NOĆ KOJA JE PROMENILA ŽOCOV ŽIVOT: Spremao se za Rim i zlato, a onda iz patika ušao u cipele i sa Partizanom pokorio Evropu VIDEO
Foto: Profimedia

JEDAN POZIV MENJA SVE

NOĆ KOJA JE PROMENILA ŽOCOV ŽIVOT: Spremao se za Rim i zlato, a onda iz patika ušao u cipele i sa Partizanom pokorio Evropu VIDEO

Košarka -

Najtrofejniji trener košarkaške Evrolige, devetostruki šampion Starog kontinenta Željko Obradović vratio se na početak trenerskih usepeha i preuzeo Partizan.

Obradović, koji je mnogo puta pokazao koliko voli crno-bele, je potpisao ugovor na tri godine.

On se tako vratio u klub u kom je tokom jedne noći okončao igračku i započeo trenersku karijeru. Na nagovor Dragana Kićanovića i Milenka Savovića Obradović je dodAleksandar Nikolić lučio da napusti prireme reprezentacije za Evropsko prvenstvo i umesto u Rim ode u dvoranu i preuzme košarkaše, kojima je samo nekoliko sedmica ranije bio kapiten i lider na terenu.

Kada je to saopštio selektoru reprezentacije Jugoslavije Dušanu Ivkoviću na beogradskom aerodromu, Duda je prvo mislio da je u pitanju šala, a zatim i njemu i Kićanoviću čestitao na dogovoru i hrabrosti.

Slično je prema Obradovićevim rečima reagovala i njegova supruga Vesna.

- Opet ste pili sinoć?, pitala ga je, kada joj je rekao da ne ide u Rim već je postao trener.

Obradović, koji je pre treninge imao sa decom na Kampu Aleksandar Nikolić, je po dolasku u Partizan insistirao da mu mentor bude legendarni Aleksandar Nikolić. Željko je po sopstvenom priznanju dve godine upjao znanje a prvih sedam dana nije spavao.

- Znao sam da se autoritet stiče znanjjem. Takođe, bio sam svestan da na svakom pitanje igrača, jedino što ne smem da kažem je "Ne znam!"

Posle trojke Saše Đorđevića u finalu Evrolige protiv Huventuda 71:70 legendarni Profa je prišao Željku i rekao:

- Čestitam sine, da osvojiš još koju!"

Po sopstvenim rećima Obradović je bio u šoku:

- Gledao sam ga i mislio o čemu govori! Ovo se osvaja jednom. Ali sam zbog rada sa njim ostao još godinu dana u Partizanu. Znao sam da je to iskustvo koje će mi kasnije značiti. Znam koliko i danas kao trener ima stvari koje ne znam, a koliko ih je tek bilo u tom momentu, pričao je Obradović.

Njegova kasnija karijera je trofejna bilo da su u pitanju klubovi ili reprezentacija naše zemlje, sa kojom je osvojio sve osim olimpijskog zlata. Do sada ima 41. trofej.

Kurir sport / Nenad Kiš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track