VREME JE DA ZVEZDICE ZASIJAJU I U EVROPI Zvezda posle 12 godina igra Evrokup! Ana Joković: Velika stvar za žensku košarku u Srbiji
Foto: Marina Lopičić, KKŽ Crvena Zvezda

Istorijski dan

VREME JE DA ZVEZDICE ZASIJAJU I U EVROPI Zvezda posle 12 godina igra Evrokup! Ana Joković: Velika stvar za žensku košarku u Srbiji

Košarka -

Osam godina ženske košarkaške ekipe iz Srbije nisu igrale u velikim međunarodnim takmičenjima. Dok je reprezentacija beležila blistave rezultate, klupska košarka u našoj zemlji je polako ali sigurno tonula. Liga je iz godine u godinu bila sve slabija, pa su najtalentovanije košarkašice prerano odlazile "preko" u potrazi za većim izazovima. Evroliga i Evrokup bili su misaona imenica za naše klubove.

Međutim, Crvena zvezda je odlučila da pomeri stvari sa mrtve tačke. Nakon četiri osvojene šampionske titule u poslednjih pet sezona, došlo je vreme da crveno-bele zasijaju i na velikoj evropskoj sceni.

Osam godina čekanja

Poslednji put Srbija je imala predstavnika u najjačim evropskim takmičenjima davne 2013. godine, kada je Partizan nastupao u FIBA Evrokupu. Okosnicu crno-belih tada su činile naše reprezentativke: Tamara Radočaj, Saša Čađo, Milica Dabović, Nevena Jovanović i Dajana Butulija.

Crvena zvezda će večeras (20.00 Arena FMP) posle 12 godina pauze odigrati svoj prvi meč u Evrokupu, a protivnik srpskom timu biće šampion Evrokupa 2019. godine, aktuelni osvajač Kupa Rusije - Nadežda iz Orenburga.

Grupa E

Crvena zvezda - Nadežda Orenburg

Olimpijakos - Bidgošć.

Legendarna košarkašica Zvezde i potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije, Ana Joković, ističe za "Kurir" da je povratak crveno-belih u međunarodna takmičenja ogromna stvar za našu košarku.

"Velika stvar za žensku košarku u Srbiji je to što posle osam godina jedan naš klub igra u Evropi, tačnije Evrokupu. Godinama unazad sam pričala o tome da bez učešća naših klubova u međunarodnim takmičenjima neće biti budućnosti ženske košarke kada dođe do smene generacija, kao što je sada došlo", kaže za Kurir Jokovićeva.

Ana Joković
foto: Marina Lopičić

Naš najtrofejniji klub je poslednji put nastupao u Evrokupu sada već davne 2009. godine.

"U prvoj sezoni, posle tolike pauze, ne treba očekivati previše, ali svakako Crvena zvezda uvek u svakom takmičenju ide na najviše ciljeve. Ekipa je sastavljena od naših najperspektivnijih maldih igračica u zemlji, među kojima je i evropska šampionka Maša Janković, a tim je pojačan i sa dve strankinje", ističe proslavljena košarkašica Zvezde.

Maša Janković - Osvajačica zlatne medalje sa Srbijom
Maša Janković - Osvajačica zlatne medalje sa Srbijomfoto: FIBA

Učešće klubova u evropskim takmičenjima podiže kvalitet domaće lige, a Ana se nada da će Srbija u godinama koje slede imati više predstavnika.

"Nadam se da će uskoro naše reprezentativke koje igraju u inostranstvu polako početi da se vraćaju u naše klubove i da ćemo u bliskoj budućnosti imati još ekipa koje će igrati u međunarodnim takmičenjima", kaže potpredsednica KSS.

Težak ispit

Dugogodišnji trener Crvene zvezde Dragan Vuković svestan je težine zadatka koji je pred njegovim timom i najavljuje veliku borbu na terenu.

"Za nas je nepoznanica sistem takmičenja, moraćemo da se prilagodimo, novi smo. Nezgodno je što je Orenburg, jedan od najvećih kandidata za osvajanje Evrokupa, evroligaška ekipa, naš protivnik odmah na početku. Imaju visoke igračice, ali imamo i mi naše kvalitete. Кao što su oni nama nepoznanica, tako smo i mi njima. Borićemo se i truditi da se predstavimo u najboljem svetlu, da vidimo koliko možemo", rekao je Vuković.

Srbin na klupi Orenburga

Od ove sezone odličnu rusku ekipu Nadežde sa klupe predvodi srpski košarkaški stručnjak Momir Tasić (40). Tasić dugi niz godina sa velikim uspehom radi u Rusiji. Predvodio je Dinamo iz Kurska, Spartak Noginsk, GS Moskva, Dinamo - Junior i Dinamo Farm. Srpski trener obavlja i funkciju selektora U20 reprezentacije Rusije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track