JOKARA MORA DA SE OTVORI, NE SAMO VEČERA: Bogdanović o MVP Jokiću, naslednicima, Atlanti, plej - ofu, Srbiji, Partizanu, Žocu
Foto: Profimedia

mnogo je tema

JOKARA MORA DA SE OTVORI, NE SAMO VEČERA: Bogdanović o MVP Jokiću, naslednicima, Atlanti, plej - ofu, Srbiji, Partizanu, Žocu

Košarka -

Košarkaš Atlante i reprezentativac Srbije Bogdan Bogdanović je pred start NBA plej ofa razgovarao sa novinarima iz Srbije.

Tema je je na pretek, a prva je bila novi sponzorski ugovor, koji je bek Atlante potpisao sa Adidasom, a saradnja podrazumeva ne samo nošenje patika, već i pomoć oko organizacije petog košarkaškog kampa koji Bogdanović organizuje na Kalemegdanu.

- Hvala svima što ste ovde. Srećan sam što sam deo ove porodice. Mnogi moji prijatelji su bili i jesu članovi ove porodice. Patike volim da šaram, pa ne znam koje će biti boje ali će biti. Najdraža boja Adidasa mi je osnovna crno-bela, a moram da kažem da mi je veoma važno što su podržali kamp, jer ja sam neko ko mora da misli i na nekoga ko dolazi posle mene. Želimo da se širimo na region i dalje i da deci koja dođu pokažemo kako izgleda profesionalizam.

Bogdan je imao poruku i za ranije učesnike kampa.

- Mnogo je važno da slede svoj put. Da znaju šta im je cilj. Ne moraju svi da budu košarkaši, ali moraju da slede snove i vizije koje imaju. Tako sam ja sledio svoje i došao do cilja. Ali to i jeste poenta kampa. Da vide kako izgleda taj svet, da se povezuju i da sutra na razne načine budu deo naše košarkaške priče.

Kamp u Beogradu je uvek imao i atraktivne goste.

Radimo na tome, ali to je inenađenje. Uvek je bilo gostiju, a ako nam korona dozvoli da sve uradimo kako treba biće sve kao i prethodna četiri puta, pa možda dođe i Jang.

Bogdanović kaže da su greške sastavni deo odrastanja svakog igrača.

- Ja mislim da su greške deo odrastanja i one moraju da se prođu. Meni su kad sam dolazio rekli da sve što je u Evropi tamo i ostaje, da je ovo nova priča. Ovde te niko ne poznaje, kreće se iz početka i gradi se priča iz nova.

Na pomen mladih igrača, mora se naći i ime Alekseja Pokuševskog, a Bogdanović je pomenuo još jedno ime.

- Na utakmici smo se videli. Ne poznajem Alekseja. Nema na utakmicama mnogo vremena za savete, ali mislim da bi trebalo da bude još bezobrazniji. Pokazao je talenat, sad će da radi i treba da iskoristi sve što mu se nudi. Ima potencijal da se izbori sa tim.

Gledao sam Petruševa i on mi recimo deluje kao neko ko može ovde. Ali voleo bih recimo Milutinova, se tome se priča i za vreme reprezentativnih akcija.

Kolege su pominjale i Vasu Micića.

- Pričali smo o mladim igračima a Vasa nije mlad (smeh). Razlika je što se mnogo utakmica igra i što nema slabih ekipa. Svi rade i spremaju se, niko ne želi da izgubi. Vasa ima kvalitet samo da bude zdrav i da se brzo oporavlja. To je meni prve dve godine bio problem.

Milutinov je u grupi igrača o kojoj se priča već nekoliko leta, ali nema ništa konkretno, On bi takođe mogao da igra ovde.

Kad se pominju igrači iz Srbije, neizbežna tema je i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Beogradu.

- Sa Igorom Kokoškovim imam odličan odnos i za ada nema potrebe da se čujemo. Naravno svi smo u kontaktu. Voleo bih pre svega da svi budemo zdravi kada se okupimo. Inače, ranije u Evropi sam tačno znao datume obaveza, ovde samo fokusirani na plej-of, čak ni sa Galinarijem nisam pričao na temu kvalifikacija. Prijateljski sam ga pozvao da doše u Beograd, a ne znam da li će igrati.

