KOŠARKAŠICE RAZBILE LITVANIJU: Srbija ubedljivo do Evrobasketa i prvog šešira na žrebu VIDEO
Foto: FIBA Europe

kvalifikacije

KOŠARKAŠICE RAZBILE LITVANIJU: Srbija ubedljivo do Evrobasketa i prvog šešira na žrebu VIDEO

Košarka -

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije pobedom nad Litvanijom (96:61) završila je kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo koje će se od 17. do 27 juna igrati u francuskom Strazburu i španskoj Valensiji.

Naš tim je ovom pobedom ne samo osvojio prvo mesto u grupi, već će na žrebu grupa za Evrobasket biti u prvom šeširu, dakle, među nosiocima.

Srbija je sve vreme bila u vođstvu, a jedini blagi pad imala je u prvom kvartalu, ali je posle minuta odmora selektorke Marine Mayljković sve došlo a svoje mesto i do kraja meča razlika je samo rasla. U našem timu Jelena Bruks i Aleksandra Crvendakić sa po 15 poena, dok su Ivon Anderson i Jovana Nogić ubacile po 13, a trio Ana Dabović - Nevena Jovanović - Tina Krajišnik po devet.

Naše su pritom dale deset trojki iz 24 pokušaja, odnos asistencija dovoljno govori o boljoj timskoj igri (26:14), a uz 13 izgubljenih lopti reprezentativke Srbije su neverovatnih 35 puta naterale rivalke da pogreše na ovom meču.

Kod Litvanije, koja je prvak Evrope u ženskoj konkurenicji bila 1997, a poslednji put na kontinentalnom šampionatu nastupila 2015. kada je zauzela osmu poziciju, bolje od ostalih bile su Šulske sa 15 i Nacickaite sa 13 poena.

Četvrta četvrtina

40. minut 96:61 - Kraj utakmice

27. minut 92:54 - Pitanje je samo hoće li naš tim uspeti da postigne trocifren broj poena

Četvrta četvrtina

30. minut 82:44 - Maljkovićeva je na teren poslala sve košarkašice

26. minut 68:40 - Tamo gde su stale u prvom poluvremenu, izabranice Marine Maljković nastavile su i u trećem kvartalu

Srbija, Litvanija
foto: FIBA Europe

Treća četvrtina

20. minut 55:26 - Odbrana je u drugoj četvrtini bila veoma čvrsta i primorala je Litvanke na mnogo izgubljenih lopti, posle kojih se lakše igralo u napadu

14. minut 33:18 - Odbrana je sjajna, a u poslednjem minutu i napad je posle praznog hoda počeo da pogađa, pa prednost raste

Srbija, Litvanija
foto: FIBA Europe

Druga četvrtina

10. minut 26:18 - Litvanke su u jednom momentu pripretile, ali posle minuta odmora selektorke Maljkovič odbrana je agresivnom igrom uvećala prednost

6. minut 18:7 - Srbija od starta diktira tempo, Jelena Bruks je ubacila već 4 trojke

1. minut 2:0 - Ana Dabović je pogodila posle faula

Prva četvrtina

Srpske košarkašice poručuju da žele dobar rezultat protiv Litvanije uprkos tome što su se već plasirale na Evropsko prvenstvo.

"Iako znamo da smo se već plasirale na Evropsko prvenstvo, ova utakmica nam izuzetno znači da potvrdimo prvo mesto i osiguramo prvi šešir na žrebu.Znamo da Litvanija ima dobre i dominantne centre i brze bekove. Naša osnovna odbrana će da reši posao ako se držimo svih principa koji se traže od nas", kaže kapiten reprezentacije Jelena Bruks, u najavi utakmice u Istanbulu.

Sara Krnjić je istakla da Srbija uvek ima najviše ciljeve.

"Igrale smo već u novembru protiv njih. Nismo imale dovoljno vremena sada da se pripremimo, ali mislim da smo bolja ekipa. Vežbale smo ovih dana i dogovorile smo šta i kako treba da se brani i čuva u reketu", navela je Sara Krnjić.

Utamica između Srbije i Litvanije igra se od 16.00.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track