FIBA želi basket na Igrama u Riju

Nova disciplina

FIBA želi basket na Igrama u Riju

Košarka -
Ova disciplina je kao pokazna debitovala 2010. na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru

Svetska košarkaška federacija želi da basket tri na tri postane olimpijski sport već na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine. Čelnici FIBA ovim potezom žele da povećaju globalnu popularnost košarke.

FIBA je već organizovala prvenstva i turnire u basketu. Ova disciplina je kao pokazna debitovala 2010. na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru. Da podsetimo Srbija je tada osvojila zlato ispred Hrvatske i Grčke. Naši predstavnici imali su uspeha i na ostalim turnirima ovog tipa.

Generalni sekretar FIBA Partik Bauman ističe da postoji plan za rangiranje najboljih najboljih timova koji bi učestvovali na Igrama. Priliku bi dobile i manje zemlje da učestvuju u jednom vidu košarke na olimpijskom turniru. Nacionalni savezi bi odlučivali koji igrači bi ih predstavljali na takmičenjima.

Od Međunarodnog olimpijskog komiteta zavisi da li će ovaj predlog prihvatiti. FIBA predlaže i povećanje učesnika košarkaškog turnira sa 12 na 16, ali će se od toga odustati ako se basket uvrsti u discipline.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track