Pre teme o plej-ofu, reč dve o mestu u kom je košarkaška reprezentacija 1996. osvojila srebrnu olimpijsku medalju.

- Turistički gledano ovo je jedna destinacija koju smo znali iz istorije košarke. Porodica je bila, obišla olimpijsko selo i podsetila se našeg velikog košarkaškog uspeha. Sada mogu da kažem da je za život u Americi Atlanta lepši grad, ali je za adaptaciju Sakramento bolji.

Kad se priča o životu, neizbežno je poređenje sa Srbijom..

- Nedostaje mnogo toga, prijatelji, naš mentalitet i životni stil. kafići i tako to... Ovde su ljudi oko mene ambiciozniji veruju u neverovatne stvari i njima su posvećeni. Naravno klopa mi nedostaje, ali sad je tu mama.

Kad smo kod adaptacije Bogdanović se preporodio posle trejda.

- Prve godine naučiš da se nosiš sta tremom oko trejda, jer nikad nisi siguran. Još nas je Divac u Sakramentu "ložio" da će nešto da se desi. Nije jednostavno, velika je nervoza i sigurno je da je lakše kada je sve prošlo. Znaš da si do kraja sezone ovde, a izašao sam i iz povrede, tako da se sve poklopilo.

Bogdan Bogdanović
foto: Profimedia

Na priče o trejdu, evo i one, šta bi se desilo da je spski košgeter završio u Milvokiju

Tanasis mi je prvi rekao da bi sa mnom Milvoki bio bolji. Ali msilim da bih imao manje prostora, jer je njihova ekipa složena i organizovanija. Ja sam medijski i dalje nov, jer dok ne napraviš plej-of ti si igrač za sezonu i zto nije nešto. Sad je prilika i ndam se da je ovo samo prvi plej-of. Prija pažnja, ali nije to fokus.

Voleo bih da protiv Niksa bude ludo i da pobedimo. To bi bila dobra škola za nas, a svi ovde pričaju da se timovi iskristališu u doigravanju, jer se vidi ko šta može i kome šta fali.

Počinje NBA plej-of, Atlanta igra sa Niksima.

- Drago mi je da je prva utakmica u Njujorku jer se sećam da mi je Badi Hild rekao da je ta hala čudo i da tamo moraš da igraš dobro, Voleo bih da igramo sedam utakmica, pa da vidimo kako će sve da izgleda. Uvek ima nešto novo i drugačije i ta serija u doigravanju je pravdenija nego u Evropi gde igraš tri utakmice. Igra se protiv iste ekipe 4 puta i na 3;0 nije gotovo. To je novo.

Atlanta je tim koji je tokom sezone menjao trenera a Bogdan je pričao i o saradnji sa Nejtom Mekniilanom

- Stara je škola. Ponavlja stvari. Drži se sistema, koji je napravio. Neće da uzme igru i slobodu, da se igra brzo i moderno, ali mora i on malo da se sluša. Da se nekad uspori. Rekao mi je igraj jednostavno i šutiraj još više, čekaj da igra dođe. I dalje ne mogu da izađem sa terena prvi i da ne šutiram. Nekad ostanem samo da gledam, ne mogu odmah u svlačionicu.

Kad smo kod trenera, Bogdanović je upitan i da li bi se najtrofejniji trener Evrolige Željko Obradović snašao u NBA?

Bogdan Bogdanović, Željko Obradović
foto: Saša Pavlić

- Njegov najveći kvalitet je adaptacija na tim. Mislim da bi on i ovde našao sistem da funkcioniše. Mada nema odmaranja i slabijih mečeva. Na nekim mečevima, recimo protiv Detroita tri naša igrača ne mogu da igraju, na zagrevanju smo kao u oblacima, glava nije tu. Mislim da bi on našao noci način da se prilagodi i napravi uspeh. Bogdan prati i dešavanja u Partizanu.

- Ispratio sam. Teška sezona za sve, znamo da je Partizan bez navijača nešto drugo i bilo je teško bez Grobara. Tu ćemo da završimo, tu priču.

Za kraj, o Nikoli Jokiću i priznanju za najkorisnijeg igrača NBA lige.

- Mora da časti Jokara, ne samo večera, Velki je bonus. Mora da se otvori.

Kurir sport / Nenad Kiš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track