SUROVA DOMINACIJA JUGE U LUNA PARKU! Dan kada je jedna od najboljih generacija u istoriji POKORILA SVET! (VIDEO)
Foto: Printskrin

tri decenije od velikog uspeha

SUROVA DOMINACIJA JUGE U LUNA PARKU! Dan kada je jedna od najboljih generacija u istoriji POKORILA SVET! (VIDEO)

Košarka -

Na današnji dan pre tačno tri decenije reprezentacija Jugoslavije postala je šampion sveta u Argentini.

Jedna od najboljih generacija ikada sa ovih prostora, predvođena maestralnim Dušanom Dudom Ivkovićem, na dominantan način popela se na tron u čuvenoj dvorani "Luna Park" u Buenos Ajresu 19. avgusta 1990. godine.

U velikom finalu preslišana je selekcija SSSR-a rezultatom 92:75 i Jugoslavija je stigla do treće titule u istoriji i poslednje pod nazivom SFRJ.

Selektor Ivković je u Argentinu poveo 12 sjajnih igrača: Dražen Petrović, Toni Kukoč, Velimir Perasović, Zoran Čutura, Žarko Paspalj, Vlade Divac, Željko Obradović, Zoran Savić, Radisav Ćurčić, Zoran Jovanović, Jure Zdovc i Arijan Komazec.

Iako su "plavi" na prvenstvo krenuli oslabljeni, zbog povreda nisu bili u sastavu Saša Danilović i Dino Rađa, nisu dozvolili da ih to poremeti, samouvereno su hitali ka cilju - zlatnoj medalji.

Jugoslavija je na startu takmičenja savladala Venecuelu i Angolu, a onda je usledio poraz od Portorika, koji je bio sjajna opomena našim košarkašima. Nakon te utakmice tim trenera Ivkovića počeo je da gazi redom rivale. Stradao je Brazil predvođen Oskarom Šmitom, zatim Sovjetski Savez, pa odlični Grci sa Galisom.

U polufinalu je pala Amerika, za koju nisu nastupale najveće NBA zvezde (99:91).

U finalu ponovo smo igrali sa Sovjetima i ponovo su preslišani na terenu, viđena je neverovatna timska igra naše reprezentacije. Čak petorica igrača imala su dvocifren broj poena, među kojima su Žarko Paspalj (20), Dražen Petrović (18), Toni Kukoč (14), Jure Zdovc (13) i Zoran Savić (11). Na kraju, ubedljiva pobeda rezultatom 92:75. Jugoslavija je prvak sveta u košarci!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track