SVE PUNO AMERA, A MEGINI KLINCI KIDAJU: Evo ko su najbolji košarkaši ABA lige!
Foto: Mega Soccerbet/Ivica Veselinov

TAKO TREBA

SVE PUNO AMERA, A MEGINI KLINCI KIDAJU: Evo ko su najbolji košarkaši ABA lige!

Košarka -

Pritisak rezultata u većini klubova ABA lige već godinama dovodi je do toga da mladi igrači dobijaju priliku na kašičicu, a kolo vode uglavnom iskusni i skupi Amerikanci.

Ali gle čuda! Pogled na statistiku regionalnog takmičenja govori drugačije - dvojica najboljih košarkaša u dosadašnjem toku lige imaju 20 i 21 godinu.

Filip Petrušev i Marko Simonović, biseri Mege, podsetili su na stara vremena kad su neki talentovani klinci delili lekcije po Balkanu, ali i Evropi.

foto: Mega Soccerbet/Ivica Veselinov

Filip Petrušev

Rođen: 15. april 2000. Grad: Beograd. Visina/težina: 211 cm/107 kg. Pozicija: centar. Klubovi: C. zvezda, Partizan, FMP, Vitorija, Gonzaga, Mega. ABA 2020/2021: 21,7 poena, 7,3 skoka

Filip Petrušev mogao bi da bude naredno veliko srpsko košarkaško čudo. Prvo posle Nikole Jokića, koji je šokirao košarkaški svet jer niko nije očekivao da će postati najbolji centar NBA. Rođeni Beograđanin prošao je kroz trnje, kao 14-godišnjak napustio je Srbiju, stasavao je u Španiji, NCAA ligi i vratio se u domovinu spreman da u prvoj profesionalnoj sezoni napravi bum.

Bio je jedan od predvodnika generacije koja je pod vođstvom selektora Aleksandra Bućana dva puta bila juniorski šampion Evrope.

foto: Starsport©

Marko Simonović

Rođen: 15. oktobar 1999. Grad: Kolašin. Visina/težina: 211 cm/100 kg. Pozicija: centar. Klubovi: PMS Mokalijeri, Sijena, Olimpija, Roseto, Mega ABA 2020/2021: 16,2 poena, 10,0 skokova

Marko Simonović čini drugi deo sjajnog Meginog tandema centara. I on je poput Petruševa košarkaški rastao daleko od rodne Crne Gore. Sa 16 godina otišao je u Italiju, potom u Sloveniju, a prošle godine je došao u Megu, gde je dobio sjajnu šansu da pokaže šta zna. I pokazao je.

Trka za titulu MVP ABA lige

1. Filip Petrušev (Mega) 25,0

2. Marko Simonović (Mega) 21,7

3. Kendrik Peri (Cedevita) 20,25

4. Džordan Lojd (C. zvezda) 20,2

5. Nikola Ivanović (Budućnost) 18,75

Predrag Gajić / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track