ZVEZDIN NAJGORI REZULTAT U EVROLIGI: Kovid sezona za zaborav, igranje bez Delija uzelo danak, sada je fokus na ABA ligi!
Foto: Starsport©

katastrofa

ZVEZDIN NAJGORI REZULTAT U EVROLIGI: Kovid sezona za zaborav, igranje bez Delija uzelo danak, sada je fokus na ABA ligi!

Košarka -

Stevan Karadžić, legenda crveno-belih i košarkaški trener, analizirao takmičarsku godinu u Evropi

Košarkaši Crvene zvezde očajno su odigrali sezonu u Evroligi. Pretposlednje mesto na tabeli sa skorom od 10 pobeda i 24 poraza pokazuju da su crveno-beli debelo podbacili. Fakat je da su imali silnih problema sa koronavirusom, da su izgubili deset utakmica u poslednjem napadu, da su igrali bez publike...

Crvena Zvezda, Nebojša Čović
foto: Stefan Stojanović

Međutim, ovako loša sezona svakako zaslužuje duboku analizu, koju će svakako odraditi Nebojša Čović sa svojim saradnicima. Ali, pre toga, obaveza košarkaša Crvene zvezde je da osvoje ABA ligu i time steknu pravo da igraju Evroligu i naredne sezone.

Saša Obradović, Crvena Zvezda
foto: Stefan Stojanović

Takmičarsku godinu kao trener počeo je Saša Obradović, selektirao ekipu, a onda ga je posle neuspeha u Evroligi i ABA ligi zamenio Dejan Radonjić, koji zbog ispunjene kvote igrača, nije imao prostora da bilo šta promeni u timu. Nije Zvezda blistala ni pod popularnim Radonjom, tačnije ostvarila je dva poraza više. Ono što na ruku ide Radonjiću jeste da je više šansu davao domaćim igračima - Davidovcu, Dobriću, Laziću, Uskokoviću, Radanovu, Kuzmiću. Ali...

Bivši košarkaš Crvene zvezde, nekadašnji selektor srpskih košarkašica Stevan Karadžić smatra da svi u njegovom bivšem klubu što pre treba da zaborave sezonu i okrenu se novim obavezama.

Stevan Karadžić
foto: FIBA

- Sve ekipe Evrolige su zbog ove situacije sa kovidom imale mnogo oscilacija tokom sezone. To je posebno bilo vidljivo kod Crvene zvezde, koja nije imala veliki roster igrača. Od svih klubova Evrolige jedino nije oscilirala Barselona, baš zbog velikog izbora košarkaša. Uzmite primer, Fenerbahčea, krenuli su katastrofalno, ali su se posle stabilizovali. Zašto? Jer su imali širok roster - počeo je analizu za Kurir Stevan Karadžić, a potom nastavio:

- Zvezda je krenula solidno, ali kako su počeli da ispadaju igrači zbog korone, to je sve više uticalo na kvalitet igre i rezultate. Recimo, Džordan Lojd je bio van terena 20 dana zbog bolesti, a kad se vratio bilo mu je potrebno mesec dana da dođe na stari nivo. A, utakmice za tih skoro dva meseca nisu mogle da čekaju. Treba reći i da Zvezda ima skroman budžet u odnosu na sve ekipe u Evroligi, a to se onda u korona sezoni vidi po rezultatima.

Džordan Lojd, Crvena zvezda
foto: Starsportphoto

Imala je Zvezda velike ambicije na početku sezone, koje su se na kraju izjalovile.

- Najava sezone jeste bila plasman u plej-of, ali s obzirom kako se sve odvijalo, nije bilo realno sve to ostvariti. Evroliga je predugačka, iscrpljujuća, teško je trenerima da drže formu, ako nemaju veliki izbor igrača. Bilo je i duplih kola, a napori su zaista veliki posebno putovanja, nema se vremena za treninge, radi se o osvežavanju ekipe, rehabilitaciji. I kad tu ispadnu dva igrača, a Zvezdi su ispadala po četvorica, onda je to ogroman hendikep.

Crveno-beli su upisali možda i najgoru sezonu u Evroligi, ali Karadžić smatra da nije sve tako crno.

- Bilo je dobrih utakmica, setimo se CSKA pdo Obradovićem, pa sad sa Radonjićem, recimo Panatinaikos, kad su se složili. Ovu sezonu treba zaboraviti. Brojke kažu da je Zvezda posle 34 kola sa deset pobeda bila pretposlednja, ali recimo kad je ušla među osam u Evroligi imala je 14 trijumfa. Nije ovo katastrofalan rezultat, s obzirom na sve što je Zvezda prošla. Katastrofa je Himki s obzirom na budžet i visoke plate igrača.

Crvena Zvezda, arena, Evroliga
foto: @starsport

Činjenica je da je Zvezda izgubila deset utakmica u poslednjem napadu i da joj je nedostajala publika.

- Pola od tih utakmica na jednu loptu da su dobili, ostvarili bi solidan rezultat. Publika je mnogo nedostajala, jer je Zvezdin šesti igrač. Nije isto igrati u dvorani gde sve grmi od navijanja ili gde se čuje škripa patika. Nekoliko puta, treba to reći, ruku na srce, Zvezda je bila drastično oštećena od sudija. Pitanje je da li bi oni tako sudili da je bilo navijača.

KK Crvena zvezda, Dejan Radonjić
foto: Starsport©

Karadžić smatra da ekipa sada treba da se koncentriše na regionalno takmičenje i osvoji titulu.

- Sada je glavni posao na treneru i klubu da se dobro organizuju, jer sledi ono najvažnije, borba za titulu u ABA ligi. Tu je veliki posao na psihološkom planu, kod stranaca pre svega, da im se objasni da je ovo najvažniji deo sezone. Oni vole da igraju Evroligu i tamo se pokažu. Biće teško Zvezdi da dođe do titule, Budućnost je najmanje potrošena ekipa, nisu imali personalnih problema, došao im je Milojević sa novom energijom, zamalo nisu prošli u četiri najbolja kluba Evrokupa. Lomiće se koplja između Zvezde i Budućnosti, bez obzira koja još dva tima budu ušla u plej-of. Domaći teren sada ne znači mnogo, jer nema publike. Biće ravnopravni uslovi za obe ekipe

Stevan Karadžić već nekoliko sezona sa uspehom radi u Mađarskoj.

- Savetnik sam u Šopronu, klubu iz Evrolige. Igramo fajnal-for u Istanbulu sledeće nedelje, i imamo šampionske ambicije. Glavne zvezde tima su naše Jelana Milovanović Bruks i Tina Krajišnik. Igramo sa ekipom Avenido iz Španije u polufinalu, koja je jak rival, po meri. U prvenstvu Mađarske smo neporaženi, bitno nam je da dođemo do finala plej-ofa kako bismo opet mogli da igramo Evroligu - zaključio je Stevan Karadžić u razgovoru za Kurir.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track