VRATILI SMO IM ZA BOMBARDOVANJE, VIŠE NIJE VAŽNO! Ovako je Pešić za Kurir pričao o porukama posle rušenja Drim tima!
Foto: Profimedia

SEĆANJE IZ PRVE RUKE

VRATILI SMO IM ZA BOMBARDOVANJE, VIŠE NIJE VAŽNO! Ovako je Pešić za Kurir pričao o porukama posle rušenja Drim tima!

Košarka -

Pobeda košarkaške reprezentacije Jugoslavije nad Amerikom (81:78) u četvrtfinalu Mundobasketa u Indijanapolisu 2002. godine, danas postaje punoletna.

Pobeda košarkaške reprezentacije Jugoslavije nad Amerikom (81:78) u četvrtfinalu Mundobasketa u Indijanapolisu 2002. godine, danas postaje punoletna.

Zbog toga ćemo se setiti dela ekskluzivnog intervjua, koji je pre četiri godine, na svoju inicijativu Kuriru dao tadašnji selektor Svetislav Pešić.

Evo kako je popularni Kari video dešavanja pre, za vreme i posle utakmice, koja je obeležila taj tim i njegov put do poslednjeg zlata naše muške košarke.

"Pre nego se setimo utakmice, nešto ću vam ispričati. Mi smo imali ogromnu želju da baš u Americi, kolevci košarke budemo najbolji. Bilo je tokom priprema povreda i mislim da je važan detalj bila odluka da se dve nedelje pre takmičenja maknemo iz Beograda i odemo u Čikago. Kao što sam rekao, imali smo iskustvo i momci su znali kada treba da daju maksimum i drže se zajedno.

Što se tiče utakmica za nas unutar tima, očekivano je bilo da na početku igramo lošije, jer je sistem takmičenja sa 16 ekipa dozvoljavao da kalkulišeš. Drugo igrali smo sa svih 12 igrača, što se ukupno gledano pokazalo dobro."

Imali ste i blagi pritisak javnosti, neko od kolega Vas je pred četvrtfinale sa Amerikancima pitao znate li šta će biti ako izgubimo?

"Da kod nas se svi uvek pitaju šta će biti ako izgubimo? Zašto se ne pitamo, šta ako pobedimo?! Nas apsolutno nije zanimalo ime rivala, verovao sam da možemo da pobedimo, da imamo kvalitet i iskustvo da to ostvarimo. Veče pred meč, sa Varajićem i tadašnjim predsednikom Cerovićem sam otišao da gledam duel Argentina - SAD i posle dve četvrtine rekao: "Sve sam video, ajmo u hotel da spremamo Amerikance, Argentina će dobiti."

Koliko Vam je pred taj meč pomoglo iskustvo Vlada Divca i Peđe Stojakovića. Divac je u izjavi pre nego što se znalo ime rivala čak istakao da bi više želeo Ameriku nego Argentinu?

"Divac je odigrao utakmicu života! Ali i Amerikanci su, što nama nije odgovaralo, doživeli šok i poraz od Argentine. To im je smanjilo prepotenciju i nateralo ih da se uozbilje. Ne zaboravite, to su igrači, koji su imali po nekoliko Ol star mečeva.

foto: Profimedia

Ja sam ipak, svestan snage, motiva i želje verovao da možemo do pobede, iako nije dobro počelo. U prvim minutima, kada su nas nakon 9:0 stigli, javila se velika razlika u atletici, brzini i pomislio sam, da li stvarno mogu ovako? Ipak, znali smo da je ako utakmicu uvedemo u igru "5 na 5" samo pitanje trenutka kada ćemo prelomiti. Jer oni na tu, kako ja kažem, kontrolisanu košarku nisu navikli. Uz to odbrana je bila vrlo čvrsta".

Duel sa Novim Zelandom bio je težak iz mnogo razloga, došao je posle velike pobede, bili smo favoriti, a ta reprezentacija je igrala apsolutno atipično. Vi ste pre meča pričali da se igra na centre, ali nam je zona te reprezentacije pravila mnogo problema?

"Trenerski, to je bila najteža utakmica. Sa jedne strane ekipa, koja je igrala jako dobro, na drugoj mi koji smo prvi put od 1992. i nastupa NBA igrača pobedili SAD! Da ne pričam o tome, da su posle pobede nad Drim timom do nas stizali telegrami sa porukom: "Kad smo ove pobedili i vratili im za bombardovanje, ništa više nije važno!" Čuj nije važno, a mi otišli da budemo prvaci sveta i tom pobedom očistili put".

Tri dana kasnije, Jugoslavija je u finalu, posle preokreta i produžetka savladala Argentinu 84:77 i po peti put postala najbolja košarkaška reprezentacija na planeti.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track