SRBIJO, NE BRINI Stiže talas mladih košarkaških asova
Foto: Kombo

Neki novi klinci

SRBIJO, NE BRINI Stiže talas mladih košarkaških asova

Košarka -

Iako smo neko vreme bili zabrinuti za budućnost srpske košarke, neki klinci pokazuju da imaju kvalitet da koračaju slavnim stazama prethodnih generacija.

Košarka je u Srbiji uvek bila više od igre, nigde kao kod nas se titule ne proslavljaju tako strasno, a neuspesi proglašavaju nacionalnom tragedijom.

Zato s pažnjom pratimo svakog mladog košarkaša, pitamo se ko će od njih u narednim godinama moći da bude nosilac igre, rame uz rame s dokazanim asovima Jokićem, Bogdanovićem, Micićem...

Aleksej Pokuševski
foto: Profimedia

Eksplozija Alekseja Pokuševskog oduševila je ljubitelje basketa u Srbiji, ne zato što sa 19 godina već pravi čuda u NBA, nego što ga zamišljamo kako u tandemu s Jokićem teroriše rivale.

Filip Petrušev
foto: ABA Liga/Ivica Veselinov

Sa domaće scene stiže sjajni Filip Petrušev i već se izdvojio kao biser U18 generacije koja je dva puta bila šampion Evrope. Filip dominira na poziciji krilnog centra u ABA ligi, predviđa mu se sjajna karijera u NBA.

Odluka Tristana Vukčevića, sina Dušana Vukčevića, bivšeg igrača Crvene zvezde, sjajna je vest. Tristan je izuzetno perspektivan, imao je mogućnost za izabere Grčku, Švedsku, Italiju, Španiju, ali je povukao pravi potez.

Entoni Braun, Uroš Trifunović
foto: KK Partizan

Sve su ovo visoki igrači, i tu očigledno nema zime. Od nižih, u pravom smeru ide Uroš Trifunović, koji u Partizanu dobija sve više prostora i koristi ga na odličan način. I te kako treba obratiti pažnju na Nikolu Đurišića, beka Mege, koji igra za OKK Beograd i sa 17 godina ima prosek od 16,4 poena po meču.

Nikola Jović
foto: KK Crvena zvezda / Djordje Kostić

Nikola Jović je još jedno Megino čudo, momak sa nepunih 18 godina oduševljava mogućnostima. Uostalom, bio je MVP Evroliginog turnira za juniore u Beogradu.

Problem može da bude plejmejker, Micić je u najboljim godinama, ali trenutno nema igrača koji nagoveštava najviše domete. Možda Aleksa Uskoković iz Zvezde, ali moraćemo da sačekamo...

Aleksej Pokuševski

Godine/visina: 19 / 213 cm

Pozicija: krilo / krilni centar

Klub: Oklahoma Tander

Filip Petrušev

Godine/visina: 20 / 211 cm

Pozicija: krilni centar

Klub: Mega

Tristan Vukčević

Godine/visina: 18 / 209 cm

Pozicija: krilni centar

Klub: Real

Uroš Trifunović

Godine/visina: 20 / 199 cm

Pozicija: krilo

Klub: Partizan

Nikola Đurišić

Godine/visina: 17 / 204 cm

Pozicija: bek

Klub: OKK Beograd

Nikola Jović

Godine/visina: 17 / 208 cm

Pozicija: krilo

Klub: Mega

P. G. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track