JUNAČKA KRV TEČE U VENAMA DEJANA TOMAŠEVIĆA: Idem na dedin grob na Zejtilniku
Foto: KSS/MNpress

HEROJSKI KORENI

JUNAČKA KRV TEČE U VENAMA DEJANA TOMAŠEVIĆA: Idem na dedin grob na Zejtilniku

Košarka -

Trofejni srpski košarkaš otkrio ko su mu bili preci, odakle potiče i kako je rastao u novobeogradskom Bloku 70

Proslavljeni srpski košarkaš Dejan Tomašević predstavljen je na portalu Poreklo iz neobičnog ugla.

foto: Dado Đilas

Umesto sećanja na osvojene medalje i postignute koševe, bivši centar "večitih rivala" ispričao je porodičnu istoriju, otkrivši odakle su Tomaševići potekli, gde su se kroz vekove selili i borili da opstanu, a kako je on proveo detinjstvo u novobeogradskom Bloku 70.

- Tomaševići su poreklom iz dragačevskog sela Kravarica, u opštini Lučani, doseljeni su u Ločevce blizu Gornjeg Milanovca 1790. godine. Pretpostavlja se da se u Dragačevo doselili iz Foče sredinom 18. veka. Moj deda se zvao Miodrag, a baba Ljubica, bili su zemljoradnici. Po majci poreklo mi vodi od Pavlovića iz Vrnčana, iz Crne Gore, najverovatnije nikšićki kraj - počeo je svoju porodičnu ispovest Tomašević za portal Poreklo.

Kako su geopolitičke prilike u prošlim vekovima Srbiju gurale u bune i ratove, tako su očevi majčini preci bili prinuđeni da uzimaju pušku u ruke:

- U Prvom srpskom ustanku učestvovao je predak Petar Tomašević. Čukundeda po majci Svetozar Pavlović bio je učesnik proboja Solunskog fronta. Poginuo je i sahranjen je na Zejtilniku, pod rednim brojem 778 i njegov grob uvek obilazim kad sam u Solunu. Deda Miodrag Tomašević proveo je Drugi svetski rat u zarobljeništvu u Poljskoj i Nemačkoj.

foto: Nebojša Mandić

Dejan je bio druga generacija Tomaševića, koja je, makar, u najranijem životnom dobu bila bezbrižna.

- Odrastao sam u Bloku 70 pre nego što se preselili na Banovo brdo. Prvo sam trenirao fudbal, jer me je ka njemu uputio moj komšija čuveni golman Milutin Šoškić. Trenirao sam u Partizanu, pa u Crvenoj zvezdi, međutim, kada sam shvatio da sam mnogo viši od ostalih otišao sam u KK Crvena zvezda na Kalemegdanu. Ostalo je istorija!

Otac pevao kao Cune

Tomašević priznaje da od roditelja nije nasledio talenat za muziku.

- Od oca sam nasledio stas, iako nije toliko visok, mada je i danas prav. Žao mi je što nisam nasledio i njegov glas. Bio je vrhunski pevač, u rangu Cuneta Gojkovića. Obišao je čitav svet pevajući. Poslednji put je pevao u Palasu, kad sam se ja rodio. Tad je i odlučio da okonča pevačku karijeru, a pričao mi je da je od tog nastupa zaradio za veš mašinu. Za razliku od mene, moja deca su muzikalna.

Porodična tradicija

Dejan Tomašević otkrio je i krsnu slavu svojih roditelja:

- Tomaševići, porodica po ocu slavi Svetog Stefana, dok majčini slave Svetog Luku.

Kurir sport/Poreklo.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track