MOGU LI KRALJICE DO NOVE KRUNE? Francuska je izgubila poslednja 4 finala, neka se tradicija nastavi! PREDNOSTI I MANE našeg rivala
Foto: FIBA

finale evrobasketa

MOGU LI KRALJICE DO NOVE KRUNE? Francuska je izgubila poslednja 4 finala, neka se tradicija nastavi! PREDNOSTI I MANE našeg rivala

Košarka -

Košarkašice Srbije imaju priliku da se po drugi put u istoriji popnu na krov Evrope!

Popularne "lavice" napravile su pravo čudo na Evropskom prvenstvu u Valensiji, pošto su izborile su plasman u finale Evropskog prvenstva i tako ponovo oduševile ljubitelje košarke u našoj zemlji.

Kraljice su na putu do finala srušile aktuelnog šampiona Evrope, selekciju Španije, posle produžetka, a zatim u dramatičnom finalu nanele poraz i sjajnoj Belgiji.

Košarkašice Srbije
foto: FIBA

Za titulu najbolje ekipe na Starom kontinentu igraće večeras (21.00) protiv starog znanca i velikog rivala - selekcije Francuske.

Francuskinje su na šampionat došle kao apsolutni favoriti za titulu, ali ako neko može i zna da pomuti račune favoritima na papiru, onda je to tim Srbije predvođen selektorkom Marinom Maljković.

Francuskinje važe za najjači tim na prvenstvu, praktično su se prošetale do finala. Verovali ili ne, sve utakmice su dobile sa dvocifrenom razlikom i mnogi ih već vide sa zlatom oko vrata.

Francuska je u polufinalu rutinski savladala Belorusiju (73:61) i taj meč nije previše fizički bio zahtevan za francuski tim koji ima "dugačku klupu". S druge strane, Srbija je odigrala dva izuzetno teška meča u četvrtfinalu i polufinalu, pa je sigurno došlo do velikog fizičkog i emotivnog pražnjenja kod naših igračica. Ipak, sigurni smo da će "lavice" izvući poslednje atome snage da pruže žestok otpor fizički dominantnom timu Francuske.

Tornjevi u reketu

Već smo istakli da je Francuska fizički najdominantnija ekipa na šampionatu. Gotovo na svim pozicijama imaju visinsku prednost u odnosu na naše devojke, a najveća pretnja dolazi nam sa centarskih pozicija. Helena Ciak i Sandrin Gruda gospodare reketima tokom čitavog turnira, pa je jasno da će Tina Krajišnik i Jelena Bruks će imati ozbiljan zadatak da zaustave ovaj strašan tandem francuske reprezentacije. Ako uspemo u tome imamo i velike šanse da dobijemo meč.

Francuska ima sjajne igrače na svim pozicijama, ali ako već moramo da izdvojimo nekoga posebno, neka to bude Marin Johanes, sjajan šuter francuskog tima. Izuzetno je opasna u šutu za tri poena, a i sama ističe da je njeno najjače oružje sjajan step-bek. Naravno, tu je Enden Mijem koja prosečno beleži 15 poena na prvenstvu.

Pretnja iz drugog plana

Jedna od najkorisnijih i najzahvalnijih igračica našeg rivala u finalu je svakako "srpska snajka" Valerijan Vukosavljević. Ova sjajna košarkašica maksimalno koristi svoje minute na parketu. Izuzetan je timski igrač, aktivna u skoku, ne "troši" mnogo loti, jednostavno puni sve kolone u statistici. Ona je posle Mijem i Grude najkorisniji igrač reprezentacije Francuske sa 12,2 indeksna poena u proseku.

Valerijan Vukosavljević
foto: FIBA

Najslabija tačka - selektorka

Verovatno najslabija tačka Francuske reprezentacije je selektorka Valeri Garnije, koja predvodi Francusku od 2013. godine.

Od njenog dolaska na klupu reprezentacije Francuska je igrala čak četiri puta u finalu Evropskog prvenstva, ali nije uspela da osvoji titulu. Mnogi smatraju da je upravo Valeri glavni razlog neuspeha Francuske u ključnim mečevima za trofej.

Podsetimo, 2015. godine u Budimpešti Srbija je sprečila favorizovanu Francusku da dođe do trofeja. Naš tim je taktički uništio Francuskinje na tom meču, a nadmena Valeri je teško prihvatila poraz, pa je nakon meča verbalno napala selektorku Marinu Maljković.

Marina je bila uspešnija od selektorke Francuske i 2016. godine na Olimpijskim igrama u Riju. I tada je Francuska bila favorit protiv Srbije, ali naš tim je u meču za bronzu nadigrao velikog rivala i ostavio ga bez medalje. Garnije nije imala odgovor na sjajnu igru Srbije.

Valeri Garnije
foto: FIBA

Srbija u ovaj meč ulazi rasterećeno. Devojke su samim plasmanom u finale nadmašile očekivanja i sa osmehom na licu će se vratiti u Beograd, kakav god rezultat u finalu bio. Rasterećenost, neverovatna borbenost i pobednički mentalitet koji ima ovaj tim je naš najveći adut u ovom finalu.

Izazov je težak, nateži do sada, ali ove devojke su nas u više navrata uverile da su čuda moguća! Zato verujemo u njih!

NAPRED KRALJICE!

Kurir sport/Jovana Marković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track