Najnovije vesti

DOŠAO SAM OVDE JER SAM BIO GLADAN I BILO MI JE HLADNO: Intervju tragično preminulog košarkaša koji ĆE VAM POCEPATI SRCE
Foto: Starssport@

TUGA

DOŠAO SAM OVDE JER SAM BIO GLADAN I BILO MI JE HLADNO: Intervju tragično preminulog košarkaša koji ĆE VAM POCEPATI SRCE

Košarka

Strašna vest pogodila je domaći sport, košarku, KK Crvena zvezda, KK FMP Železnik - američko nigerijski centar Majkl Odžo (27) je preminuo od posledica infarkta tokom individualnog treninga.

On je kolabirao tokom treninga na stadionu Partizana, prebačen je u Urgentni centar gde je pokušana reanimacija. Ona nije uspela i proglašena je smrt.

foto: Starssport@

Majkl Odžo je rođen 5. januara 1993. godine u Lagosu, a košarku je igrao u srednjoj školi u Americi u Tenesiju. Studirao je od 2012. do 2017. godine na univerzitetu Florida Stejt gde je prosečno imao 4,9 poena po meču. Profesionalnu karijeru je počeo u Srbiji u FMP gde je igrao jednu seozonu, dok je u Crvenoj zvezdi proveo dve.

foto: Starssport@

Njegova košarkaška priča počela je u Nigeriji, odakle se seli u Sjedinjene Američke Države, gde je završio (i po sportu) čuveni univerzitet Florida Stejt.

Na ovom koledžu studirao je od 2012. do 2017. godine, imao je prosečno 4,9 poena po meču, a intervjuu koji je dao po dolasku na studije otkrio je veoma zanimljive detalje.

"Moja škola je imala oko 500 studenata, u malom mestu u Čatanugi. Dosao sam na Florida stejt i tamo je bilo oko 40.000 ljudi koji su išli kampusom. Razmišljao sam: "Šta? Da li ste ozbiljni?". Onda sam video sve one visoke zgrade, video sam salu za trening. Moja sala u Tenesiju je bila sačinjena samo od dva koša i možda pet koraka između njih. Sala je ovde bila ogromna. Mislio sam: "Vau! Stvarno?". Uz to, bilo je nešto toplije u Talahesiju nego u Tenesiju", rekao je tada Majkl Odžo.

Zbog loše finansijske situacije, dobri uslovi na ovom koledžu bili su presudni, jer se tokom srednje škole u koju je najpre stigao po dolasku u SAD - često dešavalo da posle večere ponovo ogladni, a nije imao novca da kupi hranu.

"Jedna od stvari koja me je naterala da završim školu jeste bekstvo od hladnoće. Druga je bila hrana. Želeo sam da odem negde gde ću moći da jedem i imam ostatke, zato što bih za dva sata ponovo ogladneo. Mislim, nije u školi bilo kao kasnije na FSU, gde vam je sve servirano. Imali smo večeru u pola šest predveče, a ja sam u pola osam opet bio gladan. I nisam imao novac. Šta da radim? To su bile stvari koj su mi govorile 'Moram odavde da odem. Za šest meseci ovo moram da završim i da odem korak napred'. Iskreno, meni je hladnoća još više smetala. Onda i ishrana. Hteo sam da sa srednjom školom završim što pre, kako bih mogao da jedem i da mi još i preostane za drugi put", otkrio je Odžo i objasnio kako mu je jedan slučajan susret promenio život.

foto: Starssport@

"Dok sam šetao nakon fudbalske utakmice, pošto sam se tim sportom bavio, jedan čovek mi je prišao i pita šta radim u tom sportu. Pošto sam bio vrlo visok predložio mi je da se okušam u košarci. Kasnije sam otišao na prvi trening u salu nacionalnog Saveza. Međutim, nismo mogli tamo da igramo jer je ona bila rezervisana za reprezentaciju, pa smo zaigrali na terenu koji je imao polomljenu tablu i iskrivljen obruč. Nije nam bilo dozvoljeno da zakucavamo baš zbog toga. Bilo je pravilo da ako nešto polomiš moraš sam i da popraviš, a kako nismo imali novac za popravku rešili smo da to ne radimo", otkrio je Nigerijac.

Onda je došao teži deo kada je to trebalo da kaže majci, koja mu je poručila: "Ne ideš ti nigde. Znaš li gde je to? Ne poznaješ nikoga tamo i daleko je".

Odžo je bio uveren da je to pravi put za njega.

-"Vidi, mama... Mlad sam i to je dobra prilika za mene", rekao je u pomenutom intervjuu.

Priliku je iskoristio da zablisa i u Americi, a onda i u Srbiji, čije košarkaške javnosti sada najviše i pate za njegovim preranim odlaskom.

(Kurir sport)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...