HOĆE LI SRBIJA ZVATI DŽONA KONČARA: Traže ga i HRVATI, košarkaš Memfisa se nameće, odluka je na KARIJU PEŠIĆU I KSS!
Foto: Profimedia

nova energija

HOĆE LI SRBIJA ZVATI DŽONA KONČARA: Traže ga i HRVATI, košarkaš Memfisa se nameće, odluka je na KARIJU PEŠIĆU I KSS!

Košarka -

Momak čiji je deda poreklom iz srpske Krajine ima sjajnu sezonu u NBA klubu iz Tenesija

Košarkaška srpska reprezentacija mogla bi da dobije neplanirano pojačanje ukoliko KSS i selektor Svetislav Pešić pokažu interes za Džona Končara. Bek šuter Memfisa ima sjajnu sezonu u NBA ligi i zbog srpskih korena svakako bi ga trebalo kontaktirati.

Džon Končar
foto: Profimedia

Džon Končar ima 25 godina i visok je 196 centimetara, rođen je u Čikagu, a za Grizlije je debitovao 2019. godine. Sjajni bek ima srpsko poreklo po dedi, koji je u Ameriku, tačnije državu Ilinoj došao iz srpske Krajine. On je treća generacija Končara u Americi. Ono što je zanimljivo i što treba da aktivira čelnike KSS je da su i iz konkurentskog KS Hrvatske pokazali interes za Džona Končara.

Svetislav Pešić
foto: Starsport©

O njemu je prošlog leta pričao tadašnji hrvatski selektor Veljko Mršić, ali je bio rezervisan jer je dobio saznanja da se Džon Končar izjašnjava kao Srbin, što je navodno potvrdio Marko Gudurić, srpski košarkaš koji je jedno vreme bio član Memfisa.

Marko Gudurić
foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Džon Končar ove sezone ima sve veću minutažu u redovima Grizlija, u proseku igra 16 minuta po meču. Posebno se ističe u ekipi koju trenutno vodi Srbin Darko Rajaković, zbog odsustva prvog trenera Tejlora Dženkinsa. Rajković veruje u Končara, a on mu sve vraća dobrim partijama u NBA ligi. Končar je član Memfisa od 2019. godine, kada je igrao u Razvojnoj ligi. Sa klubom iz Tenesija prvo je imao dvosmerni ugovor, da bi u novembru 2020. potpisao na četiri godine za platu od 9.000.000 dolara. Išao je na Perdju Fort Vejn univerzitet u Indijani, nije draftovan, ali mu je Memfis dao šansu da se okuša u NBA ligi.

Džon Končar
foto: Profimedia

Tokom studija imao je neverovatnu statistiku. Godine 2018. upisao se u istoriju Divizije 1 NCAA kao prvi igrač sa sakupljenih više od 2.000 poena, 1.000 skokova, 500 asistencija i 200 ukradenih lopti.

Džon Končar, Memfis, NBA
foto: Profimedia

Džon Končar nije nepoznato ime košarkaškim radnicima u Srbiji. Godine 2019. pominjao se kao potencijalno pojačanje Crvena zvezde, međutim, do dogovora dve strane nije došlo. Tada je klub tražio rešenje na mestu beka šutera i Končar se činio kao idealni košarkaš, međutim odlučio je da se okuša u NBA, umesto da dođe u Evropu.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track