NBA POTRESA JEDNA OD NAJVEĆI AFERA: Nameštali su utakmicu kako bi Robinson bio najbolji strelac lige
Foto: AP

Skandal

NBA POTRESA JEDNA OD NAJVEĆI AFERA: Nameštali su utakmicu kako bi Robinson bio najbolji strelac lige

Košarka -

Naime, utakmica između LA Klipersa i San Antonija 1994. godine je nameštena kako bi centar Sparsa čuveni Dejvid Robinson postao najbolji strelac sezone i prestigao Šekija O' Nila koji je tada nastupao za Orlando

NBA trese jedna od najvećih bruka u istoriji lige. Naime, utakmica između LA Klipersa i San Antonija 1994. godine je nameštena kako bi centar Sparsa čuveni Dejvid Robinson postao najbolji strelac sezone i prestigao Šekija O' Nila koji je tada nastupao za Orlando. Tada su mu se igrači Klipersa sklanjali, a to je potvrdio i legendarni Dominik Vilkins koji je data igrao za klub iz Los Anđelesa.

- Trenera nam je tada rekao: "samo da znate, rečeno mi je da povučem prvu petorku posle četiri minuta u prvoj četvrtini". Ja sam pitao "zbog cega?". On je rekao "Sterling (gazda Klipersa) hoće da titula najboljeg strelca ode na Zapad - ispričao je Vilkins američkim medijima. To je potvrdio i Ron Harper, koji je tada nastupao za Kliperse, napominjući da je to bila velika sramota za klub.

- Uzeo sam svoje stvari, skinuo bandažere sa zglobova i otišao od tog kretena, mislim na trenera. To što je uradio bila je je*ena sramota - prisetio se Harper. Robinson zaista jeste šutirao iz svih pozicija, na kraju 26 od 42, a ubacio je i 18 slobodnih bacanja iz 25 pokušaja i na kraju te sezone bio prvi strelac NBA.

Oglasio se i Robinson

Trener mi je rekao da sve lopte ide na mene

Dejvid Robinson na neki način je potvrdio da se taj meč igrao za njim, napominjući da mi je trener u svlačionici rekao da sve lopte treba da idu na njega.

- Trener Džon Lukas je pre utakmice ušao u svlačionicu i rekao mi je pred svima da želi da ja šutnem svaku loptu. Sa nama je tada bio i Teri Kamings, koji mi je rekao da mi on neće dodavati. Koliko se često košrkaš nađe u takvoj situaciji? Jedna utakmica do kraja, a imaš šansu da budeš najbolji strelac lige - kazao je popularni Admiral.

(M.N.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track