PARTIZAN I KLUŽ JEDINI NEPORAŽENI U EVROPI, LEPO ZVUČI! Birčević za Kurir iz "HITA EVROPE": Igramo odlično, takva je i atmosfera
Foto: Basketball Champions league

nepobedivi

PARTIZAN I KLUŽ JEDINI NEPORAŽENI U EVROPI, LEPO ZVUČI! Birčević za Kurir iz "HITA EVROPE": Igramo odlično, takva je i atmosfera

Košarka -

Da se ne radi o košarkašu koji je osvajao medalje na Svetskom i Evropskom prvenstvu, kao i Olimpijskim igrama, te nosio dresove poznatih evropskih ekipa, moglo bi se reći da u 32. godini Stefan Birčević ima sezonu karijere.

Ali kako je još rano za to nakon svega par meseci iste, treba sačekati i videti kako će se ona završiti po srpskog košarkaša koji je sa ekipom Kluža već stigao do jednog trofeja - Superkupa Rumunije.

Odlične igre je Birčević imao u tom takmičenju, kao i u rumunskom šampionatu, ali i u FIBA Ligi šampiona zbog čega je Kluž dobio naziv "košarkaški hit Evrope".

Rumunski tim nema nijedan poraz ove sezone na čak 13 pobeda, a ujedno je jedna od ekipa elitnog ranga koja je odigrala najviše zvaničnih utakmica u sezoni 2021/22. Kako zbog kompletnih kvalifikacija za Ligu šampiona koje je odigrao rumunski tim, tako i zbog mnoštvo mečeva u domaćim takmičenjima na raznim frontovima.

I zaista nestvarno igra rumunski tim u kom lidersku ulogu ima Srbin, Birčević. Trenutno imaju niz od 12 pobeda koji je krenuo u kvalifikacijama za Ligu šampiona kada su redom padali Vilpas, Peristeri i Friburg, potom Voluntari u Superkupu Rumunije, pa dvaput zaredom ekipa Steaue u domaćem šampionatu. Onda je usledilo novo iznenađenje, pobeda nad Darušafakom u grupi Lige šampiona, pa nad Oradeom u prvenstvu, a onda i nad Brindizijem, jednim od najboljih italijanskih timova ove sezone. Zatim su ostvarena još tri trijumfa u Rumuniji, Dinamo Bukurešt, Krajova i Targu, što je ukupno niz od 12 nestvarnih pobeda.

- Atmosfera u ekipi je odlična od samog početka, kada sam došao u klub, prošao pripreme i sve uvodne stvari u novoj sredini, pa do pripremnih utakmica i sezone koja se već zahuktala. Zna se ko kako funkcioniše u ovoj organizaciji, tu je puno iskusnih igrača koji su dosta igrali po Evropi i funkcionišemo odlično, počeo je Birčević razgovor za "Kurir".

Stefan Birčević
foto: Basketball Champions league

Imao je Kluž težak posao u evropskim kvalifikacijama, ali tada dokazao da će i te kako imati šta da pokaže ove sezone.

- Najpre je svakako bio prioritet to da se domognemo Lige šampiona, odnosno kvalifikacije koje smo igrali na gostovanju u Grčkoj. Morali smo da pobedimo sve utakmice, što smo i uradili, imali smo tri pobede u četiri dana, a međuostalom smo porazili i Peristeri koji je bio domaćin turnira. Sve smo odradili odlično i plasirali se u grupnu fazu takmičenja.

Birčević i njegovi saigrači bi do 13. pobede mogli da dođu sutra u Tel Avivu protiv Hapoel Holona.

- U Ligi šampiona smo nastavili sa sjajnim partijama, nedavno smo porazili Darušafaku kod kuće, Brindizi smo pobedili na strani. Italijani su trenutno drugoplasirani u svojoj ligi i u veoma dobroj formi, ali smo uspeli da i njih porazimo u zaista odličnom startu ove sezone. U sredu imamo još jedno gostovanje, Tel Aviv, protiv Hapoel Holona i potrudićemo se da naš niz ne bude prekinut.

Mada su hit u Evropi i Ligi šampiona, Klužu je prioritet osvajanje rumunske lige.

- Nama je prvi i osnovni cilj osvajanje titule u Rumuniji. Daleko od toga da to utiče na nas da se u nekim drugim mečevima štedimo, pogotovo što prvi put, istorijski igramo FIBA Ligu šampiona koja je zaista nikada jača i jedan veliki izazov. Ove godine je to takmičenje sasvim sigurno u rangu Evrokupa i probaćemo i tamo da "dobacimo" što dalje.

Stefan Birčević
foto: Basketball Champions league

Odlično odrađene pripreme Rumuna pokazale su na delu dobar start sezone.

- Ima umora, već je 12 zvaničnih utakmica iza nas. Sumnjam da postoji još neki tim u Evropi da je od starta sezone odigrao 12 utakmica, ali je i bolje kada se igra. Problem je to što smo često na putu zbog dosta gostovanja, međutim dobro smo spremljeni i odlično se držimo.

Kakav je komentar na to da ste hit evropske košarke a letos nije bilo izvesno da li ćete uopšte igrati evropska takmičenja nakon teškog žreba za LŠ kvalifikacije?

Birčević ne želi da izdvaja lični učinak u Klužu, već uživa u timskom radu.

- Zadovoljan sam kada su lični utisci u pitanju, a to je plod pobeda i timske košarke koju igramo. Zaista mi takav pristup odgovara i lepo mi je da igram sa ovim momcima u Klužu.

Srpski košarkaš prati situaciju u bivšem i voljenom klubu, Partizanu, a ponosan je na činjenicu što su i crno-beli neporaženi ove sezone poput Kluža.

- Naravno da pratim Partizan, drago mi je što igraju ovako dobro, agresivno... Puno mi je srce jer se Željko Obradović vratio, na šta su sjajno odreagovali navijači i pružaju podršku timu. Zbog toga će im sasvim sigurno biti lakše tokom sezone, jer bio sam tamo i zaista ti ljudi sa tribina neverovatno guraju napred. Lepo zvuči podatak što su trenutno samo Partizan i Kluž neporažene ekipe u Evropi, u konkurenciji timova Evrolige, Evrokupa i Lige šampiona, a nadam se da će tako ostati što duže - zaključio je intervju za "Kurir" Birčević.

Kurir sport/Aleksandar Knežević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track