DRAŽEN JE BIO MAŠINA ZA KOŠEVE! Karijeru su mu obeležili rekordi, u smrt ga je odvela žena koju je voleo VIDEO
Foto: Youtube Printscreen

danas bi mu bio rođendan

DRAŽEN JE BIO MAŠINA ZA KOŠEVE! Karijeru su mu obeležili rekordi, u smrt ga je odvela žena koju je voleo VIDEO

Košarka -

Na današnji dan 1964. godine u Šibeniku je rođen Dražen Petrović, jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena.

Na žalost, život košarkaškog Mocarta prekinut je 7. juna 1993. u saobraćajnoj nesreći kod Ingolštata u Nemačkoj, kada je imao 29 godina.

Poslednju utakmicu odigrao je za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP. Hrvatska reprezentacija se iz Poljske vratila avionom, ali je Dražen Petrović na put krenuo automobilom sa devojkom, nemačkom manekenkom Klarom Šalantzi koja je bila za volanom.

Klara je vozila crveni golf, a Dražen je spavao na mestu suvozača. Oni su udarili u kamion koji se isprečio na putu, a Klara ga nije videla pošto je bila slaba vidljivost.

Dražen Petrović
foto: Printscreen/Youtube

Dražen Petrović je poginuo, a Klara je prošla sa povredama. U automobilu je bila i turska košarkašica Hilal Edebal, koja je sedela na zadnjem sedištu i zadobila teške povrede, ali se oporavila.

"Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlad vozač, sa malo iskustva, i u takvoj situaciji nije baš mogla najbolje da se snađe. Zakucala se u šleper koji se preprečio na putu brzinom većom od 160 kilometara na sat. Nije čak uspela ni da reaguje, nije kočila. I da je pokušala da zaustavi svoje vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo sobzirom da se šleper ispred njih pojavio iznenada. A onda je usledio strašan udarac od kojeg je Dražen, koji je u automobilu sedeo na suvozačevu mestu, poginuo", prepričavao je za hrvatske medije policajac Binder koji je prvi došao na mesto nesreće.

Petrović je igrao za Šibenku sa kojom godine osvojio šampionat Jugoslavije i to odlučujućim poenima sa linije slobodnih bacanja,u meču koji je kasnije poništen, a titula dodeljena Bosni. Imao je samo 18 godina.

Po dolasku iz Šibernika igrao je za Cibonu, Real, Portland i Nju Džersi.

Sa Cibonom je osvojio dve evropske titule.Dok je igrao u Ciboni tokom četiri sezone mu je prosek koševa po utakmici bio 37, 7 a u evropskim takmičenjima 33,8.

Sa Realom je osvojio Kup Kupova i Kup Španije,

Usledila je selidba u Ameriku. Trener Portlanda Rik Adelman nije mu dao preterano mnogo šanse, više je verovao u Klajda Drekslera i Terija Portera (oca saigrača Nikole Jokića iz Denvera Majkla Portera), pa je igrao u proseku 12 minuta uz 7,4 poena po meču. Posle 38 mečeva, od kojih u 20 nije igrao otišao je u Nju Džersi Netse.

Tamo je odmah odgovorio na povećanu minutažu (20,5 minuta po utakmici), postižući prosečno 12,6 poena u 43 utakmice za Netse. Prva kompletna sezona sa Netsima, nije propustio nijednu utakmicu, postizao je prosečno 20,6 poena za 39,9 minuta na parketu i bio je prvi među bekovima po uspešnosti šuta iz igre (51%), dokazao se kao vođa tima i proglašen je za najkorisnijeg timskog igrača. Netsi su igrali plej-of.

Sezone 1992-1993 Petro kako su ga u Americi zvali je poboljšao prosečni učinak (22,3) i ponovio je odličan procenat šuta za tri poena od prošle sezone (45%), a opet je bio najbolji među bekovima po uspešnosti šuta iz igre (52%), Bio je u trećoj postavi po izboru novinara, ali nije dobio poziv za meč svih zvezda NBA što ga je razočaralo.

Dok je razmišljao o nastavku karijere Dražen se 7. juna posle nastupa za Hrvatsku i meča sa Slovenijom u Vroclavu, odlučio da sačeka devojku Klaru i umesto avionom iz Frankfurta u Minhen ode automobilom. Umesto u Bavarsku, Klara ga je odvela u smrt.

Sa reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je zlato na Svetskom 1990. i bronzu na SP 1986. Sa Jugoslavijom je osvojio zlato i bronzu na Evropskom prvenstvu, kao i srebro i bronzu na Olimpijskim igrama. Sa Hrvatskom je osvojio srebro na Igrama 1992. u Barseloni.

Ostaće upamćen i po tome što je na jednom meču postigao 112 poena.

Najveću nagradu nakon smrti Petrović je dobio prijemom u Kuću slavnih u Springfildu, a dobio je i spomenik u Lozani.

Draženova majka Biserka od momenta nesreće, čuva uspomenu na sina i osim dvorane u kojoj igra Cibona, postoji i muzej posvećen jednom od najboljih košarkaša, koje smo imali prilike da gledamo.

Najbolji NBA Evropljanin svih vremena Specijalizovani košarkaški sajt HoopsHype.com napravio je listu 15 najboljih evropskih košarkaša koju predvodi Dražen Petrović. Na listi se nalaze po tri srpska, hrvatska i španska košarkaša, te po jedan Rus, Francuz, Grk, Ukrajinac, Nemac i Litvanac. Najbolji Srbin je Dejan Bodigora, koji je zauzeo četvrtu poziciju na ovoj listi, a iza njega su Predrag Danilović (8) i Aleksandar Đorđević (13).

Top 15 evropskih igrača:

1. Dražen Petrović (Hrvatska) - šampion Evrope i sveta, dva puta osvajao Evroligu, dvije srebrne medalje na OI

2. Toni Parker (Francuska) - tri puta šampion NBA, srebrna medalja na EP

3. Arvidas Sabonis (Litvanija) - evropski, svjetski i olimpijski šampion, osvajač EL

4. Dejan Bodiroga (Srbija) - dvostruki šampion svijeta, trostruki Evrope, srebrno na OI, dva puta EL, dva puta EL F4 MVP

5. Dirk Novicki (Nemačka) - NBA šampion, NBA MVP, bronza na SP, srebro na EP, MVP Evrobasketa

6. Pau Gasol (Španija)

7. Toni Kukoč (Hrvatska)

8. Predrag Danilović (Srbija)

9. Huan Karlos Navaro (Španija)

10. Andrej Kirilenko (Rusija)

11. Dimitris Dijamantidis (Grčka)

12. Mark Gasol (Španija)

13. Aleksandar Đorđević (Srbija)

14. Aleksandar Volkov (Ukrajina)

15. Dino Rađa (Hrvatska)

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track