Košarka: Juniorke osvojile bronzu na Evropskom prvenstvu

Plave gracije

Košarka: Juniorke osvojile bronzu na Evropskom prvenstvu

Košarka -
Ženska juniorska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu

Nacionalni tim do 18 godina savladao je u borbi za treće mesto selekciju Holandije rezultatom 59:46 (22:9, 17:8, 13:16, 7:13).

Veliki uspeh ostvaren je boljom igrom u većem delu meča, a nedostižnu prednost izabranice selektora Zorana Kovačića stekle su već na poluvremenu, kada su došle do plus 22 poena (39:17). Holanđanke su u nastavku svim silama nastojale da naprave preokret, međutim, srpske juniorke su bile sigurne i precizne, pa su rutinski sačuvale vođstvo za konačan trijumf posle najbolje igre na šampionatu.

Do pobede su ih predvodile Aleksandra Stanaćev sa 15 i Nataša Kovačević i Sanja Mandić sa po 11 poena, dok su u timu Holandije bolje od ostalih bile Hof sa 10 i Trefers sa osam poena.

"Nismo očekivali da ćemo ovako lako doći do pobede, ali rezultat je sasvim realan posle naše odlične igre pogotovo u prvom poluvremenu. Odigrali smo smo sjajno u odbrani, dok je napad takođe bio na vrhunskom nivou. Pre dolaska u Rumuniji istakli smo da nam je cilj jedna od medalja, ali posle svega ostaje žal što nije blistavijeg sjaja, jer smo imali šanse u polufinalu protiv Rusije", izjavio je selektor Kovačić, istakavši da on i igračice "ipak neće previše žaliti".

"Iza nas su u generalnom plasmanu ostale Poljska, Španija, Holandija, Turska, Hrvatska i još mnoge kvalitetne ekipe. Takođe, u ovoj generaciji ima bar četiri-pet igračica koje će u bliskoj budućnosti biti standarni članovi seniorske reprezentacije, što je veoma bitno", poručio je Kovačić, nakon osvajanja bronze na kontinentalnom prvenstvu za košarkašice do 18 godina.

Juniorke Srbije su ovim uspehom izborile i plasman na prvenstvo sveta za košarkašice do 19 godina, koje će iduće godine biti održano u Litvaniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track