VELIKI VLADIMIR CVETKOVIĆ ZA KURIR: Zvezdo, hvala ti!!! Posebna je dimenzija biti u društvu sa IVOM ANDRIĆEM!
Foto: Marina Lopičić, Privatna Arhiva, KK Crvena Zvezda

legenda

VELIKI VLADIMIR CVETKOVIĆ ZA KURIR: Zvezdo, hvala ti!!! Posebna je dimenzija biti u društvu sa IVOM ANDRIĆEM!

Košarka -

Vladimir Cvetković dirnut odlukom KK Crvena zvezda da ga proglasi počasnim predsednikom kluba

Biti izabran na mesto počasnog predsednika, to je nešto najviše što čovek može da dobije od svog kluba i sporta, rekao je Vladimir Cvetković za Kurir, posle odluke Košarkaškog kluba sa Malog Kalemegdana.

Vladimir Cvetković
foto: Marina Lopičić

Nekadašnji legendarni košarkaš i generalni sekretar fudbalskog kluba dirnut je izborom.

- Ovakvo priznanje, s obzirom ko ga je jedino pre mene dobio, jeste dokaz da ljudi koji vode košarkaški klub ne zaboravljaju sve ono što sam učinio u prošlosti za Crvenu zvezdu. Meni je posebno drago što sam u svojoj karijeri prvi i poslednji koš dao u Zvezdi, kao i sve ostale, između toga. (smeh) Ja nikada nisam nosio nijedan drugi dres, sem dresa Crvene zvezde. Ta vrednost nagrađena je na ovaj način - rekao je za Kurir Vladimir Cvetković (80).

Ivo Andrić
foto: Profimedia

Pre Vladimira Cvetkovića počasni predsednik KK Crvena zvezda bio je Ivo Andrić, čuveni srpski književnik i jedini nobelovac iz naše zemlje.

- Upravo to daje posebnu dimenziju ovoj funkciji. Naš nobelovac bio je jedini počasni predsednik... Imao sam sreću da ga gledam na Kalemegdanu u vreme kada sam ja počinjao karijeru. Obožavao je košarku. Srećan sam, baš sam srećan zbog priznanja koje sam dobio od svog kluba.

Vladimir Cvetković, Jugoslavija, SSSR
foto: Košarkaški Savez Srbije, Privatna arhiva

Vladimir Cvetković nosio je dres KK Crvena zvezda od 1959. do 1972. godine. Sa klubom je bio dva puta šampion Jugoslavije (1969. i 1972), dok je kup osvojio 1971. godine. Imao je ponude iz Pariza i od slavnog Reala, ali je ostao veran Zvezdi.

- Za tih 13 sezona nisam odigrao svega četiri do pet utakmica za Zvezdu. Bio sam skoro deset godina kapiten, što je bilo veliko priznanje za mene. Jednostavno, bio sam sportista koji je imao sreću da igra u voljenom klubu, da ima celu karijeru u svom klubu i da u njemu završi karijeru!

Vladimir Cvetković, Crvena Zvezda
foto: Marina Lopičić

Vladimir Cvetković imao je ozbiljnih zdravstvenih problema polovinom oktobra. Bio je primljen u Klinički centar zbog upale pluća i tromboembolije oba plućna krila. Pitali smo Cveleta za zdravlje?

- Korektno! Neka tako i ostane - rekao nam je Cvele.

Vladimir Cvetković, Jugoslavija, SSSR
foto: Košarkaški Savez Srbije, Privatna arhiva

Vladimir Cvetković je kao gimnazijalac iz Loznice stigao u Crvenu zvezdu i to na poziv legendarnog trenera crveno-belih Aleksandra Geca. Vrlo brzo je postao neizostavan član petorke crveno-belih, ali i reprezentacije. Postigao je odlučujuće koševe sa linije slobodnih bacanja u polufinalu OI u Meksiko sitiju, u trijumfu nad SSSR. U to vreme postojala su dva velikana košarke u Beogradu - Vladimir Cvetković iz Zvezde i Radivoj Korać iz OKK Beograda.

Vladimir Cvetković, Crvena Zvezda
foto: Marina Lopičić

Od dresa Crvene zvezde Vladimir Cvetković oprostio se na nesvakidašnji način, osam sekundi pre kraja prijateljske utakmice između crveno-belih i selekcije Srebrnih momaka koju su činili košarkaši sa OI u Meksiku. Bio je to 24. oktobra 1972, kada je Cvele posle dva slobodna bacanja krenuo ka klupi, pozdravio publiku, skinuo dres Crvene zvezde, poljubio ga i poklonio tadašnjem predsedniku i svom prvom treneru Aleksandru Gecu. Tako je Veliki Vladimir otišao u legendu, napisao je Žarko Dapčević Daba, hroničar dešavanja u KK Crvena zvezda.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track