KOLIKO JE RODMAN BIO LUUUD: Napustio je NBA finale, otišao u kečere zaradio milione i iznervirao Džordana! (VIDEO)
Foto: Profimedia

neverovatan tip

KOLIKO JE RODMAN BIO LUUUD: Napustio je NBA finale, otišao u kečere zaradio milione i iznervirao Džordana! (VIDEO)

Košarka -

U finalnoj seriji između Čikaga i Jute 1998. godine košarkaš je bez javljanja bilo kome napustio klub i otišao na rvački spektakl gde se mlatio i zaradio 250.000 dolara

Denis Rodman je uvek bio košarkaš koji je izlazio iz NBA klišea. Mnoštvo tetovaža, frizura u drečavim bojama, provokativan stil igranja na ivici tuče... Sve to je bio zaštitni znak "košarkaškog ludaka" kako su ga zvali u Americi.

foto: AP

Poslednje epizode planetarno popularnog dokumentarca "Poslednji ples o Majklu Džordanu i Čikago Bulsima" otkrile su još nekoliko vrlo zanimljivih detalja koji nisu bili široko poznati u predinternetskoj eri.

Jedan od njih je priča baš o Denisu Rodmanu koji je između dve utakmice NBA finala 1998. protiv Juta Džeza jednostavno nestao i nije se pojavio na treningu ni pred medijima. Rodman je, naime, otišao u Mičigen na meč kečera, tada izuzetno popularne zabave u Americi. I tamo nije bio gledalac, već učesnik pod imenom Rodzilla.

foto: Profimedia

U dokumentarcu se vidi snimak sa spektakla "WCW Monday Intro" na kojem Rodmana predstavlja legendarni Hulk Hogan i hvali ga zato što je razbacivao Karla Malouna po parketu. Rodman je bio deo rvačkog spektakla, pa je tako izmlatio nekog tipa stolicom po leđima.

Bulsi nisu imali pojma gde je Rodman, što je trener Fil Džekson potvrdio tog dana pred novinarima. Čikago je veče pre razbio Jutu 96:54 i poveo 2:1 u seriji limitiravši je na tada najmanji broj koševa od uvođenja ograničenja napada, skoro 50 godina ranije. Bulsi su došli na dva koraka od šestog NBA prstena i nije im bio potreban bilo kakav skandal usred finala.

foto: Profimedia

Naravno, Bulsi su uvek bili svesni opasnosti da će Rodman napraviti nekakvu glupost jer je to, uz neverovatnu borbenost na parketu, ono što ga je definisalo.

foto: Profimedia

- S Denisom dolazi i popriličan teret, a mi ga moramo nositi i prihvatiti - komentarisao je Majkl Džordan, dok je Australijanac Luk Longli dodao:

- Ne sviđa nam se to, ali tolerišemo.

Skoti Pipen bio je prilično kritičan.

- To je vrlo frustrirajuće u ovom trenutku, ali ne želimo izgubiti fokus s finala zbog toga. Denis će se sutra vratiti na trening, nadam se, imaće neko jadno izvinjenje, ali svi ćemo preći preko toga i okrenuti se narednoj utakmici.

I trener Fil Džekson nije mogao da se suzdrži:

- Da je na svetu više ljudi poput Denisa, vladao bi haos. Ne bismo imali trake na autoputu, ne bismo mogli da nateramo ljude da stoje u redu. On nije normalna osoba za društvo.

Kad se Rodman sutradan srećno vratio u klub, Džekson je govorio drugačijim tonom, a deo te izjave vidi se i u filmu "Poslednji ples".

- Fokus treba biti na tome da je Denis jedinstvena osoba, možda na neki način hendikepirana, koja je u košarci pronašla posao i radi ga izuzetno dobro. Nemojte da ga gledate kao disfunkcionalnog tipa, verovatno funkcioniše najbolje što može u ovakvom sistemu. I prelepo je što je pronašao način da se uklopi. Sumnjam da bi mogao biti deo sveta koji radi od devet do pet, ali u ovom svetu je uspeo i to je sjajno - rekao je Džekson.

Rodmana su, naravno, NBA liga i klub Čikago kaznili sa 20.000 dolara, ali nije mu smetalo. Za pojavljivanje na rvačkom spektaklu navodno je dobio 250.000 dolara, dakle više nego deseterostruko.

A kad je došlo vreme za narednu utakmicu, ponovo je bio u svom pravom košarkaškom elementu. Upisao je 14 skokova, najviše u celoj finalnoj seriji, a Bulsi su pobedili rezultatom 86:82 i poveli 3:1. Nekoliko dana kasnije osvojili su šestu titulu u NBA ligi.

Kurir sport/A.R.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja