen pet puta, isto toliko titula u ABA ligi, Kup Radivoja Koraća, ali onaj veliki evropski... Sve to govori da dileme nema. Ušao je u istoriju Evrolige pošto je u sezoni 2008/09 dobio nagradu Aleksandar Gomeljski za najboljeg trenera u ovom takmičenju. A to pre njega nije uspelo nijednom treneru koji nije osvojio Evroligu. Trener je rumunskog Kluža.

foto: Saša Pavlić

(Gojko Filipović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track