Najnovije vesti

ČAK NI REDOVAN PREGLED NIJE GARANCIJA!  Stručnjaci složni u oceni: Iznenadne smrti sportista teško se mogu sprečiti!
Foto: Starsport

poražavajuće

ČAK NI REDOVAN PREGLED NIJE GARANCIJA! Stručnjaci složni u oceni: Iznenadne smrti sportista teško se mogu sprečiti!

Košarka

Doskorašnji košrkaš Crvene zvezde Majkl Odžo tragično je preminuo je u 27. godini života,

On je preminuo je od  posledica srčanog udara u teretani stadiona FK Partizan, gde je imao trening.

Odžo je trenirao i tokom trčanja mu je pozlilo, pa se srušio na stazu.

Reamimacija je pokuašana na licu mestu ,prevezen je u Urgentni centar kako bi mu se ukazala pomoć, ali nažalost spasa mu nije bilo.

"Teretana je težak sport i rekreacija. Neko diže 2 ili 3 kilograma, neko diže 50. Postoji divan zakon u sportu, bilo da je u pitanju fudbal, košarka ili vaterpolo, a to je da se rade pregledi na svakih 6 meseci. Između tih pregleda, trener ili sama osoba treba da prepozna da li teže diše, više se zamara i onda da se javi na vanredni pregled", objasnio je ovaj fenomen za B92 jednom prilikom hirurg doktor Moma Jakovljević, ovlašćeni sudski veštak.

foto: Printscreen/ Instagram

Većina ovih stanja koja mogu da dovedu do tragičnih posledica, mogu se uočiti na redovnim preventivnim pregledima sportista

Takozvani sindrom "iznenadne srčane smrti" kod sportista nije toliko retka pojava. Tragedije se javljaju i tokom rekreativnog bavljenja sportom.

Iznenadna srčana smrt sportista, koja se obično definiše kao prirodna, jeste neočekivana smrt od zastoja srca u roku od jednog sata od pojave simptoma kolapsa, isključujući dodatno vreme na mehaničku životnu podršku.

Većina uzroka odnosi se na urođene ili stečene kardiovaskularne bolesti bez simptoma koji su primećeni pre kobnog događaja

Prevalencija bilo kojeg pojedinačnog, povezanog stanja je mala, verovatno je manje od 0,3% populacije u starosnoj grupi sportista. Najvažniji prediktor je gubitak svesti u toku vežbanja

Većina ovih stanja koja mogu da dovedu do tragičnih posledica, mogu se uočiti na redovnim preventivnim pregledima sportista, ali to nažalost nije nikakva garancija.

Stručnjaci koji su uključeni u sportsku medicinu, kao i kardiolozi, složni su u poražavajućoj oceni borba protiv iznenadne srčane smrti sportiste, u praksi ne daje mnogo rezultata, jer, osim preventivnih pregleda, koji ne moraju nužno otkriti nikakve kardiološke anomalije, te sekundarne prevencije u vidu automatskog vanjskog defibrilatora za oživljavanje, malo je toga što može preduhitriti smrt od iznenadnog prestanka rada srca.

Kurir sport

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...