NAJVEĆI TRAGIČAR U ISTORIJI SPORTA Bio je srpski Leri Bird, a 1 sekunda BESA pretvorila mu je život u pakao UZNEMIRUJUĆI VIDEO
Foto: Pritnscreen/YT

legenda srpske košarke

NAJVEĆI TRAGIČAR U ISTORIJI SPORTA Bio je srpski Leri Bird, a 1 sekunda BESA pretvorila mu je život u pakao UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Košarka -

Na današnji dan pre tačno 58 godina rođen je proslavljeni košarkaš Crvene zvezde i jedan od najvećih tragičara u svetu sporta - Slobodan Boban Janković.

Slobodan Janković je rođen 15. decembra 1963. godine u Lučanima. Tokom karijere je igrao za Crvenu zvezdu, Vojvodinu i Panionios, a bio je i reprezentativac Jugoslavije.

Za Crvenu zvezdu je odigrao 326 mečeva i postigao 3.481 poen, a Vlade Đurović je svojevremeno govorio da nije trenirao pametnijeg igrača.

"Jednom prilikom smo gostovali u Italiji ekipi Masađera, za koju je tada igrao Dino Rađa. Postigao sam 41 poen i pobedili smo u Rimu. Štampa je davala naslove „srpski Leri Bird“, a sve što sam im rekao bilo je: "Ljudi, ja sam samo jedan Guza koji je igrao basket u Beogradu"", rekao je Boban nakon jedne nestvarne partije u dresu grčkog Panioniosa.

Imao je poseban stil igre, bio je neverovatan strelac, neverovatno lucidan i srčan na terenu. Međutim, jedna sekunda nesmotrenosti i besa pretvorila je njegov život u pakao.

28. aprila 1993. godine na meču Panionios - Panatinaikos, dogodila se stravična tragedija u kojoj je pokojni Boban Janković ostao nepokretan.

Bivši as Crvene zvezde udario je u konstrukciju koša iznerviran odlukom sudija da mu dosudi faul u napadu nad Fragiskosom Alvertisom pri rezultatu 56:50 za zelene.

Nažalost, deo u koji je udario nije bio obložen zaštitnom podlogom. Od tog trenutka ostao je nepokretan. Legendarni košarkaš Crvene zvezde, Vojvodine i Panioniosa je na tragičan način završio veliku košarkašku karijeru.

Boban je bio u svesnom stanju, tražio je lekara Panioniosa Kacifarakisa i rekao mu da ne oseća noge. Hitno je prebačen u bolnicu u Atini, gde je ustanovljeno da ima prelom šestog pršljena. Lekari nisu smeli da ga operišu.

Na insistiranje vlasnika Panatinaikosa Janakopulosa iz Patre je došao najbolji grčki neurohirurg dr Papadakis i Janković je operisan. Operacija je bila izuzetno teška i komplikovana i trajala je tri i po sata. Kako jedan deo mozga nije funkcionisao, Boban je bio priključen na aparate.

Tokom operacije ispred bolnice je bilo više od 6000 navijača koji su se molili za svog idola. Boban je 14 dana bio u komi, a onda je dobio i upalu pluća, pa je krenula žestoka borba za njegov život.

Ubrzo nakon nesreće FIBA je odlučila da zaštita na konstrukciji koša mora biti dodatno obložena sunđerima, kako bi se sprečile slične nesreće.

"Kad mi je sudija pokazao petu ličnu, nisam mogao da verujem. Krenuo sam prema njemu, ali sam shvatio da ako ga udarim, to neće na dobro izaći. Tada sam se okrenuo i reagovao onako kako sam. Na televizijskom snimku možete da primetite da sam zastao jer sam u trenutku pomislio na posledice. Kad sam posle udarca pao na pod, nisam mogao da govorim. Počeo sam da se gušim i saigraču koji mi je prišao nekako sam uspeo da pokažem da me okrene na leđa", rekao je jednom prilikom Boban.

foto: Starsport©

Pošto je 13 godina proveo u invalidskim kolicima, dobio je na težini i imao probleme sa srcem, koje ga je izdalo 28. juna 2006.

Boban je putovao na Rodos na odmor. Iznenada mu je pozlilo i kapetan je usmerio brod ka obližnjem Sirosu, međutim, pre ulaska u luku srce slavnog košarkaša prestalo je da kuca. Preminuo je u 43. godini života.

Panionios je u čast Slobodana Jankovića povukao iz upotrebe dres sa brojem osam, koji je on nosio.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track