REKAO SAM ĐORDIJU U LICE: Zvezda i Partizan MORAJU da igraju EVROLIGU! Potukli bi sve REKORDE!
Foto: Ana Paunković

Maljković za kurir

REKAO SAM ĐORDIJU U LICE: Zvezda i Partizan MORAJU da igraju EVROLIGU! Potukli bi sve REKORDE!

Košarka -

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković je gotovo siguran da se Evroliga i Evrokup neće se završiti ove sezone, napominjući da se zalaže da Crvene zvezda i Partizan budu učesnici ovog takmičenja u narednoj sezoni.

"90 odsto sam siguran da se Evroliga i Evrokup neće završiti. To su moje informacije. Preko 10 godina sam radio u Španiji, imam dosta poznanika u svim klubovima, u Realu, Barseloni, Baskoniji, tamo su i moji prijatelji Pešić i Ivanović, takođe moj veliki drug je i Florentino Perez. Čudo bi bilo ako bi se donela odluka da se nastave takmičenja ",poručio je za Kurir Maljković i dodao:

"Lično sam rekao i Bertomeuu, ja bih mesto u Evroligi dao Zvezdi i Partizanu. Kao Beograđanin, i predsednik OKS, smatram da bi oni oborili sve rekorde što se tiče gledanost u Evropi. Ako je problem Budućnost neka se dogovore i odigraju utakmicu na neutralnom terenu. Ipak, to sve zavisi od Đordija Bertomea. Stalno ponavljam, za mene je nosens, da od Milana do Atine nema nijednog Evroligaša sa ovih prostora sa licencom, a smatram da zaslužuju dva predstavnika, a ne jedan."

Božidar Maljković je od samog početka pandemije iznosio stav da košarka ne treba da se igra dok je ovakva situacija, jer se na taj način dovodi u pitanje zdravlja igrača.

"Moje mišljenje je da ni u jednoj zemlji ne treba da se igra košarka. Sve ostalo je neprirodno, i da ovo nesreća, neman, koja nas je snašla, o kojom niko ništa ne zna ili neko zna ili čuti, treba da bude prilika da igrači sačuvaju svoje zdravlje, a inače su preopterećeni. Ovo kad govorim mislim na Evropu. Igrači jedva da imaju jednu nedelju pauze tokom leta, završe svoje sezone i već se priključuju reprezentacijskim obavezama, što prilično je naporno za košarkaše."

foto: Profimedia

Prvi čovek OKS ističe da su većina trenera, vlasnika klubova za to da se ne nastavi sezona, ali to ne smeju javno da kažu.

"Od prvog dana moj stav je bio jasan, košarka ne treba da se igra u ovakvim okolnostima. Zvali su me i treneri, i predsednici klubova, svi se slažu sa mnom, ali niko neće javno da kaže, jer nemaju interesa. Ja nemam šta da krijem. Samo mi recite, gde da igraju, u kojim uslovima. Kad slušate trener u ABA ligi, ili u Evroligi, svi lažu, nikome se ne igra. Pogotovo se ne igra Amerikancima, oni ne žele da se vraćaju, Makabi je doneo jasnu odluku, oni u vreme pandemije neće da igraju, a slušate i ruske klubove, isti stav imaju, jer koronavirus je tamo u ekspanziji."

Božidar Maljković se osvrnuo i na stanje u ABA ligi, smatrajući da je regionalnom takmičenju potrebna jaka ličnost poput Raše Šapera, koji je bio autoritet.

"Evroliga je jaka institucija, španska lige ima sistem, već dve decenije su najjači šampionat u Evropi. Problem je ovde kod nas u ABA ligi što nemamo jakog autoriteta, kao što je bio Raša Šaper, na koga možeš da se osloniš, i kad se ljutiš na takvog čoveka, znaš da je u pravu i da svi poštuju njegovu reč, jer je pravičan. To ovde nema. Jadranska liga ako hoće da preživi mora da nađe takvog čoveka, kome svi veruju, koji ne može da se kupi za jednu večeru. Moramo da shvatimo da je ABA lige jedini spas na ovim prostorima",zaključio je Maljković.

Imena da se smrzneš Bivša Jugoslavija ima košarkaške genijalce

Proslavljeni trener smatra da ovaj region kroz istoriju imao košarkaške genijalce, imena od kojih možes da se smrzneš, i da zbog toga ovaj prostor zaslužuje bolji tretman u evropskim okvirima. - Kada bi napravili holo fejm (Holy Flame) bivše Jugoslavije, tu bi bila imena da se smrzneš. Mi smo košarkaški genijalci i to smo mnogo puta pokazali u prošlosti - kazao je Maljković.

Dok je bio trener Reala 300 košarkaša otišlo pod nož

Božidar Maljković je izneo jedan neverovatan podatak kada je vodio "kraljevski klub" - Kad sam trenirao Real, vodili smo statistiku da preko 300 igrača je otišlo pod nož. Španci kažu ušao si u operacionu salu, bez obzira na to da li si slomio mali prst, imao neku drugi problem, ili neku ozbiljniju povredu. Ovo pričam da bi istakao koliko je košarkašima potreban odmor. Mislim da im je ovo idealna prilika za tako nešto - poručio je Maljković.

Osvrnuo se na Rodmana Ne može lopta i gitara

Prvi čovek OKS smatra da je Toni Kukoč u pravu kada je izjavio da je on tražio disciplinu kod igrača i da bi se Denis Rodman teško snašao u takvim okolnostima. - Toni je sve pogodio, jer se nas dvojica mnogo dobro se poznajemo, radili smo zajedno četiri godine, odigrali preko 280 utakmica zajedno.Viđao me dva puta dnevno, po dva sata. Dakle ili lopta ili gitara, metaforično to kažem. Ne može i jedno i drugo, Mislim da sam time sve rekao, što se tiče Rodmana - istakao je Maljković.

Milan Nastić / Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track