STEFAN STOJAČIĆ ZA KURIR: Srbija je u basketu 3x3 glavni favorit za olimpijsko zlato! VIDEO
Foto: FIBA

INTERVJU

STEFAN STOJAČIĆ ZA KURIR: Srbija je u basketu 3x3 glavni favorit za olimpijsko zlato! VIDEO

Košarka -

Srbija je velesila u košarci, ali i u basketu 3x3! Naši basketaši dominiraju planetom, trenutno, među pet najboljih klubova imamo Liman, Ub i Novi Sad.

Srpski igrači su uvek u samom vrhu, dovoljno je pomenuti Dušana Domovića Buluta, neprikosnovenog majstora ove igre. Na kraju krajeva, reprezentacija, koja je bila šampion sveta, ide na Olimpijske igre u Tokiju.

Jedan od onih koji su se popuno pronašli u basketu 3x3 je i Stefan Stojačić, član "orlova" i trenutno drugoplasirene ekipe na svetu, novodasdskog Limana. Priliku da popričamo sa Stefanom iskoristili smo na promociji prvenstva Srbije u ovom sportu.

Basket 3x3
foto: Printskrin

Tvoja izjava da je šampionat Srbije u basketu 3x3 kvalitetniji od Svetskog prvenstva je vrlo zanimljiva, možeš li da je pojasniš?

- Na međunarodnoj sceni se često dešava da na nekim turnirima, posebno čelendžerima, imamo ekipe koje su po kvalitetu ispod svakog srpskog tima. Naravno, najboljih deset na svetu su na tim pozicijama sa razlogom. A među njima su i naše tri. Ali u toj diversifikaciji, kada gledamo takve turnire, možemo da kažemo da je od deset bar sedam ekipa lošije od bilo koje naše - kaže Stefan, popularni Mr. Robot.

Da li je taj srpski basket talenat građen decenijama upravo na betonskim terenima, gde su klinci igrali do besvesti?

- Mi smo zemlja košarke pre svega, ali ako sad odemo na ulicu i terene, videćemo da neko igra. To je kod nas tradicionalan sport, možda ne baš po ovakvim FIBA pravilima, ali basket 3 na 3 postoji koliko i košarka. Tako da je ovo sad samo formalan način kojim smo došli na scenu. I pokazali smo da smo u sportu pod obručem, ali jednim, u samom vrhu. Ubedljivo smo prva nacija u tome.

Koliko će domaće prvenstvo u basketu 3x3, koje se sada organizuje na višem nivou, pomoći da sport postane masoviji i još kvalitetniji? Pa zahvaljujući i vama koji ste napravili bum.

- Mi smo bili ti koji smo prvi koji smo basket izneli u javnost, a na KSS je sada da ga preuzme i podigne na viši nivo. Da institucionalizuje sport, kao što i radi. Bilo bi dobro da čak dobije i neku autonomiju kako bismo iskoristili prostor i za mlađe kategorije. Kada bi se i tu organizovale kvalitetne lige, povećala bi se masovnost, a kao neko ko se bavi i trenerskim poslom, mogu da kažem da je to izvaredan trening i za košarku pet na pet.

Zanimljivo je da su neki košarkaši eksplodirali baš u basketu 3 na 3.

- Svakako. To je specifičan sport, zahteva posebnu fizičku spremu i mogućnost da igraš odbranu na svim igračima. Napad podrazumeva mnogo intezivnih kretnji. Tako da ti ol-raund igrači mogu lakše da se pronađu u basketu 3 na 3.

Kakvo je tvoje lično iskustvo povodom toga?

- Ja sam jedan od retkih igrača basketa 3x3 koji su imali uspešnu košarkašku karijeru. Igrao sam ABA ligu, dakle, na maksimalno profesionalnom nivou. Lično, još više mi je godio basket jer je moja fizička konstitucija takva da volim kontakt igru. A i šut je glavna prednost pošto je pogodak van linije 6,25 baš favorizovan.

Srbija basket 3x3
foto: Starsportphoto

Srbija će u basketu 3x3 učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju, ti poznaješ sve te igrače, igrao si protiv njih. Šta možemo da očekujemo?

- Mi smo svakako glavni favorit za zlato. Zbog iskustva, prethodnih uspeha, gde smo i posle teških trenutaka izlazili kao pobednici. Sve se podiglo na mnogo viši nivo, ekipe su vrlo profesionalne. Amerikanci posebno, oni su aktuelni šampioni sveta. Glavni su nam konkurenti, uz Letonce. Kao deo ekipe koja je bila šampion sveta, mogu da kažem da smo došli do zaključka da nama taj pritisak odgovara, prosto ga želimo. I to nam možda daje prednost, jer kada se lomi, mi smo pokazali da smo psihički veoma jaki.

Ko ti je bio najteži rival na terenu?

- Mi Srbi smo jedni drugima najveći konkurenti. Tako je nastalo to da imamo sad tri ekipe u svetskom vrhu. Mi smo jedni druge motivisali rivalitetom.

Basket 3x3
foto: Printskrin

Šta ima to u Novom Sadu, pa taj grad ima dva svetska top tima?

- Pored rivaliteta klupskog, pa i ličnog između Dušana Domovića Buluta i mene, on je neko koga u svetu basketa 3x3 najviše poštujem. Napravio je brend od sporta, od sebe, neko ko je zajedno sa ekipom Novog Sada pokazao nama put. Liman je sticajem okolnosti 2016. sa Fakulteta tehničkih nauka postao klub. Postali smo glavni kokurenti Novom Sadu, dve godine smo bili prvi na svetu. Možda se sve desilo i zbog toga što košarka pet na pet u Novom Sadu nije bila na zavidnom nivou. Tako da smo grad broj jedan po basketu 3x3, kao uostalom i Srbija.

Predrag Gajić / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track