EVROLIGA I EVROKUP USVOJILI KOVID PROTOKOL! Evo šta čeka Partizan i Zvezdu u Evropi!
Foto: Starsport©

definisano

EVROLIGA I EVROKUP USVOJILI KOVID PROTOKOL! Evo šta čeka Partizan i Zvezdu u Evropi!

Košarka -

Klubovi koji će naredne sezone učetsvovati u Evroligi i Evrokupu postigli su dogovor oko kovid-protokola pred početak naredne sezone koja će po mnogim stvarima biti specifična i jedinstvena.

Upravi odbor ta dva takmičenja sastao se u četvrtak putem video-konferencije.

Svi detalji protokola koji će morati da se poštuju biće ozvaničeni naredne nedelje, ali već postoji generalni konsenzus.

Ukoliko pred neki meč u zemlji domaćina dođe do kovid-restrikcija utakmica može da bude premeštena u neku drugu, neutralnu dvoranu.

Klubovi će, ukoliko budu morali, pitati vlasti svoje zemlje da im daju posebne dozvolje za putovanja po Evropi, a većina ekipa će koristiti čarter letove.

Klubovi neće dobijati kazne ukoliko ne budu moglli da odigraju utakmicu ili budu morali da je odlože zbog koronavirusa, a kazna od 150.000 evra ukoliko neka ekipa ne odigra meč bez opravdanog razloga ostaje na snazi.

Pri donošenju protokola i dogovaranju detalja konsultovane su sve 42 ekipe ovih takmičenja, kao i Asocijacija igrača, Asocijacija trenera, Sudijska unija, nacionalna prvenstva, ULEB...

Ovo su zdravstveno-bezbednosni protokoli Evrolige i Evrokupa:

– Pravilo o osnovnoj higijeni: pranje ruku, socijalno distanciranje, maske za lice, ventilacija

– Ograničen broj ljudi na terenu i u svlačionicama

– Svaka ekipa mora da ima kovid-19 menadžera, obrazovnu sesiju, svakodnevnu proveru zdravlja

– Igrač, stručni štab i sudije moraju da budu podvrgnuti PCR testu tri dana pred svaku utakmicu i da prate protokol ukoliko budu pozitivni.

– Pravilo o hotelima, prevozu, sudijam, TV produkciji, medijima, gledaocima

Kada svi protokoli zvanično budu utemeljeni i objavljeni oni će ostati fluidni i biće menjani koliko god bude potrebno, ukoliko bude potrebno u zavisnosti od situacije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track