DA PADNE I TA ŠPANIJA: Marinine kraljice u četvrtfinalu Evropskog prvenstva moraju da sruše PROKLETSVO I PRVAKA EVROPE VIDEO
Foto: FIBA

vreme je

DA PADNE I TA ŠPANIJA: Marinine kraljice u četvrtfinalu Evropskog prvenstva moraju da sruše PROKLETSVO I PRVAKA EVROPE VIDEO

Košarka -

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije u četvrtfinalu igra protiv Španije, jedine ekipe, koju izabranice selektorke Marine Maljković nikada nisu savladale.

Crvena furija i naše lavice su od 2013. godine igrale su pet mečeva.

Krenimo redom. Godine 2013. na Evropskom šampionatu u Francuskoj, Srbija se prvi put našla u borbi za medalje. Sećam se, proslavljeni trener i jedini olimpijski šampion sa našim košarkašima (Moskva 1980) Ranko Žeravica mi je pre te utakmice rekao:

- Nemamo mnogo čemu da se nadamo. Znaš, Španija ima klubova i igračica nekoliko puta više od nas. Uz to ima sistem, koji Marina, koju mnogo volim polako gradi. Posebno su brzi u tranziciji bilo da prime koš ili igraju kontranapad.

Španija je slavila 88:69, uz 22 poena Sančo Lite, dok su u našem timu najefikasnije bile Jovana Rad i Dajana Butulija sa po 15 poena.

Srbija je kasnije u borbi za bronzanu medalju poražena od Turske 71:92, a Španija je savladala Francusku 70:69.

Dve godine kasnije na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj Srbiaj i Španija susrele su se u četvrfinalnoj grupi. Španija je slavila 91:80. U našem timu najbolja je bila Petrović sa 17. a kod Špankinja Tores sa 25 poena.

Na tom špampionatu Srbija je u finalu savladala Francusku 76:68. i okitila se zlatnom medaljom.

Naredni okršaj dva tima zbio se na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. I to dva puta. U grupi B izgubili smo 59:65. Najefikasnije bile su Jelena Milovanović (sada Bruks) sa 17, Danijel Pejdž sa 14 i Sonja Petrović (danas Vasić) sa 12 poena, a na drugoj strani Marta Ksargaji sa 15

Prilika za revanš došla je u polufinalu, nakon što je Srbija savladala Australiju 73:71 i napravila jedno od najvećih iznenađenja u istoriji olimpijskog turnira za košarkašice.

Umorne i emotivno prilično potrošene izabranice selektorke Marine Maljković ponovo nisu uspele. Španija je slavila 68:54, uz po 14 poena N'Dur i Tores. U našem timu po 12 poena ubacile su Saša Čađo i Sonja Petrović.

Srbija je kasnije u borbi za bronzu bila bolja od Francuske 70:63.

Poslednji okršaj bio je u polufinalu šampionata Starog kontinenta, koji je igran 2019. godine u Srbiji i Letoniji. I ponovo polufinale. Beogradska Arena nikad punija na nekom meču Evrobasketa. Više od 7.000 uglavnom navijača Srbije i drama kakva se retko viđa.

Španija posle svelike borbe slavi 71:66. U našem timu bolje od ostalih su Bruks sa 17, Petrović i Stanković sa po 12 i povređena Ana Dabović sa devet poena.

Španija je glavne košgetere imala u Astor N'Dur koja je ubacila 17 i Ani Kruz sa 14 poena.

Šrbija je u borbi za bronzu lako savladala Veliku Britaniju 81:55, a Španija nije imala većih problema protiv Francuske 86:66.

Od kada se Srbija 2013. godine uključila u borbu za medalje na šampionatima Evrope Španija nije bila prvak samo 2015. godine kada je četa Marine Maljković uzela zlato. Vreme je za novu smenu na tronu. I prvu pobedu nad Crvenom furijom.

Baš u Valensiji. Kad, ako ne sad?

Kurir sport / Nenad Kiš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track