PRED OVOM SRPKINJOM SKIDAJU SE SVE ZVEZDE NBA: Kasi Atena pobedila tumor, a majka joj je posle operacije odredila život
Foto: Instagram, EPA/John G Mabanglo

priča koja ostavlja bez daha

PRED OVOM SRPKINJOM SKIDAJU SE SVE ZVEZDE NBA: Kasi Atena pobedila tumor, a majka joj je posle operacije odredila život

Košarka -

Ljubitelji košarke u Srbiji verovatno ne znaju da je Kasi Atina, fotoreporterka srpskog porekla, najpopularnija među NBA zvezdama.

Ona je pred objektiv fotoaparata stavljala akcije koje su na parketu izvodili košarkaški virtuozi poput Lebrona Džejmsa, Stefa Karija, Rasela Vestbruka i mnogih drugih.

Pored umeća da napravi bolje kadrove od kolega, Kasi je ostvarila i životnu pobedu, kada se izborila sa tumorom na mozgu.

Pre 11 godina žalila se na glavobolje i mislila je da se radi o umoru od obaveza na Univerzitetu Nortridž, ali su lekarski nalazi bili zastrašujući.

- Tumor je bio u centru za ravnotežu, u tom delu mozga, rekli su mi da neću moći da se pomeram i hodam - govorila je Kasi.

Operacija je rizična i postojala je opasnost da ako zahvat ne bude uspešan i precizan, neće moći da stoji na nogama do kraja života.

Everyone go wish @jbell a happy birthday!

A post shared by Cassy Athena ?? (@cassyathena) on

- Nikad nisam u životu imala operaciju osim vađenja umnjaka, nisam kost slomila, ništa, i samo odjednom, imam operaciju na mozgu. Bila sam tinejdžerka u to doba, trebalo je emotivno i fizički proći kroz sve to, trebalo je naći balans između koledža i pokušaja da vodim normalan život - rekla je Kasi o svom iskustvu kada je imala samo 20 godina.

Planirano je da operacija traje tri sata, na stolu je provela čak pet sati, a tumor je bio prisutan od 12. godine. Nakon buđenja, mama je fotografisala Kasi, ubeđena da će ona to kasnije ceniti. I bila je u pravu.

- Moji roditelji su voleli da dokumentuju život kroz fotografije, probudila sam se i ona je napravila fotografiju, koja mi se sada dopada.

Dva dana kasnije, hodala je bez ičije pomoći, a zatim rešila da život posveti fotografiji. Studirala je animaciju, a sa fotografijom je počela kada su joj profesori predložili da fotografiše košarkašku ekipu Univerziteta, a pošto voli i igru pod obručima, kombinacija je postala dobitna.

Novi korak je napravila posle diplomiranja 2010, izdvaja se Dru Liga Južnog Los Anđelesa, tokom NBA lokauta, mnoge zvezde su igrale turnire koji nisu bili medijski pokriveni.

- Samo sam se pojavila jednog dana, nije bilo kamera, počela sam da fotografišem, samo sam išla svakog dana i počela su da se rađaju prijateljstva sa mnogim igračima koji su počinjali baš kada i ja, a mnogi su sada MVP igrači, superstarovi,Ol star igrači.

U pitanju su igrači poput Kevina Durenta, Džejmsa Hardena, Džona Vola, Demara Derozana i Dvejna Vejda - Kasi im je slala fotografije preko Tvitera i polako je pridobijala njihovo poverenje, a zatim je Instagram bio glavna platforma.

Na ovom turniru, Kasi je upoznala i repera Gejma, kome je fotografisala snimanja spotova i njegov interes za košarku je bio dodatni plus. Kasnije je fotografisala i Devina Bukera, Stenlija Džonsona, D'Anđela Rasela i mnoge druge košarkaše koji su išli ka NBA draftu. Stenli Džonson, osmi pik sa drafta 2015, opisao je zašto NBA igrači vole Kasi.

- Ona je iskrena i dobra osoba, ne želi da napravi fotografiju koja će da pokupi najviše lajkova. Ona hoće pravu fotografiju.

Jedan njen rad su sigurno (skoro) svi videli - u pitanju je fotografija Nika Janga, koja je postala popularni šaljivi poster - "mim".

- To je definitivno promenilo pogled na sve što produciram i fotografišem. Shvatila sam da su nešto što je napravljeno u mojoj dnevnoj sobi videli milioni ljudi širom sveta.

Posle toga je Kasi fotografisala Stefa Karija i njegovu suprugu, letela sa njima u Toronto na Ol star vikend 2016, napravila je i privatno fotografisanje za Pola Džordža i Rasela Vestbruka, a košarkaši često nose čak i njene majice i nemaju ništa protiv da vodeni žig prekriva fotografije, kako bi ona zaštitila autorska prava.

Social distancing. ?: @multamediaboss

A post shared by Cassy Athena ?? (@cassyathena) on

Dolazila je i u Srbiju, snimala kamp Bogdana Bogdanovića i Kvinsija Milera, a svojevremeno je objasnila i zašto je toliko popularna među igračima.

- Poverenje i doslednost su ključni. Doslednost je biti prijatelj, veruju mi jer su ti momci uvek u žiži i uvek neko hoće da ih eksploatiše. Ja sam tu za njih, nisam tu da bih nekog prodala, a poverenje se ne gradi preko noći. Potrebne su godine.

Already miss it ??? pic: @raw.jules

A post shared by Cassy Athena ?? (@cassyathena) on

Džordan Bel je izneo igrački ugao.

- Ne postoji fotograf u NBA sa kojim se igrači baš "ušeme". Ali njen rad se može videti svuda, kod Lebrona, Kevina Durenta. Svi znaju ko je Kasi.

Inače, zanimljivo je i da Kasi ima srpsko poreklo, koje ponosno ističe na društvenim mrežama. Na privatnom i poslovnom profilu, zastavica Srbije stoji tik uz američku, pa se Kasi ne libi da pokaže odakle su joj koreni.

Tako je i prošle godine, kada su svi kritikovali selekciju SAD zbog poraza na Mundobasketu od Srbije, odgovorila na prozivku da je ekipa izgubila od zemlje koja ima manje stanovnika od nekog većeg dela Njujorka: Pa ja sam i Srpkinja.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track