BILI SMO PRVACI SVETA: Pre pola veka Jugoslavija je uzela prvo zlato, a medalju je obeležila tragedija (VIDEO)
Foto: Košarkaški Savez Srbije

da se ne zaboravi

BILI SMO PRVACI SVETA: Pre pola veka Jugoslavija je uzela prvo zlato, a medalju je obeležila tragedija (VIDEO)

Košarka -

Pre tačno 50 godina košarkaška reprezentacija Jugoslavije savladala je Sjedinjenje Američke Države (70:63) i potvrdila pobedu na Svetskom prvenstvu u Ljubljani.

Zauvek će ostati upamćeno po istorijskom uspehu naše selekcije i uspostavljanju dominacije jugoslovenske košarke. A sve je poćelo u deceniji između 1960. i 1970. Jugoslavija je bila druga na evropskim prvenstvima 1961. i 1965, treća 1963, osvojila je zlatnu medalju na nezvaničnom šampionatu sveta u Čileu 1966, bila druga na Mundijalu 1967. u Urugvaju, druga na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. i druga na EP 1969. u Italiji.

Čekana zlatna medalja osvojena je 1970. godine na šampionatu koji se igrao u našoj zemlji - grupe u Sarajevu, Splitu i Karlovcu, finalni deo u Ljubljani a utešni u Skoplju.

Krešimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Aljoša Žorga, Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi i Trajko Rajković. Na čelu sa selektorom Rankom Žeravicom, kultna selekcija postavila je zlatni grumen u temelj uspeha mnogih generacija.

Ostaće zapisano da je ekipa igrala bez godinu dana ranije tragično stradalog Radivoja Koraća, a da je selektor Žeravica dva sata pre meča ekipi rekao:

"Tražim od vas da se koncentrišete. Da sada sve dogovore, pozive, autograme, planove za sutra, ostavite po strani i mislite samo na utakmicu. To od vas zahtevam sa punim pravom. To je samo dva sata od sada. Ka dvorani moramo poći što pre".

Zatim je pred sam izalazak na teren ponovio:

"Generacije pre vas su osvojile šest srebrnih medalja. To znači da su šest puta gubile zlato. Ako danas pobedite ući ćete u istoriju kao prva ekipa koja je osvojila zlatnu medalju. Svi naredni uspesi vezivaće se i za vas"

Hala Tivoli bila je prepuna, atmosfera nezaboravna. Neko je smislio i doneo duhovit transparent na kome je pisalo "Luna vaša, zlata naša". Amerikanci su prethodne godine sleteli na Mesec, po oceni naših navijača to im je bilo dovoljno.

Utakmicu su sudili Mađar Ervin Kašai i Urugvajac David Bensuan. Meč je bio tvrd, dugo izjednačen, igralo se borbeno, čak pet igrača je napustilo teren zbog pet penala, kod nas Simonović i Rajković, kod Amerikanaca Brodi, Mekdonalds i Smit. Utakmica je prelomljena sredinom drugog poluvremena kada je naš tim poveo sa 6-8 poena razlike i tu prednost zadržao do konačnih 70:63.

Ćosić je opet bio lider sa 15 poena, pratio ga je Skansi sa 14 dok je Rajković dao šest što znači da su naši centri dali 35 poena, tačno polovinu. Od bekova najefikasniji je bio Nikola Plećaš sa 12, Simonović je dao sedam, Čermak šest a Tvrdić četiri. Američki tim nije bio u najjačem mogućem sastavu jer Amerikanci dugo nisu pridavali značaj svetskim prvenstvima, ali bilo je nekoliko odličnih igrača, poput Tal Brodija koji će kasnije napraviti sjajnu karijeru u Makabiju, ili mladog Bila Voltona, buduće NBA zvezde.

foto: Košarkaški Savez Srbije

Naši igrači, umorni od slavlja i emocionalno ispražnjei, izgubili su poslednju utakmicu od SSSR (72:87) ali to nije uticalo na plasman. Zlato je bilo naše! Srebro je pripalo Brazilu a bronza Sovjetskom Savezu.

MVP prvenstva bio je Sergej Belov (SSSR), uz njega u najbolju petorku ušli su još Keni Vilijams (SAD), Modestas Paulauskas (SSSR), Pereira Ubiratan (Brazil) i naš Krešimir Ćosić. Prvi strelac turnira bio je Šin Dong-pa iz Južne Koreje sa prosekom 32,6. Od naših igrača najefikasniji je bio Ćosić, na osmom mestu, sa prosekom 17,3.

Zlatna medalja je uručena sutradan, a dva dana kasnije kao rođendanski poklon darivana tadašnjem predsedniku Josipu Brozu Titu.On je na prijemu pitao Nikolu Plećaša gde su mu brkovi koje je imao na turniru. Istina je da je košgeter Lokomotive iz Zagreba obrijao brkove, jer se kladio sa saigračem Ćosićem, da će to uraditi ako se osvoji zlato. Tito je svim igračima poklonio Šafhauzen sat sa posvetom.

Popularnost članova zlatne selekcije rasla je iz dana u dan. Pisma su stizala na kućnu adresu igrača, ali i u redakcije listova. Mnogi od njih su kao recimo, Dragan Kapičić na njih povremeno odgovarali. Kapičić je pričao, da je popularnost košarkaša u narodu bla približna onj koju danas ima teniser Novak Đoković.

Na drveću, banderama, zidovima... počeli su da niču improvizovani koševi, deca su masovno tražila od roditelja da ih upišu na košarku a iz te masovnosti rodio se i kvalitet. Ako je decenija 60-70 bila "srebrna", ona između 1970. i 1980. postala je zlatna.

Prvo svetsko zlato obeležila je i tragedija. Centar reprezentacije i as OKK Beograda Trajko Rajković preminuo je tri dana nakon završetka prvenstva od posledica srčane mane. Kapiten Ivo Daneu je posle turnira govorio kako se visoki Leskovčanin žalio na bol u grudima i tokom turnira.

foto: Ljubljana 1970

Rezultati Jugoslavija - Italija 66:63

Brazil - Jugoslavija 55:80

Čehoslovačka - Jugoslavija 84:94

Jugoslavija - SAD 70:63

Jugoslavija - SSSR 72:87

Jugoslavija: Krešimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Aljoša Žorga, Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi, Trajko Rajković. Selektor: Ranko Žeravica.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track