SADA NASTUPAJU U BEOGRADU: Basketaši najbolji u Splitu, nastavljaju pripreme za Tokio
Foto: FIBA

međunarodni turnir

SADA NASTUPAJU U BEOGRADU: Basketaši najbolji u Splitu, nastavljaju pripreme za Tokio

Košarka -

Reprezentacija Srbije u basketu 3x3 trijumfovala je na međunarodnom turniru u Splitu savladavši u finalu selekciju Rusije 21:12.

Srpski basketaši intezivno se pripremaju za Olimpijske igre u Tokiju, gde će ovaj sve popularniji sport imati remijerno izdanje.

"Selektirali smo osmoricu basketaša i sa pripremama smo počeli još početkom aprila, učešćem na turniru u Novom Sadu", rekao je Tanjugu selektor basket 3x3 reprezentacije Srbije Goran Vojkić.

"Potom smo trenirali u Beogradu, gde smo u samo pet, šest dana odmerili snage sa nekoliko naših timova i selekcijom Katara. Sve se nastavilo nizom utakmica u Holandiji i igranjem na prestižnom turniru "Big 12" u Francuskoj, u drugoj polovini maja, gde smo pobedom u finalu nad selekcijom SAD osvojili prvo mesto", sumirao je dosadašnji rad Vojkić.

Na širem spisku reprezentacije su: Dušan Domović-Bulut (Novi Sad), Mihailo Vasić, Stefan Stojačić, Aleksandar Ratkov, Stefan Kojić (Liman), Marko Savić, Dejan Majstorović (Ub) i Maksim Kovačević (Amsterdam).

Srpskim basketašima predstoji turnir u Beogradu 18. i 19 juna, na otvorenim terenima na Kalemegdanu, gde će im protivnici biti Ukrajina, Izrael, Hrvatska, Mađarska i Holandija.

"Time ćemo zaokružiti glavni deo priprema, a po završetku turnira u Beogradu skratićemo spisak i izabrati četvoricu igrača koji će nastupiti na Igrama u Tokiju. Moram da naglasim da će svih osam igrača ostati na okupu do polaska za Japan, kako bismo zadržali intezitet treninga", zaključio je Vojkić.

Jedan od dvojice trenera srpske reprezentacije Marko Ždero istakao je da su svi igrači veoma motivisani.

"To su najkvalitetniji basketaši na svetu, sa njima je veoma lako raditi", poručio je Ždero, sa kojim u stručnom štabu radi i Danilo Lukić.

O dominaciji Srba na basket terenima širom sveta svedoči podatak da su među petoricom najbolje rangiranih igrača, čak četvorica iz Srbije, a da je već dugo Domović Bulut.

"Kvalitetom pojedinaca koji posdujemo, svakako smo glavni pretendenti za medalju na Olimpijskim igrama. Tako se i pripremamo. Postoji mali pritisak, ali ovi momci su najbolji kada je pritisak najveći. U Tokio idemo po zlato, bez lažne skromnosti. Uspeh je svaka medalja na Olimpijskim igrama, ali to nas neće zadovoljiti", zaključio je Ždero.

Prema sistemu takmičenja, na Olimpijskim igrama nastupiće osam selekcija, po jednokružnom bod sistemu.

Dve prvoplasirane reprezentacije direktno će se plasirati u polufinale, dok će selekcije od trećeg do šestog mesta igrati u doigravanju za plasman među četiri najbolje

Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track